Edi Gathegi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Edi Gathegi
Henkilötiedot
Koko nimi Edi Mue Gathegi
Syntynyt10. maaliskuuta 1979 (ikä 44)
Nairobi, Kenia
Ammatti näyttelijä
Näyttelijä
Aktiivisena 2006–
Merkittävät roolit

Jeffrey Cole House
Cheese Gone Baby Gone

Laurent Twilight
Aiheesta muualla
IMDb

Edi Mue Gathegi (s. 10 maaliskuuta 1979 Nairobi, Kenia) on yhdysvaltalainen näyttelijä. Hän on parhaiten tullut tunnetuksi tv-sarjasta House tohtori Jeffrey Colena; vuonna 2007 tehdystä elokuvasta Gone Baby Gone, jossa hän esitti Cheesen roolia sekä vuoden 2008 elokuvasta Twilight – Houkutus Laurent-vampyyrinä. Twilight – Houkutus perustuu Stephenie Meyerin luomaan kirjasarjan ensimmäiseen osaan Houkutus. Gathegi jatkaa rooliaan sarjan toisessa osassa vuonna 2009 elokuvassa Twilight – Uusikuu, joka taas perustuu toiseen osaan Uusikuu.

Biografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhaisvaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gathegi syntyi Nairobissa, Keniassa, mutta kasvoi Kaliforniassa. Valmistuttuaan ylioppilaaksi Kaliforniassa hän oli kiinnostunut koripallosta, kunnes loukkasi polvensa. Hän aloitti helpot näytelmätunnit, koska oli masentunut, mutta löysikin sitten intohimonsa näyttelemisestä. Tämän jälkeen hän kävi Tisch Schoolia. Gathegin näyttelijän ura alkoi teatterista, jossa hän teki monenlaisia näytelmiä.

Näyttelijän ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gathegin ensimmäinen "ammattilaisen" rooli oli haitilainen taksinkuljettaja vuonna 2006 elokuvassa Crank. Hän oli käynyt koe-esiintymisissä Kaylon rooliin, mutta tuottajat antoivat roolin Efren Ramirezille ja tarjosivat Gathegille sen sijaan haitilaisen taksinkuljettajan roolia. Aluksi häntä epäilytti haitilaisen rooli, sillä hän mietti, ettei osaisi matkia tämän aksenttia, mutta hänen haitilainen ystävänsä valmensi häntä. Vuonna 2007, sen jälkeen kun oli vieraana muun muassa Lincoln Heightsissä ja Veronica Marsissa, Gathegi sai Bodien roolin elokuvasta Death Sentence, Darudin roolin elokuvasta The Fifth Patient ja Cheesen roolin elokuvasta Gone Baby Gone. Myöhemmin hän sai roolin TV-sarjasta House, jossa hän esitti tohtori Jeffrey Colea. Gathegi vieraili myös rikossarjassa CSI: Miami ja CSI. Tämän jälkeen hän sai elokuvasta Twilight – Houkutus Laurent-vampyyrin roolin. Kun Gathegi kävi ensimmäisessä koe-esiintymisessä elokuvaan, hän ei tiennyt mitään elokuvaan perustuvasta kirjasarjasta, eikä että hänen roolihahmonsa olisi vampyyri. Sittemmin hän luki kaikki sarjassa ilmestyneet neljä kirjaa ja kutsuu itseään kovaksi faniksi.

Gathegi on mukana elokuvassa My Bloody Valentine, jossa hän esittää apulaissheriffi Martinin roolia. Hän myös jatkaa Laurentin roolia Twilight – Houkutus -elokuvan jatko-osassa Twilight – Uusikuu, jonka ensi-ilta oli 20. marraskuuta 2009. Uusikuu on kirjasarjan toinen osa.

Gatjegi on myöskin näytellyt Blacklistissa Matias Solomonia.

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi Rooli Laji Huomioita
2009 Twilight – Uusikuu Laurent Elokuva
Operating Instructions Charlie Cole Elokuva
This Is Not a Movie Jimmyn haamu Elokuva
My Bloody Valentine Apulaissheriffi Martin Elokuva
2008 Twilight – Houkutus Laurent Elokuva
Life on Mars Fletcher Bellow TV-sarja 1 jakso
C.S.I. Skinny Dude TV-sarja 1 jakso
CSI: Miami Freddie Mays TV-sarja 1 jakso
2007 House Tohtori Jeffrey 'Big Love' Cole TV-sarja 7 jaksoa
Gone Baby Gone Cheese Elokuva
The Fifth Patient Darudi Elokuva
Death Sentence Bodie Elokuva
Veronica Mars Zeke Molinda TV-sarja 1 jakso
Lincoln Heights Boa TV-sarja 3 jaksoa
2006 Crank Haitilainen taksinkuljettaja Elokuva

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]