Frasier

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Frasier
Frasier title logo.svg
Tyyli Tilannekomedia
Kestoaika 24 min
Luoja(t) David Angell
Peter Casey
David Lee
Pääosissa Kelsey Grammer
David Hyde Pierce
John Mahoney
Jane Leeves
Peri Gilpin
Alkuperämaa Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Verkko Yhdysvaltain lippu NBC
Suomen lippu Yle TV1
Suomen lippu Nelonen
Esitetty 1993 – 2004
Jaksoja 264
Ikäraja Kuvaohjelman ikäraja: Sallittu
Palkinnot
Voitetut

Primetime Emmy

Aiheesta muualla
IMDb

Frasier on yhdysvaltalainen komediasarja, jota esitettiin Yhdysvalloissa yksitoista tuontantokautta vuosina 1993–2004. Sarjan päähenkilö on seattlelainen radiopsykiatri Frasier Crane (Kelsey Grammer). Alun perin Frasier oli spin-off Cheers-nimisestä komediasarjasta, jonka yksi päähenkilö Frasier Crane oli. Frasier Crane pitää monista ylellistä elämäntapaa osoittavista asioista, kuten viineistä, oopperasta, hyvästä ruoasta ja kalliista vaatteista.

Sarjan muita päähenkilöitä ovat Frasierin pikkuveli, psykiatri Niles Crane (David Hyde Pierce), isä, eläkkeellä oleva poliisi Martin Crane (John Mahoney), Frasierin radio-ohjelman tuottaja Roz Doyle (Peri Gilpin) sekä kodinhoitaja Daphne Moon (Jane Leeves). Tärkeässä roolissa on myös Martinin koira, jackrussellinterrieri Eddie (Moose, Enzo). Sarja palkittiin lukuisilla Emmy- ja Golden Globe -palkinnoilla ja pääosan esittäjät Kelsey Grammer ja David Hyde Pierce saivat useita henkilökohtaisia palkintoja.

Frasieriä on usein luonnehdittu tyylipuhdasta amerikkalaista sitcomia älykkäämmäksi. Sarjan ydinteema oli, kuinka päähenkilö kykenee omaa ammattietiikkaansa hyödyntäen ymmärtämään itsensä ja läheistensä elämää hämmentävät tapahtumat. Tuloksena oli yksi NBC:n kaikkien aikojen menestyksekkäimmistä sarjoista. Grammer esitti Frasieria yhteensä kahdenkymmenen vuoden ajan Terveydeksi- ja Frasier-sarjoissa, joka on jaettu ennätys lajissaan, yhdessä James Arnessin Gunsmokessa esittämän Matt Dillonin kanssa.[1]

Juonikuvioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Sarjan alussa Frasier muuttaa Bostonista entiseen kotikaupunkiinsa Seattleen ja aloittaa työt paikallisena KACL-radion radiopsykiatrina. Hän alkaa myös lämmittää uudelleen suhdetta isäänsä Martiniin ja neuroottiseen pikkuveljeensä Nilesiin. Martin muuttaa Eddie-koiransa kanssa asumaan Frasierin luokse jouduttuaan jäämään eläkkeelle poliisin työstään lonkkavamman takia. Martinia kuntouttamaan palkataan englantilainen fysioterapeutti Daphne, joka niin ikään asettuu asumaan Frasierin luokse. Sarjassa seurataan muun muassa Cranen veljesten ja näiden isän välisiä perhekonflikteja: Frasier ja Niles arvostavat molemmat korkeakulttuuria sen kaikissa muodoissa eivätkä välttele asian korostamista muille, kun Martin taas on arkisempi ja ajautuu tuon tuostakin päivittelemään poikiensa erikoisia tempauksia. Varsinkin sarjan alkupuolella Frasierin ja Martinin totutteleminen toisiinsa asuintovereina on monien vitsien aihe, ja läpi sarjan eräs ydinteemoista on myös Frasierin ja Nilesin välinen kilpailu ja kädenvääntö keskinäisestä paremmuudesta. Tärkeäksi juonikuvioksi kohoaa lisäksi Nilesin tuntema vetovoima Daphnea kohtaan ja hänen yrityksensä hurmata Daphne.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Henkilöhahmoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Frasier Crane  … Kelsey Grammer  
 Niles Crane  … David Hyde Pierce  
 Martin Crane  … John Mahoney  
 Daphne Moon  … Jane Leeves  
 Roz Doyle  … Peri Gilpin  
 Eddie  … Moose, Enzo  
 Bob "Bulldog" Briscoe  … Dan Butler  
 Gil Chesterton  … Edward Hibbert  
 Lilith Sternin  … Bebe Neuwirth  
 Frederick Crane  … Trevor Einhorn  
 Kenny Dailey  … Tom McGowan  
 Noel Shempsky  … Patrick Kerr  
 Bebe Glazer  … Harriet Sansom Harris  
 Donny Douglas  … Saul Rubinek  
 Sherry Dempseyv  … Marsha Mason  
 Mel Karnofsky  … Jane Adams  
 Gertrude Moon  … Millicent Martin  
 Harry Moon  … Brian Cox  
 Simon Moon  … Anthony LaPaglia  
 Cam Winston  … Brian Stokes Mitchell  
 Ronee Lawrence  … Wendie Malick  

Jaksot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennätyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Frasier voitti ennätykselliset 37 Emmy-palkintoa yhdentoista vuoden aikana. (Game of Thrones rikkoi ennätyksen vuonna 2016) Sarja sai muun muassa viitenä peräkkäisenä vuonna (1994–1998) parhaan komediasarjan palkinnon. Kelsey Grammer ja David Hyde Pierce voittivat molemmat neljä Emmya, joista kumpikin yhden sarjan viimeisellä tuotantokaudella.
  • Kelsey Grammer on esittänyt Frasier Cranen hahmoa yhteensä 20 vuoden ajan.

Frasier Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa Frasieriä esitti Yle TV1 vuosina 1994–2005. Nelonen on esittänyt sarjaa myöhäisilloissaan 5. toukokuuta 2008 lähtien.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]