Kultainen kompassi (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee elokuvaa. Romaanista katso Kultainen kompassi.
Kultainen kompassi
His Dark Materials: Northern Lights (UK)
The Golden Compass (USA)
Teatteriversion juliste.
Teatteriversion juliste.
Ohjaaja Chris Weitz
Käsikirjoittaja Philip Pullman (romaani)
Chris Weitz
Tuottaja Deborah Forte
Bill Carraro
Säveltäjä Alexandre Desplat
Kuvaaja Henry Braham
Leikkaaja Anne V. Coates
Pukusuunnittelija Ruth Myers
Pääosat Dakota Blue Richards
Nicole Kidman
Daniel Craig
Ian McKellen
Sam Elliott
Eva Green
Freddie Highmore
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö New Line Cinema
Levittäjä InterCom
Netflix
Ensi-ilta 5. joulukuuta 2007
Kesto 113 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 180 milj. USD
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Kultainen kompassi (engl. The Golden Compass) on Chris Weitzin ohjaama, joulukuussa 2007 ensi-iltansa saanut fantasiaelokuva, joka perustuu Philip Pullmanin Universumien tomu -kirjasarjan ensimmäiseen osaan. Elokuvahanke julkistettiin vuonna 2002 ja kuvaukset alkoivat syyskuussa 2006. 180 miljoonan dollarin budjetillaan elokuva oli tuotantoyhtiö New Line Cineman suurin hanke sitten Taru sormusten herrasta -trilogian. Elokuvan pääosissa olivat Daniel Craig, Nicole Kidman, Eva Green ja Dakota Blue Richards. Elokuva sai parhaiden erikoistehosteiden Oscar-palkinnon.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuva sijoittuu yhteen rinnakkaisista maailmoista, jossa henkilön sielu elää eläimen hahmon ottaneessa daimonissa ja jossa on salaperäisiä Tomuksi kutsuttuja alkeishiukkasia. Maailmaa hallitsee uskonnollinen voima nimeltä Magisterium, joka on kieltänyt mainitsemasta Tomun olemassaoloa. Jordan Collegessa asuu orpo tyttö nimeltä Lyra Belacqua oman daimoninsa Pantalaimonin (Pan) kanssa. Lyra saa vahingossa tietää Magisteriumin edustajan Fra Pavelin aikovan myrkyttää hänen sedälleen, lordi Asrielille, tarkoitetun juoman. Hän varoittaa setäänsä, joka neuvoo häntä pysymään piilossa. Lyra kuuntelee, kun Asriel pitää luentoa Tomusta ja siihen liittyvistä havainnoistaan. Asriel saa haluamansa rahoituksen matkustaakseen itse pohjoiseen Svalbardiin, mutta käskee Lyraa jäämään kotiin.

Päivällisellä Lyra tapaa rouva Coulterin, joka haluaa Lyran avustajakseen matkalle Svalbardiin. Ennen lähtöään Lyra saa rehtorilta viimeisen jäljellä olevan aletiometrin, kompassimaisen laitteen, joka kertoo totuuden. Magisterium oli tuhonnut muut aletiometrin, joten rehtori neuvoo pitämään aletiometrin olemassaolon salassa Coulterilta.

Coulter kuitenkin vaikuttaa vain pitävän Lyran talollaan ja kun Lyra mainitsee Tomun, hän käskee tätä olemaan puhumatta siitä sekä jättämään aletiometrin säilyttävän olkalaukun. Coulterin daimoni (kultaleijona-apina) hyökkää Panin kimppuun, ja saa Lyran tottelemaan. Lyra ja Pan saavat selville Coulterin johtavan Yleistä Uhraamislautakuntaa, jotka ovat itse "Kahmaisijoita" ja siepanneet paikallisia lapsia. Hän saa tietää myös ystäviensä Roger Parslowin ja gypti Bilyl Costan olevan siepattu.

Rouva Coulterin daimoni yrittää varastaa aletiometrin, mutta Lyra ja Pan pakenevat se mukanaan kaduille. Kahmaisijat jahtaavat heitä, mutta sitten gyptit pelastavat heidät. Gyptit matkaavat Lyra mukanaan veneellä kohti pohjoista pelastaakseen lapsensa. Lyra näyttää aletiometrinsä lordi John Faalle sekä Farder Coramille, joka kertoo sen toimintatavasta.

Rouva Coulter lähettää kaksi mekaanista lentävää vakoojaa Lyran ja Panin perään, Coram saa toisen vangittua ja kertoo sen piikissä olevan unimyrkkyä. Yön aikana laivan kannelle ilmesyy Serafina Pekkala, noitien kuningatar, joka kertoo Kahmaisijoiden vievän lapset paikkaan nimeltä Bolvangar.

Trollesundissa Lyra tapaa aeronautin nimeltä Lee Scoresby, joka neuvoo häntä etsimään avuksi haarniskakarhun. Lähistöllä asui karkotettu jääkarhu Iorek Byrnison, jonka haarniskan paikalliset olivat vieneet. Aletiometrillä Lyra paikantaa haarniskan ja saatuaan sen takaisin Iorek liittyy Scoresbyn mukana Lyran seuraan.

Yöllä Iorekin selässä ratsastava Lyra löytää Billyn erotettuna daimonistaan Ratterista. Lyra saa vietyä Billyn tämän äidin luokse, mutta joutuu itse samojedien vangiksi. Hänet viedään panssarikarhujen kuninkaalle Ragnar Sturlussonille. Lyra suostuttelee Iorekia haastamaan tämän. Aluksi Ragnar on aluksi vähällä voittaa, mutta lopulta Iorek onnistuu tappamaan tämän ja hänestä tulee uusi kuningas. Iorek vie Lyran ohuelle jääsillalle lähellä Bolvangaria. Hänet otetaan kiinni ja viedään muiden kadonneiden lasten luokse. Lyra onnistuu saamaan selville, että Magisteriumin tiedemiehet yrittävät irrottaa lapset ja daimonit toisistaan. Juuri kun Lyra itse on joutumassa koneeseen, hän menettää tajuntansa ja rouva Coulter pelastaa hänet.

Lyran herättyä, rouva Coulter selittää tälle irrottamisprosessin tarkoituksen ja paljastaa Lyralle olevansa tämän äiti. Lyra arvaa isänsä olevan lordi Asriel. Rouva Coulter pyytää antamaan aletiometrin, mutta Lyra antaakin metalliastian, johon lentävä vakooja oli suljettu. Vakooja pistää rouva Coulteria ja tekee tästä tajuttoman. Sitten Lyra aiheuttaa ketjureaktion, joka räjäyttää irrotuskoneen ja samalla hajottaa koko laitoksen.

Tartaarimetsästäjät ja näiden susidaimonit hyökkäävät lasten kimppuun. Iorek, gyptit sekä Serafina Pekkalan johtamat noidat käyvät taistoon ja voittavat. Mutta etelään palaamisen sijaan Lyra, Roger, Iorek ja Scoresby matkaavat pohjoiseene etsimään lordi Asrielia.

Tietämättä uhkaavasta vaarasta, lordi Asriel on rakentanut laboratorion, jossa hän tutkii toisesta maailmasta virtaavaa Tomua.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Roolijako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kesäkuussa 2006 New Line Cinema ilmoitti 12-vuotiaan Dakota Blue Richardsin tulleen valituksi Lyra Belacquan rooliin. Elokuvarooli oli hänen ensimmäisensä.[1] Muissa pääosissa esiintyvät Nicole Kidman rouva Coulterina, James Bondin roolissa hiukan aiemmin kunnostautunut Daniel Craig lordi Asrielina sekä Eva Green Serafina Pekkalana. Lyran Pantalaimon-daimonin ääninäyttelijäksi valittiin alun perin Adam Godley[2], mutta hänet vaihdettiin sittemmin Freddie Highmoreen, koska nuoremman näyttelijän katsottiin tuovan Lyran ja Pantalaimonin suhteeseen enemmän läheisyyttä.[3] Lyran jääkarhutoveri Iorekin ääninäyttelijä vaihdettiin viime hetkellä tuntemattomasta Nonso Anoziesta Taru sormusten herrasta -trilogiassa Gandalfia esittäneeseen Ian McKelleniin. Ohjaaja Weitz oli vaihdosta vastaan, mutta päätöksen takana seisoivat studiojohtajat.[4]

 Dakota Blue Richards  Lyra Belacqua  
 Freddie Highmore  Pantalaimon (ääni)  
 Nicole Kidman  rouva Coulter  
 Daniel Craig  Lordi Asriel  
 Sam Elliott  Lee Scoresby  
 Ian McKellen  Iorek Byrnison (ääni)  
 Eva Green  Serafina Pekkala  
 Ian McShane  Ragnar Sturlusson (ääni)  
 Kathy Bates  Hester (ääni)  
 Kristin Scott Thomas  Stelmaria (ääni)  
 Ben Walker  Roger Parslow  
 Jim Carter  lordi John Faa  
 Tom Courtenay  Farder Coram  
 Christopher Lee  Magisteriumin johtoporraston ylin jäsen  
 Edward de Souza  Magisteriumin johtoporraston jäsen  
 Simon McBurney  Fra Pavel  
 Jack Shepherd  Jordan Collegen rehtori  
 Magda Szubanski  rouva Longsdale  
 Derek Jacobi  Magisteriumin lähettiläs  
 Clare Higgins  Ma Costa  
 Charlie Rowe  Billy Costa  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kultainen kompassi menestyi Yhdysvaltain markkinoilla odotuksia heikommin ja sen tappiollisuutta on pidetty ”viimeisenä kortena”, joka ajoi emoyhtiö Time Warnerin lakkauttamaan New Linen ja sulauttamaan toiminnan Warner Brothersiin helmikuussa 2008.[5] Elokuvan hyvä menestys ulkomailla ei auttanut, sillä New Line oli myynyt sen ulkomaiset levitysoikeudet etukäteen tuotantobudjetin katteeksi.[6] Jälkeenpäin Weitz on syyttänyt studiota ja sen tekemiä leikkauspäätöksiä elokuvan epäonnistumisesta.[7] Weitzin kokemuksen mukaan studio ei myöskään tukenut hänen pyrkimystään tehdä elokuvasovituksesta alkuperäisteokselle uskollinen.[8]

Kultainen kompassi voitti vuoden 2008 Oscar-gaalassa Oscarin parhaista erikoistehosteista, vastaehdokkainaan Transformers ja Pirates of the Caribbean: Maailman laidalla. Erikoistehosteiden lisäksi elokuva oli ehdokkaana myös parhaan lavastuksen kategoriassa.[9]

Tuottamatta jääneet jatko-osat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Johtuen Kultaisen kompassin heikosta menestyksestä Yhdysvaltain markkinoilla ja maailmantalouden yleisestä laskusuhdanteesta suunnitelmat Pullmanin romaanin jatko-osien Salaperäinen veitsi ja Maaginen kaukoputki sovittamisesta elokuviksi hyllytettiin.[10]

Tammikuussa 2007 New Line palkkasi Hossein Aminin kirjoittamaan Salaperäisen veitsen käsikirjoitusta, mutta jo tuolloin New Linen pääjohtaja Toby Emmerich korosti, että lopullinen päätös jatko-osista tehtäisiin vasta kuin olisi nähty, miten Kultainen kompassi menestyy lippuluukuilla.[11] Vielä maaliskuussa 2008 tuottaja Deborah Forte vakuutti aikovansa saattaa myös toisen ja kolmannen osan valkokankaalle.[12]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Lyra cast in Dark Materials film CBBC Newsround. 29.6.2006. Viitattu 15.5.2008.
 2. Adam Godley to voice Pantalaimon 31.7.2006. Bridgetothestars.net. Viitattu 20.5.2008. (englanniksi)
 3. Pantalaimon actor replaced 24.5.2007. Bridgetothestars.net. Viitattu 20.5.2008. (englanniksi)
 4. Richards, Olly: Kristin Scott Thomas In Golden Compass Empire. 9.10.2007. Viitattu 20.5.2008. (englanniksi)
 5. New Line merged with Warner Bros Pictures guardian.co.uk. 29.2.2008. Viitattu 18.5.2008. (englanniksi)
 6. Eller, Claudia: New Line, old story: A small studio falls Los Angeles Times. 29.2.2008. Viitattu 18.5.2008. (englanniksi)
 7. Tyler, Josh: Comic Con: Chris Weitz Calls Golden Compass A Terrible Experience Cinemablend.com. 23.7.2009. Arkistoitu 27.7.2009. Viitattu 15.8.2009. (englanniksi)
 8. Grossman, Lev: 12 Minutes 49 Seconds with Chris Weitz, Director of New Moon Time.com. 28.7.2009. Viitattu 15.8.2009. (englanniksi)
 9. 80th Academy Awards Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Arkistoitu 16.12.2008. Viitattu 22.11.2008. (englanniksi)
 10. French, Andrew: Bleak outlook for film sequel Oxford Mail. 24.10.2008. Viitattu 22.11.2008. (englanniksi)
 11. McNary, Dave: New Line pulls in pic scribe Variety. 4.1.2007. Viitattu 18.5.2008. (englanniksi)
 12. Dawtrey, Adam: 'Compass' spins foreign frenzy Variety. 7.3.2008. Viitattu 18.5.2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]