Järjestetty avioliitto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
William Hogarth: Avioliittosopimus

Järjestetty avioliitto on avioliitto, jonka osapuolet on määrännyt yhteen jokin ulkopuolinen taho, tavallisesti naimisiinmenevien puolisojen vanhemmat lasten suostumuksella. Jos avioliiton järjestämisessä ei välitetä lainkaan morsiamen ja sulhasen mielipiteistä kutsutaan liittoa pakkoavioliitoksi. Valtaosa lapsiavioliitoista on myös järjestettyjä tai pakkoavioliittoja. Järjestetyn avioliiton yhteydessä kihlauksella tarkoitetaan hetkeä, jolloin avioliittosopimus syntyy, ja häitä aletaan valmistella.

Monissa kulttuureissa on tapana avioitua juuri omaan yhteiskuntaluokkaan, uskontoon tai muuhun omaan ryhmään kuuluvan kanssa. Perheet ja suvut saattavat järjestellä asemiaan ja pyrkiä kasvattamaan varallisuuttaan tai vaikutusvaltaansa avioliittojen avulla. Usein pyritään löytämään suvun kannalta hyvä aviomies tai vaimo. Liittojen taustalla on ajatus siitä, etteivät nuoret ole kykeneviä tai kypsiä valitsemaan omaa kumppaniaan, tai ettei ihastuminen ole oikea syy valita puolisoa. Puolisoiden välillä tavoitellaan kumppanuutta, jonka on tarkoitus liiton myötä kasvaa rakkaudeksi.

Järjestetyissä avioliitoissa on usein kyse maineesta ja varallisuudesta. Monissa maissa sulhanen täytyy ostaa runsailla häälahjoilla eli maksaa niin sanotut myötäjäiset. Näin tyttären elätys siirtyy sulhasen vastuulle ja hänet otetaan mukaan sukuun. Avioliiton käytänteistä sekä vaimon perimisoikeudesta neuvotellaan avioliittosopimuksen solmimisen yhteydessä. Länsimaissa järjestetyt avioliitot ovat nykyään harvinaisia, joskaan eivät laittomia. Suomessa avioituminen on vapautunut viimeisen vuosisadan aikana. Suurin osa maailmassa solmittavista liitoista on kuitenkin yhä järjestettyjä.