Traileri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee elokuvan esittelyfilmiä. Traileri tarkoittaa myös perävaunua tai siirrettävää taloa.

Traileri [1] eli esittelyfilmi, on mainoksena käytettävä lyhytkestoinen kokoelma esimerkiksi elokuvan, videopelin tai televisiosarjan kohtauksia. Trailereita käytetään esimerkiksi katsojan mielenkiinnon lisäämiseksi uutta tulevaa elokuvaa kohtaan. Kohtauksien lisäksi trailereissa ilmoitetaan yleensä elokuvan nimi, julkaisupäivä ja sponsorit. Lopussa ilmoitetaan myös trailerin käyttöoikeudet. Elokuvateattereissa on tapana näyttää toisten elokuvien trailereita hieman ennen näytöksen alkua, ja niitä käytetään myös televisiomainonnassa. Traileria suppeammasta esittelyvideosta käytetään nimitystä teaser.

Tiettävästi ensimmäinen traileri esitettiin marraskuussa 1913 Yhdysvalloissa. Se oli Marcus Loewin teatteriketjun mainospäällikkönä toimineen amerikanruotsalaisen Nils Granlundin tuottama musikaalin The Pleasure Seekers lyhyt esittelyfilmi.[2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ark. elokuvan lyhyt esittelyfilmi.” Kielitoimiston sanakirja. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen julkaisuja 132. Internet-versio MOT Kielitoimiston sanakirja 1.0. Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus ja Kielikone Oy, 2004. ISBN 952-5446-11-5.
  2. Movies Score on Legit in New York, Lincoln (NE) Daily Star, 9.11.1913, s. 25
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.