Tohtori Kohtalo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tohtori Kohtalo
Doctor Fate nimikko sarjakuvassaan vuonna 2003.
Doctor Fate nimikko sarjakuvassaan vuonna 2003.
Luoja(t) Gardner Fox ja Howard Sherman
Kustantamo DC Comics
Vertigo Comics
Ensiesiintyminen Kent Nelson
More Fun Comics nro 55 (toukokuu 1940)
Eric Strauss
Doctor Fate nro 1 (heinäkuu 1987)
Hector Hall
All-Star Squadron nro 25 (syyskuu 1983)
Kent V. Nelson
Countdown to Mystery nro 1 (marraskuu 2007)
Henkilötiedot
Status aktiivinen
Ryhmäsidokset Oikeuden Puolustajat
Henkilöllisyydet Kent Nelson
Eric Strauss
Hector Hall
Kent V. Nelson
Khalid Nassour
Voimat Taikuus

Tohtori Kohtalo (engl. Doctor Fate) on nimi usealle eri DC Comicsin kustantamalle sarjakuvahahmolle. Gardner Foxin ja Howard Shermanin luoma velho teki ensi esiintymisensä More Fun Comics -sarjakuvan numerossa 55, vuonna 1940. Tohtori Kohtalo käyttää taikuutta ja mystiikkaa taistellessaan rikollisuutta vastaan. Hänen tunnetuin taikavoimiensa lähde on kultainen Korintin kypärä, joka tunnetaan nimellä Kohtalon Kypärä (eng. Helmet of Fate), jonka Nabu antoi hänelle sekä Anubisin amuletti ja Kohtalon viitta (eng. Cloak of Destiny).

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen Tohtori Kohtalo oli nimeltään Kent Nelson (More Fun Comics #55, 1940). Vuonna 1920 12-vuotias Kent oli isänsä, kuuluisan arkeologi Sven Nelsonin, kanssa Egyptissä etsimässä muinaisen egyptiläisen velhon, Nabun hautaa. Kentin avatessa haudan, sieltä vapautui myrkyllistä kaasua joka tappoi Svenin. Orvoksi jääneen Kentin otti huostaansa Nabu, joka kasvatti häntä kaksikymmentä vuotta ja opetti pojalle taikuutta. Hän antoi Kentille luomansa taikakypärän, -amuletin ja -viitan. Sittemmin DC Comicsin Crisis on Infinite Earths sarjakuvasarjan jälkeen Tohtori Kohtalon roolia ovat kantaneet useat hahmot lyhyen aikaa.

Toinen Tohtori Kohtalo oli varakkaiden vanhempien poika Eric Strauss, joka valittiin tulevaksi järjestyksen agentiksi. Hän varttui tietoisena järjestyksen herrojen olemassaolosta ja jolla oli mystisen tietoisuuden taso, vaikka se synnyttikin epänormaalin persoonallisuuden. Hänellä olisi side tulevan kumppaninsa Linda Straussin kanssa, josta tuli hänen äitipuolinsa sen jälkeen, kun hänen äitinsä Rebecca teki itsemurhan tämän isältä Henryltä saamansa pahoinpitelyn vuoksi. Pian Linda itse joutui pahoinpitelyn kohteeksi hänen käsissään, mutta hän kesti sen Ericin vuoksi, johon hän huomasi olevansa omituinen. Kymmenenvuotiaana Eric valittiin Nabulle seuraavaksi järjestysagentiksi periäkseen Tohtori Kohtalon viitan, mikä nosti pojan ikää merkittävästi samalla tavalla kuin Nelsonin kanssa aiemmin. Tällä kertaa Ericin mieli ei kypsynyt. Hän toimisi Tohtori Kohtalona Lindan rinnalla, ja he usein sulautuivat yhteen tullakseen tohtori kohtaloksi. Nabu ottaa haltuunsa Kentin ruumiin neuvoakseen heitä henkilökohtaisesti. Ylityöstä huolimatta siitä, että Ericin mieli oli samanlainen kuin 10-vuotiaalla lapsella, Linda sai romanttisia tunteita poikapuoltaan kohtaan, kun taas Eric vastasi tällaisista tunteista. Eric kuolee lopulta Apokolipsilla taistelussa Desaadia vastaan, mikä pakottaa Lindan ryhtymään tohtori kohtaloksi yksin. Kaaoksen herrat tappavat Lindan pian sen jälkeen, ja nämä kaksi inkarnoituvat uusiin ruumiisiin, jotka elävät uutta elämäänsä toistensa kanssa.

Kolmas Tohtori Kohtalo oli Inza Cramer-Nelson (alun perin Inza Saunders), joka luotiin Kent Nelsonin rakkaudenkohteeksi. Hänestä tuli lopulta neljäs hahmo, joka kantoi Tohtori Kohtalon -nimeä, ja toinen naishahmo, josta tuli Tohtori Kohtalo.

Seuraava Tohtori Kohtalon nimeä kantanut oli Jared Stevens, joka peri Kent Nelsonin artifaktit ja kukistettuaan niiden avulla Nelsonien kuoleman aiheuttaneet demonit hänestä tulee demoninmetsästäjä käyttämällä aliasta "Fate". Mordru murhaa myöhemmin Jaredin yrittäessään tappaa kaikki agentit kaaoksen ja järjestyksen herroista ja vaatien kohtalon esineitä itselleen. Jaredin varusteet palautuvat alkuperäiseen muotoonsa ja palaavat kohtalon torniin hänen kuoltuaan. Jaredin murhan jälkeen Tohtori Kohtalon mantteli sekä kunnostettu kypärä, amuletti ja viitta siirretään reinkarnoituneelle Hector Hallille, alkuperäisten Haukkamiehen ja Haukkatytön pojalle.

The New 52 sarjakuvissa Tohtori Kohtalon nimeä ovat kantaneet Kent Nelsonin isoveljenpoika Kent V. Nelson ja Khalid Nassour, Kent Nelsonin isoveljenpoika äitinsä kautta.

Kohtalon torni (eng. Tower of Fate) (kutsutaan myös kohtalon linnoitukseksi) on maaginen asunto, joka on annettu Tohtori Kohtalon viitan kantajille. Torni toimii taikuuden ja todellisuuden yhteyspisteenä maan päällä. Siinä ei ole ovia tai ikkunoita, vaan sinne pääsee vain taikuudella. Tornin sisäpuoli näyttää kiertyneeltä portaikkojen ja käytävien sokkelolta, jossa fysiikan lait eivät päde. Tornin henkilökohtaisessa kirjastossa on suuri kokoelma arkaanisia tekstejä, mukaan lukien materiaalit, jotka on tallennettu Aleksandrian suuresta kirjastosta ennen sen polttamista. Lisäksi tornilla itsessään on mystinen puolustus, mukaan lukien suojelija Typhonin muodossa, kaaoksen herrana, joka oli tohtori kohtalon vihollinen ja suojeli myöhemmin tornia tunkeilijoilta.

Tohtori Kohtalo on ollut nimi myös John Dee nimiselle superpahikselle, joka tunnetaan paremmin nimellä Doctor Destiny.

Tohtori Kohtalo muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kent Nelsonin Tohtori Kohtalo esiintyi Smallville televisiosarjan jaksossa "Absolute Justice", jossa häntä esitti Brent Stait.
  • Kent Nelsonin Tohtori Kohtalo esiintyi Stargirl -televisiosarjassa.

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teräsmies[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tohtori Kohtalo esiteltiin ensi kerran televisiossa vuonna 1997 Teräsmies-animaatiosarjassa vierailevassa roolissa, jossa hahmo esiteltiin keski-ikäsenä sankarina, joka oli kyllästynyt taisteluun hyvän ja pahan välillä. Teräsmies pyysi häneltä apua yliluonnollista uhkaa Karkullia vastaan, johon Tohtori Kohtalo ei aluksi suostunut. Teräsmies sai kuitenkin suostuteltua hänet taistelemaan jälleen hyvyyden puolesta. Hahmon äänenä toimi George DelHoyo.

Justice League[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tohtori Kohtalo nähtiin seuraavan kerran vuonna 2003 Justice Leaguessa ja Justice League Unlimitedissa, joka sijoittui samaan universumiin Teräsmies-animaatiosarjan kanssa. Sarjassa hän oli aluksi Oikeuden Puolustajien liittolainen. Sittemmin toisessa sarjassa hän liittyi heidän joukkioon, mutta pysyi silti omassa "tukikohdassaan". Hahmon äänenä toimi tällä kertaa Oded Fehr.[1]

Batman – pelottomat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2009 Tohtori Kohtalo teki lyhyen cameon Batman – pelottomat animaatiosarjassa, joka pohjautui edellisten animaatioversioiden tavoin alkuperäiseen Kent Nelsoniin.

Young Justice[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tohtori Kohtalo esiintyi animaatiosarjassa Young Justice, jossa häntä ääninäytteli Kevin Michael Richardson. Sarjassa kolme eri hahmoa kantoivat väliaikaisesti Tohtori Kohtalon nimeä.

Suicide Squad: Hell to Pay[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tohtori Kohtalo esiintyi animaatioelokuvassa Suicide Squad: Hell to Pay, jossa häntä ääninäytteli Greg Grunberg. Tämä versio Tohtori Kohtalosta oli nimeltään Steel Maxum, jonka Nabu valitsi Tohtori Kohtaloksi hänen kuntonsa vuoksi, kunnes Scandal Savage ja Knockout pettivät hänet ja varastivat häneltä "Get Out of Hell Free" -kortin. Vastauksena Nabu karkotti Maxumin Kohtalon Tornista tämän piittaamattomuuden ja vastuuttomuuden vuoksi ja korvasi hänet "jollakin poikasella" Maxumin mukaan. Menetettyään paikkansa Tohtori Kohtalona Maxum liittyy miespuoliseen strippiklubiin "faaraona", ennen kuin hän kohtaa samanaikaisesti Suicide Squadin ja Professori Zoomin ja hänen kätyrinsä, Silver Bansheen ja Blockbusterin. Kun Silver Banshee lyö hänet tajuttomaksi, ryhmä vetäytyy ja pakenee Maxumin kanssa. Palattuaan tajuihinsa hän selittää, miten kortti toimii, ennen kuin joukkue jättää hänet kadulle, missä Zoomin kätyrit saavat hänet kiinni.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kent Nelsonin versio Tohtori Kohtalosta esiintyy vuonna 2010 DC Universe Online -pelissä, jossa hän ei ole pelattavana hahmona.
  • Kent Nelsonin versio Tohtori Kohtalosta esiintyy pelattavana hahmona Injustice 2 -pelissä, jossa häntä ääninäyttelee David Sobolov.

Hahmoa näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1997 George DelHoyo Teräsmies
2003–2006 Oded Fehr Justice League
Justice League Unlimited
2009 Greg Ellis Batman – pelottomat
2010 Brent Stait Smallville
2011–2012 Kevin Michael Richardson Young Justice
2018 Greg Grunberg Suicide Squad: Hell to Pay
2022 Pierce Brosnan Black Adam

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Dr. Fate IMDb Viitattu 4.7.2009 (englanniksi)
Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.