Milhouse Van Houten

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Milhouse Van Houten
Ensiesiintyminen Butterfinger-mainos (1988)
”Joulurauha” (1. tuotantokausi)
Ääninäyttelijät Pamela Hayden
Henkilötiedot
Sukupuoli mies
Hiukset siniset
Ikä 10
Ammatti Springfieldin ala-asteen oppilas
Tärkeimmät sukulaiset isä Kirk Van Houten
äiti Luann Van Houten
setä Norbert Van Houten

Milhouse Mussolini Van Houten on kuvitteellinen hahmo animaatiosarjassa Simpsonit. Hän on koululainen ja Bart Simpsonin paras ystävä. Milhousen ääninäyttelijä on Pamela Hayden.

Milhouse on Van Houtenin perheen ainoa lapsi. Kaikkien perheenjäsentensä tavoin Milhousella on suuri nenä, siniset hiukset ja kulmakarvat sekä paksulinssiset silmälasit. Milhouse on yleensä kuvattu hieman lapsellisena, herkkäuskoisena, heikkona ja huono-onnisena. Hän kärsii erilaisista yliherkkyyksistä ja toistuvasta kiusaamisesta, mutta pääsee Bartin kanssa mukaan kaikenlaiseen uskallettuun hauskanpitoon.

Milhouse on Simpsonien vanhimpia sivuhahmoja, sillä hän juontaa juurensa jo The Tracey Ullman Show’n lyhytfilmien ajalta, vaikka ei esiintynytkään itse lyhytfilmeissä. Hahmon ensiesiintyminen oli ensimmäisessä Simpsonien hahmoja käyttäneessä Butterfinger-patukan tv-mainoksessa, joka nähtiin joulukuussa 1988. Varsinaisissa Simpsoneissa Milhouse on ollut 1. tuotantokauden ensimmäisestä jaksosta ”Joulurauha” alkaen.

Nimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Milhousen etunimi on luultavasti väännös entisen Yhdysvaltain presidentin Richard Nixonin toisesta etunimestä Milhous. Milhousen harvoin käytetty toinen nimi Mussolini on viittaus Italian historiallisen diktaattorin Benito Mussolinin sukunimeen.

Yleistä hahmosta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Milhouse on kymmenvuotias ja hän on Springfieldin ala-asteella samalla Edna Krabappelin opettamalla neljännellä luokalla kuin Bart Simpson. Bart ja Milhouse ovat parhaat kaverit ja viettävät suuren osan vapaa-ajastaan yhdessä. Bart on kaksikon johtava osapuoli ja Milhouse hänen helposti johdateltava apurinsa. Bart on uskalias ja suosittu muiden lasten keskuudessa, kun taas Milhouse on naiivi, arka, epävarma ja ikäisekseen hieman epäkypsä. Milhouse esimerkiksi ei uskalla oma-aloitteisesti rikkoa mitään sääntöjä ja katselee mielellään ikäistään nuoremmille lapsille suunnattuja lastenohjelmia. Milhousen äidin Luannin mielestä Bartin seuralla on huono vaikutus Milhouseen, kun taas Bartin vanhemmat Homer ja Marge Simpson pitävät moniongelmaista Milhousea rasittavana.

Milhouse on heiveröinen ja saa helposti astma- ja allergiakohtauksia. Eräässä jaksossa paljastuu, että hän on allerginen normaalille maidolle ja jopa omille kyynelilleen. Jos poikien puuhat johtavat mihin tahansa onnettomuuteen tai vastoinkäymiseen, sen uhrina on aina huono-onninen Milhouse. The Simpsons Movie -elokuvassa hän nielaisi vahingossa oman astmapiippunsa ja meinasi tukehtua siihen. Ilman silmälasejaan Milhouse on erittäin likinäköinen ja avuton. Ilman lasejaan hän on esimerkiksi luullut molukkirapua ja jopa lähestyvää rekkaa ”hauvaksi” (7. kauden jaksossa ”Lisan uusi minä” ja 11. kauden jaksossa ”Uskolla terveeksi”). Joidenkin jaksojen mukaan Milhouse on yökastelija.

Muut kuin Bart (ja välillä Bartkin) pitävät Milhousea nynnynä, joten hän on koulukiusattu ja jatkuvasti kiusaajien kuten Nelsonin, Jimbon, Dolphin ja Kearneyn kohteena. Osana Bartin jengiä Milhouse on toisaalta monesti samassa porukassa Nelsonin kanssa. Ulkoisen olemuksensa vuoksi Milhousea kutsutaan joskus myös nörtiksi, vaikka hänen kiinnostuksenkohteensa lienevätkin pääosin samat kuin Bartilla. Milhousen isä Kirk Van Houten kuvataan usein turhautuneena ja alakuloisena ”luuserina” ja nämä ominaisuudet näyttävät periytyneen Milhouselle.

Milhouse on ihastunut Bartin pikkusiskoon Lisa Simpsoniin, mutta ei saa tunteilleen juurikaan vastakaikua. Joskus Lisa on lähinnä säälistä saattanut esimerkiksi tanssia Milhousen kanssa. Eräiden jaksojen mukaan Lisa ei kunnioita Milhousea, koska Milhouse yrittää jatkuvasti miellyttää häntä nöyristelevällä käytöksellä; osoituksena selkärangattomuudestaan Milhouse jopa suostui toimittamaan Lisan rakkauskirjeen Nelsonille (8. kauden jaksossa ”Lisa ja Nelson”).

Simpsonien alkutunnuksessa Milhouse soittaa koulun orkesterissa jotain vaskipuhallinta, mahdollisesti torvea tai trumpettia, mutta tätä ei ole koskaan nähty itse sarjassa. Sarjassa Milhouse nähdään soittavan jotain puupuhallinta.

Hahmon vaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Milhousen vanhemmat erosivat 8. kauden jaksossa ”Milhouse, avioeron uhri” ja huoltajuus annettiin hänen äidilleen Luannille. Tämän jälkeen Kirkillä ja Luannilla oli tapana käyttää Milhousea pelinappulana riidoissaan. Esimerkiksi Kirk yritti lahjoa häntä pitämään enemmän isästään kuin äidistään. Milhousen vanhemmat palasivat takaisin yhteen 17. kauden jaksossa ”Vesirokkokutsut" ja menivät uudelleen naimisiin 19. kauden jaksossa ”Pojasta mieheksi”, mutta riitaisa asetelma on pääosin jatkunut samana sen jälkeenkin.

Milhousella on sukujuuria ainakin Hollannissa, Italiassa ja Tanskassa. Hänen Italiassa asuva isoäitinsä opetti hänet puhumaan täydellistä italiaa, vaikkakin lähinnä pieksämiseen perustuneilla opetusmetodeilla, mikä paljastui 17. kauden jaksossa ”Italiaa aloittelijoille”. Sukunimen perusteella hollantilaiset sukujuuret tulevat Milhousen isän puolelta.

Milhouse on muutaman kerran onnistunut saavuttamaan suosiota tyttöjen parissa. 3. kauden jaksossa ”Kuin Romea ja Julia” Milhousen ja hänen uuden luokkatoverinsa Samantha Stankyn välille kehittyi romanssi, mikä teki Bartin mustasukkaiseksi. Suhde ei kestänyt kauan, sillä Samanthan isä ei hyväksynyt heidän seurusteluaan ja lähetti tyttärensä katoliseen tyttökouluun. Jaksossa ”Pojasta mieheksi” Milhousen vanhempien luultiin kuolleen onnettomuudessa, jolloin hänestä tuli hetkeksi surun karaisema salaperäinen ulkopuolinen. Tämän seurauksena Lisa ja muut koulun tytöistä ihastuivat häneen, mutta masennuksensa takia Milhouse ei kyennyt nauttimaan suosiostaan. Vaikka Lisa ei normaalisti välitä Milhousesta, hän tuli mustasukkaiseksi nähdessään Milhousen toisen tytön kanssa jaksossa ”Italiaa aloittelijoille” ja myöhemmin 22. kauden jaksossa ”Saksikäsi-Homer”, jossa Lisan häiriköinti tuhosi Milhousen suhteen Taffy-nimisen tytön kanssa. Lisäksi 13. kauden jaksossa ”Mitä Bart tahtoo?” Rainier Wolfcastlen tytär Greta Wolfcastle seurusteli Milhousen kanssa, mutta vain saadakseen Bartin mustasukkaiseksi.

Milhousesta oli tulla elokuvatähti 7. kauden jaksossa ”Lapsitähti”, jossa hänet valittiin Radioaktiivinen mies -supersankarielokuvaan esittämään pääsankarin apuria Laskeumapoikaa, mutta elokuva ei koskaan valmistunut.

Joidenkin uudempien tuotantokausien tulevaisuuteen sijoittuvien jaksojen (muun muassa 23. kauden jakson ”Joulukortti tulevaisuudesta”) mukaan Milhouse olisi aikuisena naimisissa Lisa Simpsonin kanssa ja heillä olisi lapsiakin, mutta heidän avioliittoaan ei ole kuvattu kovinkaan onnellisena.