Mister Terrific

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mister Terrific on nimitys kahdelle supersankarille DC Comicsin julkaisemissa amerikkalaisissa sarjakuvissa. Hahmo esiintyi ensimmäisen kerran Sensation Comics #1 numerossa tammikuussa 1942 ja hänet loivat Charles Reizenstein ja Hal Sharp. Hahmon toinen versio esiintyi ensimmäisen kerran Spectre (vol. 3) #54 tarinassa kesäkuussa 1997 ja hänet loivat John Ostrander ja Tom Mandrake[1].

Ensimmäinen Mister Terrific oli Terry Sloane, itse omaisuutensa tehnyt miljonääri, jonka valokuvamuisti, olympiatason urheilutaidot ja taistelulajien hallinta tekivät hänestä renessanssin miehen. Hahmo esiintyi ensimmäisen kerran Sensation Comicsissa #1 (tammikuu 1942)[2].

Valmistuttuaan yliopistosta 13-vuotiaana hänestä tuli lopulta tunnettu yritysjohtaja yhteisössä. Saavutettuaan kaikki tavoitteensa, hän tunsi, että hänellä ei ollut enää haasteita, jotka johtivat itsemurhataipumukseen. Nähtyään nuoren naisen hyppäävän sillalta, Sloane reagoi nopeasti ja pelasti naisen, Wanda Wilsonin. Sloane auttoi Wandan veljeä, joka oli joutunut jengin vangitsemaksi, omaksumalla supersankari-identiteetin: Mister Terrific -persoonan. Tämä tarjosi hänelle sen, mitä hän oli kaivannut; onnistumisen tunteen. Sitten hän loi "Fair Play Clubin" estääkseen kasvavan nuorisorikollisuuden[3]. Hänestä tuli myös Amerikan Oikeuden Yhteiskunnan aktiivinen jäsen, kunnes ryhmä hajotettiin, kun edustajainhuoneen epäamerikkalaisten aktiviteettien komitea määräsi heidät paljastamaan salaisen henkilöllisyytensä tai hajoamaan. Lopulta he valitsivat jälkimmäisen suojellakseen itseään ja perheitään mahdolliselta kostolta niiltä, ​​joita vastaan he olivat aiemmin taistelleet, jos heidän henkilöllisyytensä tulisi tunnetuksi. JSA:n hajoamisen jälkeen Mr. Terrific jäi eläkkeelle monien muiden kanssa.

Vuosia myöhemmin Sloane palasi eläkkeeltä ja liittyi uudistettuun Oikeuden Yhteiskuntaan. Osallistuessaan heidän vuotuiseen tapaamiseensa Justice League of America:n kanssa, hänen vanha vihollisensa Henkikuningas tappoi hänet, joka oli ottanut haltuunsa Jay Garrickin ruumiin soluttautuakseen JLA:n satelliittipäämajaan[4].

Toinen Mister Terrific oli Michael Holt, yhtä lahjakas mies kuin edeltäjänsä, jolla on viisi mustaa vyötä, joka on voittanut Olympic Decathlonin ja jolla on monia tutkintoja ja tohtorintutkintoja useilla eri aloilla. Kun hän harkitsi itsemurhaa vaimonsa ja syntymättömän lapsensa vahingossa tapahtuneen kuoleman jälkeen, hän tapasi Spectren, joka kertoi hänelle Terry Sloanesta. Sloanen elämäntarinan innoittamana hän otti nimen "Mister Terrific"[5] ja liittyi myöhemmin nykyiseen Oikeuden Yhteiskuntaan, toimien lopulta sen puheenjohtajana. Hän on keksinyt T-Spheren, keinotekoisesti älykkään pienoislaitteen, jota hän ohjaa maskillaan ja kuulokkeillaan. T-Sphere voi lentää, luoda holografisia kuvia, projisoida valonsäteitä, vapauttaa sähkövarauksia, murtautua tietokoneisiin ja GPS-satelliitteihin ja peittää jatkuvasti Holtia havaitsemiselta ja hänen kuvan tallentamiselta millä tahansa ja kaikilla teknisillä, ei-orgaanisilla keinoilla. Hän on lähes näkymätön kaikelle paitsi ihmisen näköetäisyydelle. Aiemmin hän on käyttänyt niitä tiedusteluun, soluttautumiseen, vakoiluun ja tiedon hakuun ja tallentamiseen, usein useaan otteeseen T-Sphereillä, jotta kaikki voivat suorittaa erilaisia ​​tehtäviä kerralla. Hän voi myös käyttää T-pallojaan hyökkäävästi ammuksena ja on ilmoittanut vastustajalle uhkana, että hän voi kiihdyttää ne välittömästi 14 mailia sekunnissa (50 400 mailia tunnissa), joten kun se osuu niihin, se aiheuttaisi valtavan energiaiskun, muuttaen noin 70 % ruumiillisesta olemuksestaan ​​ylikuumennetuksi plasmaksi ja nesteyttäen loput. Onko tätä koskaan testattu vai oliko se pelkkää bluffia, ei tiedetä, mutta kun otetaan huomioon, että hänen vastustajansa ei ollut todellinen, varsinkaan elossa, Mr. Terrificilla ei olisi ollut moraalisia vaikeuksia käyttää tätä vaihtoehtoa, jos se olisi tapahtunut. Puvussa ollessaan Mr. Terrificilla on peräti kolme T-palloa, jotka kiertävät kehoaan koko ajan ja niitä on ollut jopa kymmenen. Häntä pidetään myös kolmanneksi älykkäimpana elossa olevana miehenä[6].

Holt toimi Valkoisena Kuninkaana uudelleenjärjestetyssä Checkmatessa, mutta palasi lopulta kokopäiväisiin tehtäviin JSA:ssa. Holt kuitenkin ilmeisesti tapettiin Justice Society of American numeroissa #30/31 (elo/syyskuu 2009), kun Kid Karnevil, joka oli naamioitunut All-American Kidiksi puukotti tätä selkään[7] mutta Holt palasi elävien kirjoihin pian sen jälkeen uuden Tohtori Kohtalon Khalid Nassourin taian ansiosta[8].

Vuonna 2011 Holtista tuli nimihenkilö omassa Mister Terrific -sarjakuvassaan osana The New 52 -sarjaa, mutta tämä oli lyhyt jakso, joka päättyi vuonna 2012 kahdeksan numeron jälkeen. Hän on sittemmin esiintynyt DC-kirjassa Earth 2 sarjansa perumisen jälkeen sekä Terry Sloanen uutena inkarnaationa.

Vuonna 2016 DC Comics toteutti uuden julkaisunsa uudelleen nimeltä "DC Rebirth", joka palautti sen jatkuvuuden samaan tilaan kuin se oli ennen "Uutta 52:ta". Dark Days: The Forgessa Mister Terrific palaa Prime Earthiin, kun Batman paljastaa The Lunar Batcaven suojayksikön, jossa on Plastic Manin -logo, ja ehdottaa, että on aika vapauttaa hänet[9]. Myöhemmin Mister Terrific perusti oman ryhmän nimeltä The Terrifics, johon kuuluivat hänen lisäkseen Muovimies, Metamorpho ja Phantom Girl heidän yrittäessä tutkia Pimeää Multiversumia[10].

 1. Cowsill, Alan; Irvine, Alex; Korte, Steve; Manning, Matt; Wiacek, Win; Wilson, Sven (2016). The DC Comics Encyclopedia: The Definitive Guide to the Characters of the DC Universe. DK Publishing. p. 207
 2. Superhero Comics of the Golden Age: The Illustrated History
 3. Mitchell, Kurt; Thomas, Roy (2019). American Comic Book Chronicles: 1940-1944. TwoMorrows Publishing. p. 140
 4. McAvennie, Michael (2010). "1970s". In Dolan, Hannah (ed.). DC Comics Year By Year A Visual Chronicle. Dorling Kindersley. p. 182
 5. Manning, Matthew K. "1990s" in Dolan, p. 279
 6. Infinite Crisis # 5, page. 1
 7. Justice Society of America (vol. 3) #31 (Syyskuu 2009)
 8. Justice Society of America (vol. 3) #33 (Marraskuu 2009)
 9. Dark Days: The Forge #1 (Kesäkuu 2017)
 10. The Terrifics #1-3 (DC Comics)
 11. Breznican, Anthony: Superman Legacy Cast Adds Isabela Merced, Edi Gathegi and Nathan Fillion: Exclusive Vanity Fair. 11.7.2023. Arkistoitu . Viitattu 13.7.2023. (englanniksi)
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Mister Terrific (character)