Seinfeld

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Seinfeld
Tyyli tilannekomedia
Kestoaika 21-22 minuuttia
Luoja(t) Larry David
Jerry Seinfeld
Pääosissa
Alkuperämaa Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko NBC
TV5
Nelonen
Esitetty 5. heinäkuuta 1989 –
14. toukokuuta 1998
Tuotantokausia 9
Jaksoja 180 (luettelo jaksoista)
Tuotanto
Vastaava(t) tuottaja(t)
Säveltäjä(t) Jonathan Wolff
Tuotantoyhtiö(t) Giggling Goose Productions
(1989)
Fred Barron Productions
(1990)
(kausi 1)
West/Shapiro Productions
Castle Rock Entertainment
Levittäjä Sony Pictures Television
Aiheesta muualla
IMDb

Seinfeld on vuodesta 1989 vuoteen 1998 esitetty yhdysvaltalainen television komediasarja, jonka loivat Jerry Seinfeld ja Larry David. Itsensä kaltaista hahmoa esittävän Jerry Seinfeldin lisäksi vakiohahmojen näyttelijöitä ovat Jason Alexander, Julia Louis-Dreyfus ja Michael Richards. Valtaosan jaksoista ohjasivat Tom Cherones (kaudet 1–5) sekä Andy Ackerman (kaudet 6–9). Sarjan uusintaesitykset ovat tuottaneet Yhdysvalloissa yli kolme miljardia dollaria[1].

Jerry Seinfeld oli tunnettu standup-koomikko jo ennen Seinfeld-televisiosarjaa, ja Larry David tunnettiin myös ansioistaan viihteen parissa. Sarja perustuu Seinfeldin omaan elämään ainakin sikäli, että hän esiintyy omalla nimellään ja on ammatiltaan standup-koomikko. Suurin osa sivuhahmoista on kuitenkin täysin fiktiivisiä, vaikka monella on joku todellinen esikuva.

Jerry Seinfeld ja Larry David ryhtyivät luomaan Seinfeldiä 1980-luvun lopussa. Heidän pääajatuksenaan oli tehdä sarja ”ei mistään”. Sarja kertoisi pienistä jokapäiväisistä tapahtumista, joita kaikille tapahtuu. Päähenkilöillä on lähes jokaisessa jaksossa uusi tyttöystävä, ja suhde kaatuu usein johonkin täysin turhanpäiväiseen ongelmaan, kuten käsialaan tai mielipide-eroihin.

Lähes jokainen jakso alkaa Jerry Seinfeldin lyhyellä standup-esityksellä, joka pohjustaa jakson aihepiiriä. Alkuosion jälkeen tapahtumat siirtyvät usein Seinfeldin asuntoon tai ravintola Monk’siin, jossa päähenkilöt käyvät syömässä. Muiden päähenkilöiden asuntoja näytetään harvoin.

Sarjan syntyvaihe

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Seinfeld ja David esittivät ideansa suuren yhdysvaltalaiskanavan National Broadcasting Companyn (NBC) viihdevastaaville, he eivät uskoneet ajatukseen mutta antoivat kuitenkin rahoituksen pilottijakson tekoa varten. Pilottijakso ei ollut menestys, ja NBC tarjosi sarjaa kilpailevalle Fox Broadcasting Companylle (FOX), joka sekään ei kiinnostunut. NBC:n Rick Ludwin kuitenkin luotti sarjaan ja tarjosi rahaa vielä neljään uuteen jaksoon. NBC myös vaati, että sarjan päähenkilöihin tarvitaan ehdottomasti myös nainen. Julia Louis-Dreyfusin oma sarja Warner Brothersille oli lopetettu, joten hän tarvitsi uutta työtä. Hän ihastui Jerry Seinfeldin lähettämään käsikirjoitukseen, ja paikkaa tarjottiin hänelle.

Neljä ensimmäistä jaksoa lähetettiin vuonna 1990, mutta vastaanotto oli taas huono ja katsojaluvut vaatimattomia. Sarja jäi tauolle, mutta Ludwin tilasi kuitenkin 13 jaksoa lisää. Niiden myötä Seinfeld siirrettiin keskiviikosta torstai-illalle, joka on yksi parhaista katseluajoista, ja katsojaluvut lähtivät nousuun. Seuraavat 13 jaksoa näytettiin taas keskiviikkoillassa, mutta katsojaluvut nousivat silti. NBC tilasi taas lisää jaksoja, joiden myötä saatiin täyteen ensimmäinen tuotantokausi ja NBC:ltä lupaus toisesta kaudesta.

Seinfeld kasvatti jatkuvasti katsojalukujaan, varsinkin 18–34-vuotiaiden ikäryhmässä. Se oli Yhdysvaltojen 40. suosituin televisiosarja ja nousi hitaasti mutta varmasti kohti katsojatilastojen kärkisijoja. Tässä vaiheessa muutkin kanavat huomasivat katsojalukujen nousun ja muun muassa American Broadcasting Company siirsi oman menestyssarjansa Koti kuntoon esitettäväksi samaan aikaan Seinfeldin kanssa. Seinfeldin katsojaluvut lähtivät hitaaseen laskuun, kun taas Koti kuntoon nousi kolmen suosituimman sarjan joukkoon.

Neljännen ja viidennen tuotantokauden aikana Seinfeld vakiinnutti paikkansa viiden suosituimman sarjan joukossa. Syynä tähän oli NBC:n menestyssarjan Terveydeksi loppuminen, jolloin Seinfeld peri sen torstai-iltaisen lähetysajan. Tämä aiheutti Seinfeldin katsojaluvuissa nopean nousun. Vain muutamassa viikossa sarja hyppäsi sijalta 40 kymmenen katsotuimman joukkoon.

Henkilöhahmot

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.
Jerry pukeutuneena Puffy-paitaan yhdessä kuuluisimmista Seinfeld-jaksoista.

Jerry Seinfeld (Jerry Seinfeld) on sarjan päähenkilö ja ainoa, joka esiintyy jokaisessa jaksossa. Jerry on stand up -koomikko, ja hänellä on lähes jokaisessa jaksossa uusi tyttöystävä. Suhteet kaatuilevat nopeasti, koska Jerry löytää naisesta aina jonkin pienen ongelman. Jerry on kuitenkin Elainen ohella viisain päähenkilöistä, eikä sotkeudu kiusallisiin tilanteisiin yhtä usein kuin Kramer tai George. Usein hänen vitsinsä perustuvatkin ivallisiin kommentteihin, joita hän heittelee kavereilleen. Jerryllä on pakkomielle siisteydestä ja puhtaudesta. Hän pukeutuu myös usein valkoisiin lenkkitossuihin ja syö muroja, joita on monta laatikollista Jerryn keittiössä.

George viidennen tuotantokauden 18. jaksossa.

George Costanza (Jason Alexander) on Jerryn entinen luokkakaveri ja nykyinen paras kaveri. Hän on lyhyt, tukeva ja kalju mies, joka onnistuu kuitenkin yllättävän usein iskemään naisia. Georgen huumori perustuu pitkälti noloihin tilanteisiin, joihin hän ajautuu, mutta myös hän iskee välillä hyviä huomautuksia, jotka usein viittaavat hänen omiin epäonnistumisiinsa. Sarjan aikana Georgella on enemmän työpaikkoja kuin kenelläkään muulla. Georgen suurena haaveena on olla ammatiltaan arkkitehti. Ehkä parhaiten George kuitenkin tunnetaan taidostaan valehdella. Tästä saadaan esimerkkejä lähes sarjan jokaisessa jaksossa. George on myös erittäin saita ja tarkka rahoistaan. Georgen hahmo perustuu Larry Davidiin itseensä ja Jerry Seinfeldin lapsuudenystävään Michael Costanzaan. Useat Georgen kokemista kiusallisista tilanteista on muunnelmia Larry Davidin omista kokemuksista.

Elaine Benes (Julia Louis-Dreyfus) on Jerryn entinen tyttöystävä, nykyisin vain ystävä. Elainessa esiintyy samoja piirteitä kuin Jerryssä. Hän etsii koko ajan uutta poikaystävää, jonka täytyy olla lähes täydellinen. Myös Elainella on pakkomielle siisteydestä, muttei yhtä vahva kuin Jerryllä. Elainen muistettavampia työpaikkoja ovat työskentely Mr Pittin henkilökohtaisena avustajana sekä Pendant Publishing -kustantamo. Elainen esikuvina pidetään Jerry Seinfeldin ja Larry Davidin entisiä tyttöystäviä.

Kramer toteuttamassa yhtä "loistavista" ideoistaan.

Cosmo Kramer (Michael Richards) on sarjan epämääräisin henkilö. Hän asuu samassa talossa kuin Jerry ja lähes jokaisessa jaksossa hän ilmaantuu Jerryn asuntoon. Kramer perustuu Larry Davidin naapuriin, Kenny Krameriin. (Pilottijaksossa Kramerista käytettiin vielä nimeä Kessler, koska Kenny Kramer ei vielä ollut antanut lupaa nimensä käyttöön.) Etunimi Cosmo paljastettiin vasta kuudennella tuotantokaudella. Krameria pidettiin yleisesti sarjan hauskimpana henkilönäkenen mukaan?, sekä liikkeet että vuorosanat ovat ikimuistettavia. Kramer pitää itseään hyvin kekseliäänä ja kehittää mitä oudoimpia ajatuksia, jotka ovat jo etukäteen tuhoon tuomittuja.

Vierailevat näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan lopetus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuudes tuotantokausi oli pettymys sekä Seinfeldin katsojien että arvostelijoiden mielestä, ja Larry David ehdottikin sarjan lopettamista mutta suostui vielä yhteen kauteen. Seitsemäs kausi saikin taas hyvän vastaanoton, ja Jerry ilmoitti NBC:lle tekevänsä vielä kahdeksannenkin kauden ilman Larry Davidiä.

Seinfeldin alkuvaiheissa Jerry Seinfeld oli ilmoittanut suurimman osan ideoista tulevan Davidiltä. Sarjan ollessa suosituimmillaan Seinfeld ei kuitenkaan tahtonut lopettaa, vaan halusi kokeilla omia taitojaan vastaavana tuottajana. Kannatusta tuli varsinkin muilta näyttelijöiltä sekä katsojilta, vaikka useat uskoivatkin Seinfeldin tason laskevan. Davidiltä oli kuitenkin jäänyt paljon ideoita, joita Jerry ja muut sarjan käsikirjoittajista pystyivät hyödyntämään.

Larry Davidin lähtö ei horjuttanut Seinfeldin suosiota, vaan se kasvoi kasvamistaan. Kesken yhdeksännen kauden Jerry Seinfeld kuitenkin ilmoitti, että tämä on viimeinen Seinfeld-kausi. NBC tarjosi hänelle ennätysmäistä viiden miljoonan dollarin palkkiota jaksolta, mutta Seinfeld pysyi kannassaan. Seinfeld pyysi Larry Davidia käsikirjoittamaan sarjan viimeisen jakson, joka sai tehokkaan ennakkomarkkinoinnin ansiosta valtavan mediahuomion ja huippuhintoihin nousseen mainosmyynnin.

Seinfeldin viimeisen jakson kuvauksiin kutsuttiin 250 kutsuvierasta, jotka joutuivat allekirjoittamaan sopimuksen, että jakson sisältöä ei missään tapauksessa saisi paljastaa medialle tai muillekaan. Aivan viimeisessä kohtauksessa yleisöä ei ollut. Viimeinen jakso näytettiin NBC:llä 14. toukokuuta 1998 ja sitä seurasi lähes 80 miljoonaa katsojaa.

Seinfeldin jälkeinen aika

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seinfeldin neljästä päänäyttelijästä kolme on sarjan loputtua jatkanut näyttelijänuraansa omissa sitcomeissaan. Michael Richardsin, Jason Alexanderin ja Julia Louis-Dreyfusin ensimmäiset komediasarjat eivät menestyneet, minkä johdosta alettiin puhua ”Seinfeld-kirouksesta”. Louis-Dreyfus on tosin saavuttanut menestystä uudemmilla sarjoillaan. Jerry Seinfeld ei jatkanut sitcomien parissa vaan on tehnyt enimmäkseen stand up -komediaa. Larry David loi menestyksekkään komediasarjan Jäitä hattuun, jonka Seinfeld-aiheisissa jaksoissa kaikki Seinfeldin päähenkilöt ovat esiintyneet.[2]

Seinfeld voitti monia palkintoja Yhdysvaltojen tärkeimmissä viihdealan gaaloissa, kuten Emmyssä ja Golden Globessa. Tärkeimmät voitot tulivat vuosilta 1993 ja 1994, jolloin Seinfeld voitti parhaan komediasarjan Emmyn 1993 ja vastaavan Golden Globen 1994. Seinfeld voitti myös käsikirjoitus-Emmyn jaksoista ”The Fix-Up” ja ”The Contest”.

Jerry Seinfeld

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • Voitto - Golden Globe 1994 - Paras miespääosa komediasarjassa
 • Ehdokkuus - Golden Globe 1995–1996, 1998 - Paras miespääosa komediasarjassa
 • Ehdokkuus - Emmy 1992–1996 - Paras miespääosa komediasarjassa

Jason Alexander

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • Ehdokkuus - Emmy 1993–1995, 1998 - Paras miessivuosa komediasarjassa
 • Ehdokkuus - Golden Globe 1992–1998 - Paras miessivuosa komediasarjassa

Julia Louis-Dreyfus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • Voitto - Emmy 1996 - Paras naissivuosa komediasarjassa
 • Ehdokkuus - Emmy 1992–1995, 1997-1998 - Paras naissivuosa komediasarjassa
 • Voitto - Golden Globe 1994 - Paras naissivuosa komediasarjassa
 • Ehdokkuus - Golden Globe 1995 - Paras naissivuosa komediasarjassa

Michael Richards

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • Voitto - Emmy 1993–1994, 1997 - Paras miessivuosa komediasarjassa
 • Ehdokkuus - Emmy 1995–1996 - Paras miessivuosa komediasarjassa

Seinfeld dvd:llä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seinfeldiä julkaistiin DVD:llä vuosien 2004–2007 aikana. Jokainen DVD-julkaisu sisältää paljon lisäaineistoa. Tässä on esitelty niistä keskeisimmät:

 • Yada, Yada, Yada: Näyttelijöiden ja sarjan luojien kommenttiraitoja jaksoista.
 • Not That There's Anything Wrong With That : Epäonnistumisia sarjan kuvauksissa.
 • Inside Looks: Näyttelijöiden ja sarjan luojien haastatteluita ja muita lyhyitä dokumentteja.
 • Notes About Nothing: Tietoja jaksojen tuotannosta. Esimerkiksi, jos vastaantulevalla henkilöhahmolla on joku elävä esikuva, on se mainittu näissä tiedoissa.
 • In The Vault: Poistettuja kohtauksia jaksoista. Näitä ei ole koskaan ennen julkaistu.
 • Master Of His Domain: Jerry Seinfeldin ennennäkemätöntä stand-up-materiaalia.
 • Sein-Imation: Animaatioita tunnetuimmista kuudennen kauden kohtauksista.
 • Sponsored By Vandelay Industries: NBC:n alkuperäistä mainosaineistoa sekä trailereita.

Jokainen tuotantokausi sisältää myös yhden pidemmän dokumentin, epämääräisiä lyhyitä videoleikkeitä ja jokaisesta jaksosta 1–2 minuuttia pidemmät versiot

Keräilijöitä silmällä pitäen on myös julkaistu erikoispainoksia, kuten viidennen ja kuudennen tuotantokauden rajoitettu yhteispaketti. Tässä paketissa tulee itse levyjen lisäksi pienoiskokoinen Puffy-paita (tuttu viidennen kauden jaksosta The Puffy Shirt) sekä jaksojen käsikirjoitukset.

 1. Seinfeld is laughing all the way to the bank: TV show generates $3.1bn The Independent. 3.4.2013. Viitattu 29.7.2017. (englanniksi)
 2. Josh Bell: What Is the 'Seinfeld' Curse? About.com Entertainment. Arkistoitu 25.4.2016. Viitattu 11.4.2016.

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • Kylmälä, Otto: ”Teräsmies ja Seinfeld – amerikkalaisten arvojohtajien teesi ja antiteesi”. Filmihullu 3/2016.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]