Apu Nahasapeemapetilon

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Simpsoneiden hahmo
495px-Apu.png
Apu Nahasapeemapetilon
Sukupuoli: Mies
Hiukset: Mustat
Ikä:
Ammatti: Kwik-E-Mart -kaupan kauppias
Tärkeimmät sukulaiset: Vaimo Manjula
Pojat Anoop, Nabendu, Sandeep ja Gheet
Tyttäret Uma, Poonam, Priya ja Sashi
Veli Sanjay
Sisarentytär Pahusacheta
Sisarenpoika Jamshed
Serkku Kavi
Ensiesiintyminen: Sankarin pää
Ääninäyttelijä: Hank Azaria


Apu Nahasapeemapetilon Jr. on fiktiivinen hahmo animaatiosarjassa Simpsonit. Apu on paikallisen Kwik-E-Mart-lähikaupan kauppias Springfieldin kaupungissa. Hän on kotoisin Intiasta ja uskonnoltaan hindu. Apu puhuu englantia kieliopillisesti oikein, mutta vahvalla koomisella aksentilla. Apulla on vaimo Manjula Nahasapeemapetilon ja heillä on kahdeksan lasta, jotka ovat kahdeksaiset. Lasten nimet ovat Anoop, Uma, Nabendu, Poonam, Pria, Sandeep, Sashi ja Gheet. Apun liikekumppanina on hänen veljensä Sanjay, joka on myös perheellinen mies.

Apu on Simpsonin perheen ystävä ja Simpsonit ovat useasti auttaneet häntä perhe- ja viranomaisasioissa. Apulla on tapana kutsua Homer Simpsonia nimellä ”herra Homer”.

Apun ääninäyttelijänä toimii Hank Azaria. Manjulan ääninäyttelijä oli alkuun Jan Hooks, myöhemmin Tress MacNeille ja Maggie Roswell. Sanjayn ääninäyttelijä on Harry Shearer. Yksikään näistä näyttelijöistä ei oikeasti ole intialaistaustainen.

Biografiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Apu on kotoisin Intiasta. Nuorena hän valmistui Kalkutan teknillisestä yliopistosta ja lähti Yhdysvaltoihin jatko-opintoihin. Apu alkoi työskennellä Kwik-E-Martissa maksaakseen opiskelulainansa, muttei koskaan lähtenyt Yhdysvalloista. Opiskeluviisumin voimassaoloajan umpeuduttua Apusta tuli laiton siirtolainen, mutta myöhemmin hän läpäisi kansalaisuustestin Simpsonien avulla ja hänestä tuli Yhdysvaltain kansalainen.

Apun ja Manjulan avioliitto järjestettiin jo Apun ollessa lapsi. Ennen kuin Apu meni Manjulan kanssa naimisiin Apu ei ollut nähnyt tulevaa vaimoaan kahteenkymmeneen vuoteen. Marge Simpson on myös esittänyt Apun vaimoa kun Apu yritti estää ennalta sovittua avioliittoaan. Apu ja Manjula kuitenkin päättivät kokeilla ennalta sovittua avioliittoa.

Vähissä olevalla vapaa-ajallaan Apu viettää aikaa perheensä kanssa. Eräässä jaksossa Apu alentui syrjähyppyyn aloittamalla muutaman päivän pituisen suhteen Kwik-E-Martin pirtelökonetta täyttävän neidin kanssa. Muutaman palveluksen tehtyään ja tytön jätettyään Apun vaimo antoi anteeksi, vaikka heidän avioliittonsa oli käynyt jo avioeron rajamailla.

1980-luvun alussa Apu kuului parturikvartettiyhtyeeseen nimeltä Be Sharps (suom. Terävät) yhdessä Homer Simpsonin, rehtori Skinnerin ja poliisipäällikkö Wiggumin kanssa (Wiggum korvattiin myöhemmässä vaiheessa Barneylla). Yhtye ja heidän musiikkinsa saavuttikin suurta suosiota. Apun hindulaistaustojen sekä liian pitkän sukunimen takia bändin managerin Nigelin määräyksestä vaihtoi nimeään väliaikaisesti Apu du Beaumarchaiksiksi. Jäsenien yksityiselämien takia yhtye kuitenkin hajosi.

Kwik-E-Mart[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Apun pitämä Kwik-E-Mart -kauppa.

Apu Nahasapeemapetilon on 24 tuntia vuorokaudessa auki olevan Kwik-E-Mart-lähikaupan kauppias. Kaupan tunnetuin tuote on Squishee-pirtelö. Apulla on tapana veloittaa kaikista tuotteista kiskurihintoja ja hänen vihjaillaan usein myyvän vanhentuneita elintarvikkeita viimeisen käyttöpäivän jälkeen. Toisaalta Apu on hyvin palvelualtis ja sanoo miltei aina asiakkailleen ystävällisellä äänellä näiden maksettua ostoksensa: ”Thank you, come again” (Kiitos, tulkaa uudelleen). Apu on myös kertonut kerran työskennelleensä 96 tuntia yhtäjaksoisesti kaupassaan. Vain hyvin poikkeuksellisissa tapauksissa hän jättää kaupan veljensä Sanjayn, tämän pojan Jamsheedin tai omien lastensa vahdittavaksi.

Kerran Homer ilmiantoi Apun pilaantuneen lihan myymisestä ja tämä menetti väliaikaisesti työnsä, mutta sai sen takaisin James Woodsin hetkellisen tuurauksen jälkeen, pelastettuaan tämän hengen ryöstössä. Apu on vegaani, ja Kwik-E-Martin katolta löytyykin Apun kasvispuutarha. Kaupan tiskillä nähdään usein hindulaisen Ganesha-jumalan patsas.

Apun Kwik-E-Mart on yksi Springfieldin ryöstetyimmistä lähikaupoista; eräässä jaksossa Apu kertoo, että häntä on ammuttu vuoden aikana kahdeksan kertaa Springfieldin poliisivoimien puutteen vuoksi. Yleensä ryöstäjänä toimii paikallinen pikkurikollinen Snake Jailbird, mutta mm. Sideshow Bob on kerran lavastanut Hassu-klovnin Kwik-E-Martin ryöstäjäksi.

Kwik-E-Martin juuret johtavat Apun kotimaahan Intiaan, jossa sijaitsee ensimmäinen lähikauppa, ja ketjun ensimmäinen myymälä sijaitsee jossain Himalajalla vuoren huipulla. Myymälää pitää pystyssä johtaja-guru, jolta kauppaan saapuvat vierailijat saavat kysyä kolme kysymystä.

Kritiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jotkut amerikanintialaiset pitävät Apun hahmoa leimaavana ja jopa rasistisena stereotyyppinä. Intialaistaustainen koomikko Hari Kondabolu teki aiheesta vuonna 2017 dokumenttielokuvan The Problem With Apu.[1]

Juonipaljastukset päättyvät tähän.
  1. Suosittua Simpsonit-hahmoa syytetään rasismista – joutuu jättämään sarjan? MTV.fi