Aave (DC Comics)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aave
Alex Rossin maalaama Aave.
Alex Rossin maalaama Aave.
Luoja(t) Jerry Siegel
Bernard Baily
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen More Fun Comics #52 (helmikuu 1940)
Henkilötiedot
Status kosminen henki
Ryhmäsidokset Justice Society of America
Tähtieskadroona
Archangels
Henkilöllisyydet James Corrigan
Hal Jordan
Crispus Allen

Aave (engl. The Spectre) on DC Comicsin sarjakuvahahmo sekä sankari/antisankari. Hahmossa on vahvoja viitteitä Vanhaan Testamenttiin ja sen ankaraan oikeudenkuvaukseen. Vuosien saatossa hahmon nimeä ovat kantaneet James Corrigan, Vihreänä Lyhtynä tunnettu Hal Jordan, sekä 2000-luvulta lähtien entinen poliisi Crispus Allen.

Aave on "ihonväriltään" valkoinen ja hän pukeutuu yleensä vihreään kaapuun. Useat DC-universumin sarjakuvahahmot suhtautuvat häneen pelonsekaisella kunnioituksella; Aave onkin voimiltaan yksi DC-universumin voimakkaimmista olennoista. Hän toimii jäsenenä neuvostossa, joka koostuu useista kosmisen voimaluokan omaavista hahmoista; muita jäseniä ovat muun muassa Aavemuukalainen [The Phantom Sranger], Shazam, Zeus, Highfather sekä Darkseid. Aave on toiminut lyhyesti myös alkuperäisen Oikeuden Yhteiskunnan kokoonpanossa.

Hahmolla ei ole Yhdysvalloissa omaa säännöllisesti ilmestyvää sarjakuvalehteä, mutta hän seikkailee aika ajoin omissa erikoisjulkaisuissaan. Suomessa hahmo on edellisen kerran esiintynyt Egmont-Kustannuksen julkaiseman DC Spesiaalin sivuilla ("Valtakunta ja voima"-tarinassa 20042005).

Jerry Siegel ja sarjakuvapiirtäjä Bernard Baily loivat hahmon More Fun Comicsin numeroon 52 (Helmikuu 1940).

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koston Henki [The Spirit of Vengeance][muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Noin. 776 eaa. kaikkivoipa "Edeltäjä" (Presence) määräsi hänet maahan ylläpitämään "jumalan vihaa".

Kun fiktiivinen langennut enkeli Raphael (jossain versiossa kutsuttu myös Aztariksi) oli Luciferin tavoin niskuroinut Taivasta vastaan ja tämän vuoksi halusi sovittaa tekemänsä syntinsä Taivaalle, Edeltäjä määräsi hänet tehtävään; langenneen enkelin oli syntinsä anteeksisaamiseksi kostettava vakavia rikoksia tehneille syntisille sieluille "jumalan vihalla". Kristuksen synnyttyä, Edeltäjä katsoi että koston ja anteeksiannon ei tulisi vallita maassa samaan aikaan ja tämän vuoksi hän määräsi Aaveen Limboon (tyhjälle rajavyöhykkeelle) odottamaan Kristuksen kuolemaan asti.

Kristuksen kuoltua, Edeltäjä vapautti Koston Hengen jälleen maan päälle mutta rajoituksena hän määräsi, että vastedes Aave tarvitsee itselleen ihmisisännän toimiakseen tehtävässään. Siitä lähtien, Aaveen henki on säännöllisin ajoin valinnut itselleen isännäkseen ihmissielun, joka on kuolemassaan kärsinyt suunnattoman epäoikeudenmukaisuuden (ts. rikoksen uhri).

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Batman – pelottomat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aave esiintyi ensimmäisen kerran 9. huhtikuuta 2010 Batman – pelottomat -sarjassa sen toisen tuotantokauden jaksossa "Chill of the Night!", jossa hahmon äänenä toimii Mark Hamill.

Jaksossa Aave ja Muukalaisaave seurasivat Batmania lyödessään vetoa siitä mitä tapahtuu kun he paljastavat sankarille murhaajan henkilöllisyyden. Muukalaisaave yrittää pitää Batmanin oikealla tiellä kun taas Aave yrittää houkutella Batmanin koston tielle. Aave ei kuitenkaan onnistu vakuuttamaan Batmania tappamaan Joe Chilliä, joka murhasi hänen vanhempansa. Chill kuitenkin kuoli, kun katto putosi hänen päälleen, josta Muukalaisaave vihjaili Aaveelle mahdollista aiheuttamista.

Aave teki toisen lyhyemmän esiintymisen jaksossa "Gorillas in Our Midst", jossa se työskenteli Batmanin kanssa kukistaakseen professori Milon.

DC Showcase: The Spectre[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aave esiintyi vuoden 2010 Justice League: Crisis on Two Earths animaatioelokuvan DVD:n erikoispainoksen bonusmateriaalissa DC Showcase: The Spectre lyhytanimaatiossa.[1] Animaation tarinan on käsikirjoittanut Steve Niles ja hahmon äänenä toimii Gary Cole. Elokuvassa Jim Corrigan oli etsivä joka tutki Foster Brennerin kuolemaa ja tutkimuksen aikana muuttui Aaveeksi, tappaen murhaan osallistuneet syylliset.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Aave esiintyy vuoden 2011 DC Universe Online -pelissä, jossa se ei ole pelattavana hahmona.

Hahmoa näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
2010 Gary Cole DC Showcase: The Spectre
2010 Mark Hamill Batman: The Brave and the Bold

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. New Trailer, Image, Press Release For Upcoming "Justice League: Crisis On Two Earths" The World's Finest 23.11.2009 Viitattu 30.11.2009 (englanniksi)