Apu Nahasapeemapetilon

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Apu Nahasapeemapetilon
Ensiesiintyminen ”Sankarin pää” (1. tuotantokausi)
Ääninäyttelijät Hank Azaria
Henkilötiedot
Sukupuoli Mies
Hiukset Mustat
Ammatti Kwik-E-Mart -kaupan kauppias
Tärkeimmät sukulaiset Vaimo Manjula
Pojat Anoop, Nabendu, Sandeep ja Gheet
Tyttäret Uma, Poonam, Priya ja Sashi
Veli Sanjay
Sisarentytär Pahusacheta
Sisarenpoika Jamshed
Serkku Kavi

Apu Nahasapeemapetilon Jr. on kuvitteellinen hahmo animaatiosarjassa Simpsonit. Apu on paikallisen Kwik-E-Mart-lähikaupan kauppias Springfieldin kaupungissa. Hän on kotoisin Intiasta ja uskonnoltaan hindu. Apu puhuu englantia kieliopillisesti oikein, mutta vahvalla koomisella aksentilla. Apun ääninäyttelijänä toimii Hank Azaria. Hahmon ensiesiintyminen Simpsoneissa oli 1. tuotantokauden jaksossa ”Sankarin pää”.

Apulla on vaimo Manjula Nahasapeemapetilon ja heillä on kahdeksan lasta, jotka ovat kahdeksaiset. Apun liikekumppanina on hänen veljensä Sanjay, joka on myös perheellinen mies. Apu on Simpsonin perheen ystävä ja Simpsonit ovat useasti auttaneet häntä perhe- ja viranomaisasioissa. Apulla on tapana kutsua Homer Simpsonia nimellä ”herra Homer”. Apun vakiohokema on ”Thank you, come again” (Kiitos, tulkaa uudelleen), jonka hän sanoo aina asiakkailleen ystävällisellä äänellä näiden maksettua ostoksensa.

Azaria on kertonut Apun aksentin saaneen innoituksensa osittain todelliselta Los Angelesissa asuneelta intialaiselta kauppiaalta, jonka kaupassa hän asioi nuoruudessaan useasti, ja osittain intialaiselta hahmolta, jota brittiläinen koomikko Peter Sellers esitti vuoden 1968 komediaelokuvassa Pahuksenmoiset pirskeet.[1] Apun ääninäyttelijä Azaria, Manjulan ääninäyttelijöinä toimineet Jan Hooks, Tress MacNeille ja Maggie Roswell ja Sanjayn ääninäyttelijä Harry Shearer eivät kukaan ole oikeasti ole intialaistaustaisia.

Apu vilahtaa Simpsonien alkutekstijaksossa, jossa Bart Simpson ohittaa hänet jalkakäytävällä. 2.19. tuotantokaudella käytetyssä versiossa Apu ulkoiluttaa pientä koiraa, jota tosin ei ikinä ole nähty itse sarjassa. Alkutunnuksen uudemmassa versiossa hän kävelyttää kahdeksaa lastaan.

Apu tullaan mahdollisesti häivyttämään kokonaan pois Simpsoneista, koska hahmon on valitettu olevan rasistinen stereotyyppi.[2][3][4]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Apu on kotoisin Intiasta. Hänen menneisyydestään kerrottiin 7. tuotantokauden jaksossa ”Muukalaiset kuriin”, jonka mukaan hän valmistui nuorena Kalkutan teknillisestä yliopistosta tietokoneinsinööriksi ja lähti Yhdysvaltoihin jatko-opintoihin. Hän alkoi työskennellä Springfieldin Kwik-E-Martissa maksaakseen opiskelulainansa, muttei koskaan lähtenyt Yhdysvalloista ja jäi loppuiäkseen kauppiaaksi. Opiskeluviisumin voimassaoloajan umpeuduttua Apusta tuli laiton siirtolainen, mutta samassa jaksossa hän läpäisi kansalaisuustestin Simpsonien avulla ja sai Yhdysvaltain kansalaisuuden välttyen siten karkotukselta.

Apun ja Manjulan avioliitto järjestettiin jo Apun ollessa lapsi. He eivät olleet nähneet toisiaan kahteenkymmeneen vuoteen, kunnes Manjula yllättäen saapui Yhdysvaltoihin ja vanhemmat vaativat heitä menemään viimein naimisiin. Apu vastusti aluksi ajatusta, mutta rakastuikin Manjulaan tavattuaan tämän, ja he päättivät kaikesta huolimatta mennä naimisiin. Tämä kaikki tapahtui 9. tuotantokauden jaksossa ”Kaksi rva Nahasapeemapetilonia”. Manjula synnytti kahdeksaiset 11. kauden jaksossa ”Suuri kahdeksikko” käytettyään liikaa hedelmällisyysruiskeita. Lasten nimet ovat Anoop, Uma, Nabendu, Poonam, Pria, Sandeep, Sashi ja Gheet.

Vähissä olevalla vapaa-ajallaan Apu viettää aikaa perheensä kanssa. Apu alentui syrjähyppyyn 13. kauden jaksossa ”Ihana Apu” aloittamalla muutaman päivän pituisen suhteen Kwik-E-Martin pirtelökonetta täyttävän naisen kanssa. Saatuaan tietää suhteesta Manjula uhkasi avioerolla, mutta antoi lopulta anteeksi Apun osoitettua syvää katumusta.

5. kauden jakson ”Homerin kvartetti” mukaan Apu kuului 1980-luvun alussa menestyneeseen parturikvartettiyhtyeeseen nimeltä Be Sharps (suom. Terävät) yhdessä Homer Simpsonin, rehtori Skinnerin ja poliisipäällikkö Wiggumin kanssa (Wiggum korvattiin myöhemmässä vaiheessa Barneylla). Yhtyeen managerin määräyksestä Apu joutui tilapäisesti vaihtamaan liian pitkän ja vaikean sukunimensä du Beaumarchaiksi.

Apun pitämä Kwik-E-Mart-kauppa.

Apu Nahasapeemapetilon on 24 tuntia vuorokaudessa auki olevan Kwik-E-Mart-lähikaupan kauppias. Kaupan tunnetuin tuote on Squishee-pirtelö. Apulla on tapana veloittaa kaikista tuotteista kiskurihintoja ja hänen vihjaillaan usein myyvän vanhentuneita elintarvikkeita viimeisen käyttöpäivän jälkeen. Hän myös närkästyy helposti siitä, että asiakkaat esimerkiksi silmäilevät lehtiä ennen kuin ovat maksaneet ne. Toisaalta Apu on hyvin palvelualtis, kohtelias maksaville asiakkaille ja omistautunut työlleen. Hän on kertonut kerran työskennelleensä 96 tuntia yhtäjaksoisesti kaupassaan. Vain hyvin poikkeuksellisissa tapauksissa hän jättää kaupan veljensä Sanjayn, tämän pojan Jamshedin tai omien lastensa vahdittavaksi.

5. kauden jaksossa ”Homer ja Apu” Homer ilmiantoi Apun pilaantuneen lihan myymisestä ja tämä menetti väliaikaisesti työnsä, mutta sai sen takaisin James Woodsin hetkellisen tuurauksen jälkeen, pelastettuaan tämän hengen ryöstössä. Apu on vegaani, ja Kwik-E-Martin katolta löytyykin Apun kasvispuutarha. Kaupan tiskillä nähdään usein hindulaisen Ganesha-jumalan patsas.

Apun Kwik-E-Mart on yksi Springfieldin ryöstetyimmistä lähikaupoista; eräässä jaksossa Apu kertoo, että häntä on ammuttu vuoden aikana kahdeksan kertaa Springfieldin poliisivoimien puutteen vuoksi. Aseellisia ryöstöjä tekee pääasiassa paikallinen pikkurikollinen Snake Jailbird. Kouluhäiriköt Jimbo, Kearney ja Dolph käyvät näpistämässä tavaraa aina kun Apun silmä välttää. Lisäksi 1. kauden jaksossa ”Komedian kuningas” Sideshow Bob ryösti Kwik-E-Martin naamioituneena Hassu-klovniksi.

Jakson ”Homer ja Apu” mukaan Kwik-E-Martin juuret johtavat Apun kotimaahan Intiaan, jossa sijaitsee ensimmäinen lähikauppa, ja ketjun ensimmäinen myymälä sijaitsee jossain Himalajalla vuoren huipulla. Myymälää pitää pystyssä johtaja-guru, jolta kauppaan saapuvat vierailijat saavat kysyä kolme kysymystä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Jotkut amerikanintialaiset pitävät Apun hahmoa leimaavana ja jopa rasistisena stereotyyppinä. Intialaistaustainen koomikko Hari Kondabolu teki aiheesta vuonna 2017 dokumenttielokuvan Apu – piirroshahmo vai painajainen? (The Problem With Apu).[5] Keväällä 2018 asiaa kommentoitiin 29. kauden jaksoon ”Sanoista pahoihin tekoihin” sisältyneellä kohtauksella, jossa Lisa ja Marge keskustelevat poliittisesti epäkorrekteista hahmoista samalla kun taustalla näkyy Apun kuva. Seuranneessa julkisessa keskustelussa monet syyttivät kohtauksen kiertelevän todellista ongelmaa, koska siinä annettiin ymmärtää, että sarjan tekijät eivät aio muuttaa mitään.[6] Apua ja hänen perhettään ei ole virallisesti poistettu sarjasta, mutta heillä ei ole ollut puherooleja 29. kauden alun jälkeen.

Tammikuussa 2020 Apun ääninäyttelijä Hank Azaria kertoi aikovansa luopua roolista hahmoon kohdistuneen arvostelun johdosta.[7]