Sideshow Bob

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Robert Terwilliger (Sideshow Bob)
Ensiesiintyminen ”Sankarin pää” (1. tuotantokausi)
Ääninäyttelijät Kelsey Grammer
Henkilötiedot
Sukupuoli Mies
Hiukset Punaiset
Ikä 39
Ammatti TV-klovni, myöhemmin monia ammatteja
Tärkeimmät sukulaiset Veli Cecil
Vaimo Francesca
Poika Gino
Ex-vaimo Selma Bouvier

Robert Underdunk Terwilliger, tunnetaan paremmin nimellä Sideshow Bob, on kuvitteellinen hahmo piirrossarjassa Simpsonit. Sideshow Bob on Hassu-klovnin entinen apulainen ja narsistinen psykopaatti, joka yrittää toistuvasti murhata Bart Simpsonin kostona aiempien suunnitelmiensa sotkemisesta. Bob on käytökseltään hienostunut, pitää itseään nerona ja rakastaa perinteistä korkeakulttuuria. Hahmon ääninäyttelijä on Kelsey Grammer.

Sideshow Bob esiintyy Simpsoneissa tyypillisesti enintään yhdessä jaksossa kullakin tuotantokaudella. Useimmiten hänen päämääränään on kosto Bartille tai koko Simpsonin perheelle ja joskus myös Hassulle. Toisinaan Bobilla on lisäksi jokin muu, usein suurudenhullu rikollinen suunnitelma. Hänen ovelat juonensa epäonnistuvat aina Bartin – ja joskus myös Lisan – neuvokkuuden ansiosta ja hän päätyy lopuksi aina nöyryytettynä takaisin vankilaan. Lukuisista yrityksistä huolimatta Sideshow Bob ei ole koskaan onnistunut tappamaan ketään.

Koska Kelsey Grammer tunnetaan myös Frasier Cranen näyttelijänä televisiosarjassa Frasier, on Sideshow-Bobille luotu sarjaan veli Cecil ja isä Bob Sr., joiden ääninäyttelijät David Hyde Pierce ja John Mahoney esittivät Frasierissa päähahmon veljeä ja isää Niles ja Martin Cranea.

Hahmon kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sideshow Bobilla on valtava, palmun latvaa muistuttava punaisenruskea tukka, luihu olemus sekä kalpea ihonväri. Hänellä on luonnostaan klovnin kenkiä vastaavat suhteettoman pitkät jalkaterät. Hänellä on erinomainen lauluääni ja hän laulaa mielellään otteita Gilbertin ja Sullivanin opereteista. Poliittiselta näkökannaltaan hän on republikaani.

Toistuvassa kestovitsissä Bob astuu maassa olevaan haravaan, jolloin harava ponkaisee häntä naamaan, ja tämä toistuu yleensä monta kertaa peräkkäin, koska seuraavan askeleen kohdalla onkin uusi harava. Haravat on usein jätetty todella omituisiin paikkoihin. Saatuaan iskun haravan varresta kasvoihinsa Bob mumisee ja ääntelee ärsyyntyneesti hetken.

Tavatessaan Bartin Sideshow Bobilla on tapana sanoa pahaenteisesti matalalla äänellä ”Hello, Bart” (Hei, Bart). Bobin nähdessään kaikki Simpsonit huudahtavat aina yhteen ääneen ”Aaah! Sideshow Bob!”

17. kauden jaksossa ”Kosto on suloinen” ja 19. kauden jaksossa ”Kuolettava mainoskikka” Bobilla on italialainen vaimo Francesca (ääninäyttelijä Maria Grazia Cucinotta) ja tämän kanssa poika Gino (ääninäyttelijä Tress MacNeille), mutta heitä ei mainita muissa jaksoissa.

Vaiheet Simpsoneissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Simpsonien 1. tuotantokaudella Sideshow Bob oli nimensä mukaisesti sideshow- eli sivuesiintyjä Hassu-klovnin televisio-ohjelmassa. Hänen ensiesiintymisensä oli jaksossa ”Sankarin pää”, jossa hänet nähtiin Hassun seurassa ensin vilahdukselta tv-ruudussa ja myöhemmin vihaisessa väkijoukossa. Jaksossa ”Komedian kuningas” hän lavasti Hassun syylliseksi Apun kaupan aseelliseen ryöstöön, kaappasi Hassun ohjelman itselleen ja muutti sen korkeakulttuuria käsitteleväksi. Hassun fani Bart Simpson kuitenkin paljasti hänen juonensa, ja niin Sideshow Bob joutui ensimmäisen kerran vankilaan. Hänen tilalleen Hassu-Klovnin apulaiseksi tuli Sideshow Mel.

Sideshow Bob näkyi tämän jälkeen vilauksena 2. kauden jakson ”Ihme” talvisessa kohtauksessa sekä 3. kauden jaksossa ”Suosikki”, jossa hän istui Bartin kanssa samassa sellissä.

Sideshow Bobin varsinainen paluu oli 3. tuotantokauden jaksossa ”Musta leski”, jossa hän vankilasta vapauduttuaan meni naimisiin Margen siskon Selma Bouvierin kanssa. Bob aikoi murhata Selman hääyönä periäkseen tämän rahat, mutta Bart paljasti juonen viime hetkellä.

5. kauden jaksossa ”Cape Fear” jälleen vankilasta vapautunut Sideshow Bob lähetti Bartille verisiä uhkauskirjeitä, jolloin Simpsonit muuttivat peloissaan pois Springfieldistä. Bob seurasi heitä ja hyökkäsi yöllä heidän asuntolaivaansa, mutta Bart onnistui harhauttamaan häntä kunnes poliisit osuivat paikalle. Haravavitsi (ks. edellä) ja Bobin tunnusmusiikki (ks. jäljempänä) nähtiin ja kuultiin ensi kerran tässä jaksossa.

Seuraavaksi Sideshow Bob valittiin Springfieldin pormestariksi 6. kauden jaksossa ”Kuolleet sielut”, mutta Bart ja Lisa paljastivat hänen väärentäneen ääniä vaaleissa. 7. kauden jaksossa ”Bobin poksahdus” vankilasta paennut Bob uhkasi koko kaupunkia kaappaamallaan armeijan ydinpommilla vaatien televisio-ohjelmien lopettamista ja yritti lisäksi tappaa Hassu-klovnin kamikaze-lennolla, mutta Bart ja Lisa sabotoivat jälleen hänen juonensa.

8. kauden jaksossa ”Mallivanki vapaalla” Sideshow Bob oli parantanut tapansa ja jakson roisto olikin hänen kateellinen veljensä Cecil, jonka pysäyttämisessä Bob auttoi Bartia ja Lisaa. Kun poliisipäällikkö Wiggum jakson lopussa passitti myös Bobin syyttömänä vankilaan, Bob vannoi jälleen kostoa.

Sideshow Bob teki välillä sovinnon Hassu-klovnin kanssa, koska hän kaikesta huolimatta arvostaa tätä viihdetaiteilijana, mutta muutti mielensä 12. kauden jaksossa ”Bobin kosto” kuultuaan Hassun tuhonneen kaikki nauhat sarjansa vanhoista jaksoista, joissa Bob oli esiintynyt. Vankilasta vapautunut Bob meni töihin Springfieldin ala-asteelle ja hypnotisoi Bartin räjäyttämään itsensä ja Hassun tämän juhlalähetyksessä. Hassu kuitenkin piti lähetyksessä yllättäen Bobia ylistäneen liikuttavan puheen, jolloin Bob yritti pysäyttää Bartin, mutta ei onnistunut pääsemään väenpaljouden läpi estämään räjähdystä. Kuitenkin Hassun apina herra Pikkula huomasi Bartiin kiinnitetyt pommit ja heitti ne toiseen huoneeseen viime hetkellä ja Sideshow Bob joutui takaisin vankilaan. Hänet tuomittiin tällä kertaa kuolemaan, mutta hän onnistui jollain tavalla välttämään tämän kohtalon. 14. kauden jaksossa ”Suuri etsivä” Sideshow Bob palkattiin rikollisten juonien asiantuntijana selvittämään kuka yritti murhata Homerin kylpylässä. Tässä jaksossa Bobille tarjoutui tilaisuus tappaa Bart, mutta hän ei pystynyt siihen, koska oli "tottunut tämän kasvoihin".

17. kauden jaksossa ”Kosto on suloinen” Simpsonit kohtasivat Italiassa uuden elämän aloittaneen Bobin, joka oli nyt perheellinen ja erään pikkukylän pormestari. Simpsonit möläyttivät vahingossa Bobin rikollisesta taustasta, jolloin hän sai kaupungin vihat niskaansa ja yritti jälleen kostaa Simpsoneille koko perheensä voimin. 19. kauden jaksossa ”Kuolettava mainoskikka” Bartia syytettiin Bobin taposta, sillä Bart heitti oikeudenkäynnissä Bobin käyttämät nitrot ikkunasta. Ilmeni kuitenkin, että Bob oli perheensä avulla lavastanut kuolemansa, ja hän yritti tappaa Bartin lukitsemalla tämän ruumisarkkuun krematoriossa, mutta Lisa paljasti juonen ja Bart pelastui. Tämä jakso oli Cecil-veljen toinen ja viimeinen sekä veljesten vanhempien ainoa esiintyminen sarjassa.

21. kauden jaksossa ”Periviholliset” kasvojaan vaihtanut Sideshow Bob muutti Simpsoneiden naapuriin Walt-nimiseksi mieheksi tekeytyneenä. Hän sieppasi Bartin tappaakseen tämän osavaltioiden rajalla, jossa poliisi ei voisi vangita häntä, mutta Bart sai jälleen harhautettua häntä avun tuloon asti. 25. kauden jaksossa ”Muunneltua murkinaa” Sideshow Bob suoritti työpalvelua geenimuunneltuja kasviksia valmistavan suuryrityksen laboratoriossa ja paetessaan paljasti hankkineensa yli-inhimilliset kyvyt täydentämällä omaa geeniperimäänsä eläinten geeneillä. Hän yritti lopuksi itsemurhaa, mutta epäonnistui hukuttautumisessa, koska oli kasvattanut itselleen kidukset.

Sarjan normaalista juonijatkumosta poikkeavassa 27. kauden halloween-jaksossa ”Kauhujen talo, osa 26” Sideshow Bob onnistui tappamaan Bartin, mutta palautti hänet henkiin, koska koki oman elämänsä merkityksettömäksi Bartin kuoltua. Bob vilahti myös 28. kauden jakson ”Kauhujen talo, osa 27” avauskohtauksessa, jossa Maggie esti hänen aikeensa katkaisemalla häneltä pään. 29. kauden jaksossa ”Kadonnut keppostelija” Bob etsi metsään kadonnutta Bartia, mutta luopui lopulta toisen kerran vapaaehtoisesti tilaisuudesta tappaa Bart ja väitti parantuneensa pakkomielteestään kostoon.

Bobin toistaiseksi viimeisin esiintyminen on ollut 31. kauden jaksossa ”Petollinen pukki”, jossa teemapuiston joulupukkina työskennellyt Bob auttoi Simpsoneita ratkaisemaan varastettujen joululahjojen arvoituksen. Jaksosta ”Kadonnut keppostelija” alkaen hän on asunut majakassa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Kun Simpsonien alkutekstijakso uudistettiin vuonna 2008, siihen lisättiin kohta, jossa pikaisesti vilahtava Sideshow Bob yrittää huitaista jalkakäytävällä rullalautailevaa Bartia viidakkoveitsellä.

Tunnusmusiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sideshow Bobilla on Simpsonien taustamusiikissa oma dramaattinen johtoaihe, joka kuullaan yleensä silloin kun hän ilmestyy ensi kerran näkyviin kussakin jaksossa, varsinkin jos kohtaus on pahaenteinen. Kyseessä oli alun perin ”Cape Fear” -jakson musiikillinen pääteema. Se on Simpsonien säveltäjän Alf Clausenin jäljitelmä vuoden 1962 jännityselokuvan Tuomitun kosto (Cape Fear) pääteemasta, jonka sävelsi kuuluisa elokuvasäveltäjä Bernard Herrmann.