Professori Zoom

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Professori Zoom
Eobard Thawne.jpg
Luoja(t) John Broome
Carmine Infantino
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen The Flash nro 139 (syyskuu 1963)
Henkilötiedot
Oikea nimi Eobard Thawne
Status aktiivinen
Pituus 180 cm
Paino 81 kg
Ryhmäsidokset Superrikollisten Salainen Yhteisö
Henkilöllisyydet Negatiivi-Salama
Adrian Zoom
Voimat Supernopeus
Suhteet
Sukulaiset

Malcolm Thawne (kaukainen esi-isä)

Eddie Thawne (kaukainen esi-isä)

Professori Zoom tai Negatiivi-Salama, oikealta nimeltään Eobard Thawne, on kuvitteellinen hahmo DC Comicsin sarjakuvissa ja Salaman vihollinen, jonka loivat John Broome ja Carmine Infantino. Professori Zoom teki ensiesiintymisensä The Flash -lehden numerossa 139 vuonna 1963. Professori Zoom on toinen Negatiivi-Salama. Vuonna 2009 Professori Zoom oli listattu sijalle 31 IGN-sivuston laatimassa luettelossa sadasta suurimmasta sarjakuvarikollisesta kautta-aikain.[1]

Eobard Thawne on 2400-luvulla elävä tiedemies, joka on useamman kerran palannut ajassa taaksepäin kohdatakseen Salaman. Hän oli aluksi Barry Allenin fani ja yritti matkia idoliaan luomalla itselleen keinotekoisesti supernopeuden. Mentyään ajassa taaksepäin Thawne huomasikin kohtalonsa olevan idolinsa suurin vihollinen Negatiivi-Salama.

Sarjakuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hopeakausi, 1960-1970-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjakuvien hopeakaudella Eobard Thawne oli 2400-luvulla elänyt rikollinen, joka löysi aikakapselin, jossa oli Salaman asu. Thawne onnistui käyttämään laitetta ja vahvistamaan asun nopeusenergiaa, jonka myötä se antoi hänelle samat voimat kuten Salamalle niin kauan kun hän vain piti asua yllään. Prosessin aikana asun värit vaihtuivat käänteiseksi, ja asusta tuli punaisen sijaan keltainen ja saappaista sekä Salaman logosta tuli punaiset. Thawne käytti uusia kykyjään rikosten tekemiseen, mutta joutui viimeisellä kerralla Salaman estämäksi, kun hän oli matkustanut tulevaisuuteen. Salama saapui tulevaisuuteen atomikellon vuoksi joka oli räjähtämässä kuten atomipommi. Hän oletti Thawnen tietävän asiasta jotain ja sai hänet kiinni. Kaksikko kamppaili aikansa, kunnes Salama onnistui kukistamaan Thawnen, mutta huomasi pian että se oli ajan haaskausta, sillä roisto ei tiennyt mitään pommista. Salama löysi lopulta pommin viime hetkellä ja onnistui evakuoimaan vaara-alueen.

Thawne halusi kuitenkin kostaa tappionsa Salamalle ja matkasi menneisyyteen. Hänelle tuli samalla pakkomielle, että hän korvaisi Barry Allenin sekä sankarina että aviomiehenä. Allenin vaimo Iris West Ieki kuitenkin selväksi ettei tämä tule kuuloonkaan, Professori Zoomiksi itseään nimittänyt Thawne tappoi Irisin erään juhlan aikana. Menetys oli Salamalle musertava isku ja kesti pitkään kunnes hän sai itsensä henkisesti takaisin kuntoon. Lyhyen ajan päästä Salama oli löytänyt uuden rakkaan ja tälläkin kertaa Zoom oli ilmestynyt paikalle ja uhannut tappaa Allenin morsiamen. Allen pelkäsi että historia toistaisi itseään ja päätti tappaa Zoomin taittamalla häneltä niskat.[2] Allenia ei kuitenkaan myöhemmin tuomittu murhasta vaikka muun muassa Poika Salama oli todistamassa häntä syylliseksi. Riideltyään Poika Salaman kanssa siitä että hän olisi voinut estää Zoomin muuten kuin tappamalla, päätti Allen matkata 2900-luvulle jossa hän lopetti sankarinuransa ja eli ylösnousseen vaimonsa Iris Westin kanssa. Tämä ei kuitenkaan kestänyt kauan, kun hän kuoli vuonna 1985 12-osaisessa Crisis on Infinite Earths -tarinassa.

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Flash[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiosarjassa Flash Barry Allen käytti peitenimenään Professori Zoomia väittäessään luoneensa Salaman.

Animaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Justice League Unlimited[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Justice League Unlimitedissa Professori Zoom ei varsinaisesti esiintynyt omana itsenään, mutta animaatiosarjassa yhteensulautuneet Brainiac ja Luthor luovat oman mekaanisen versionsa Salamasta, jonka asu muistuttaa Professori Zoomia.[3]

Batman – pelottomat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Professori Zoom Batman – pelottomat -sarjassa.

Professori Zoom teki varsinaisesti ensi esiintymisensä vuonna 2010 Batman – pelottomat -sarjassa, jossa hahmon äänenä oli 1990-luvulla Flash-sarjassa Salamaa näytellyt John Wesley Shipp.

Zoom oli houkutellut Barry Allenin jahtaamaan häntä portaalin läpi tulevaisuuteen vuoteen 2400. Jay Garrick ja Poika Salama olivat matkalla mukana, mutta Barry pelasti heidät pyyhkäisemällä heidät takaisin omaan aikaan. Barry ja Zoom olivat kadonneet, kunnes Batman huomasi Barryn aaveen. Kolmikko päätti mennä kosmisen juoksumaton avulla Batmanin saaman koordinaattien mukaan. Pian kolmikko löysi itsensä tulevaisuudesta, jossa Zoomista oli tullu Keystone Cityn valtias. Poliisit pidättivät Batmanin ja Poika Salaman, mutta Jay onnistui pakenemaan Batmanin avustuksella. Pian selvisi että Zoom oli vanginnut Barryn juoksupyöräänsä, joka tuotti energiaa hänen rannekkeisiinsa, jonka avulla hän kykenisi juoksemaan vieläkin nopeammin. Batman yritti estää Zoomin aikeet mutta ilman tulosta, sitä vastoin Jay ja Poika Salama joutuivat myös matolle, mutta Batmanin tapellessa Zoomia vastaan Salama kolmikko päätti juosta nopeammin jotta he loisivat uuden madonreiän jonka kautta Barry pääsisi pois juoksupyörästä. Pitkän kaksin kamppailun päätteeksi Barry onnistui kukistamaan Zoomin.

Hahmoa näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
2010 John Wesley Shipp Batman – pelottomat
2011 Robert Dieke DC Universe Online
2014–2015 Tom Cavanagh The Flash
2017 Liam O’Brien Injustice 2

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Professor Zoom is number 31 IGN Viitattu 7.8.2009 (englanniksi)
  2. Flash nro 324
  3. Justice League Unlimitedin jakso "Divided We Fall" Viitattu 7.8.2009
Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.