Drag queen

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Drag-artisti RuPaul.

Drag queen on yleensä mies, joka pukeutuu naisten vaatteisiin ja meikkaa erityistä tilaisuutta varten, yleensä viihdyttääkseen esiintyvänä taiteilijana tai toimiakseen tilaisuuden emäntänä. He yleensä laulavat itse tai playbackinä ja tanssivat. Yleensä drag queenit pukeutuvat naisen sukupuolirooliin liioittelemalla tiettyjä ominaisuuksia saadakseen koomisen, dramaattisen tai satiirisen vaikutelman. Drag queenit eroavat transvestiiteistä siinä, että nämä eivät pukeudu vastakkaisen sukupuolen rooliin esiintymistarkoituksessa.

Drag-taiteilijoita on monenlaisia: elokuvia tähdittävistä ammattilaisista ihmisiin, jotka kokeilevat sitä vain kerran. Monet olettavat kaikkien drag queenien olevan homomiehiä tai transvestiitteja, mutta drag-taiteilijoita on kaikkia sukupuolia ja seksuaalisia suuntautumisia, ja he ovat drageja eri syistä.

Muita drag-artisteja ovat drag kingit, jotka ovat naisia, jotka esiintyvät miesten rooleissa, faux queenit, jotka ovat naisia, jotka pukeutuvat liioiteltuun tyyliin matkien drag queeneja sekä faux kingit, jotka ovat miehiä, jotka pukeutuvat imitoiden drag kingejä.

Drag on osa länsimaista homokulttuuria; se on kuuluisa siitä, että drag queenit innoittivat ja johtivat Stonewallin mellakoita 27. kesäkuuta 1969 New Yorkissa. Osittain tästä syystä drag queenit ovat edelleen pride-kulkueiden perinne.

Tunnetuimpia drag queeneja Suomessa ovat Jukka K, Miss Divet, Jarkko Valtee, Mega-Paula, Sirkka Tälli ja Cristal Snow. Myös yhdysvaltaltalaisen punk-yhtye Frankenstein Drag Qeens From Planet 13 jäsenet olivat drag queeneja. Amerikkalaisista drag queeneistä tunnetuin on RuPaul.

Elokuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Drag queen.