Jerry Seinfeld

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jerry Seinfeld vuonna 1997. Kuvan on ottanut Alan Light

Jerome "Jerry" Seinfeld (s. 29. huhtikuuta 1954, Brooklyn, New York, New York) on yhdysvaltalainen näyttelijä, kirjailija ja koomikko, joka tunnetaan vuosina 1989–1998 tehdystä Seinfeld-komediasarjasta, jonka käsikirjoittaja ja päähenkilö hän oli.

Seinfeldilla oli 1980-luvun alussa Frankien rooli vuosina 19791986 esitetyssä tilannekomediassa Benson, mutta hänen pestinsä ohjelmassa kesti lopulta vain vuoden. Pari vuotta myöhemmin, toukokuussa 1981, Seinfeld esiintyi suurella menestyksellä Johnny Carsonin isännöimässä The Tonight Show'ssa. Sittemmin Seinfeld esiintyi säännöllisesti muissakin samantyyppisissä ohjelmissa, kuten Late Night with David Letterman ja The Merv Griffin Show.

Lapsuus ja nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seinfeld syntyi New Yorkissa. Hänen isänsä Kálmánin juutalaiset sukujuuret ulottuvat Ivano-Frankivskin alueelle, joka on kuulunut Seinfieldin isoisän siellä asuessa Itävalta-Unkariin[1], nyttemmin Ukrainaan. Hänen äidillään Bettefordilla on syyrianjuutalaiset (mahdollisesti myös turkinjuutalaiset)[2] ja arabilaiset sukujuuret. Jerry Seinfeld varttui New Yorkin Massapequassa, jossa kävi Bircherine Lanelyn Elementary Schoolia ja Massapequa High Schoolia. Vuonna 1970 hän oli jonkin aikaa vapaaehtoistöissä Sa'arin kibbutsilla Israelissa. Hän meni opiskelemaan State University of New York at Oswegoon, mutta siirtyi Queens College, City University of New Yorkiin, josta valmistui. Opiskeluaikoinaan Seinfeld kiinnostui stand-up-komiikasta.

Pian valmistuttuaan Queens Collegesta, Seinfeld teki vuonna 1976 ensiesiintymisensä koomikkona kuuluisalla Catch a Rising Star -komediaklubilla New Yorkissa. Pian tämän jälkeen hän pääsi esiintymään Rodney Dangerfieldin ohjelmassa HBO-kanavalla.

Seinfeld[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1989 Seinfeld oli luomassa yhdessä Larry Davidin kanssa NBC-kanavalle tilannekomediasarjaa The Seinfeld Chronicles; ohjelma nimettiin myöhemmin uudelleen yksinkertaisesti Seinfeldiksi ja siitä tuli lopulta yksi yhdysvaltalaisen television suosituimpia tilannekomedioita. Sarja päättyi vuonna 1998 ollessaan suosionsa huipulla. Seinfeldin lisäksi sarjassa esiintyivät Saturday Night Live -veteraani Julia Louis-Dreyfus (Elaine), Michael Richards (Kramer) ja Jason Alexander (George).

Seinfeldin jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1998 Seinfeld lähti kiertueelle ja nauhoitti erikoisohjelman I'm Telling You for the Last Time, joka esitettiin HBO-kanavalla. Ohjelma julkaistiin myöhemmin sekä VHS:llä että DVD:llä ja myös samannimisenä albumina.

Tilannekomediasarjansa loputtua Seinfeld palasi takaisin stand up -komedian pariin. Vuonna 2002 ilmestyi hänestä kertova dokumentti Comedian, jonka ohjasi Christian Charles. Seinfeld lukeutuu edelleen maailman arvostetuimpien stand up -koomikoiden joukkoon; Comedy Centralin sadan kautta aikain parhaan stand up -esiintyjän listalla Seinfeld sijoittui kahdenneksitoista.

Jerry Seinfeld on myös kirjoittanut useita kirjoja, joista tunnetuin on vuonna 1993 julkaistu Seinlanguage, joka nousi julkaisunsa jälkeen hetkeksi New York Timesin best seller -listan kärkeen. Viimeisin Seinfeldin kirjoittama kirja on vuonna 2002 ilmestynyt lastenkirja Halloween. Seinfeldin on useissa yhteyksissä myös uskottu olevan nimillä Ted L. Nancy ja Ed Broth julkaistujen teosten takana; kumpaakaan kirjailijaa ei ole nähty koskaan julkisuudessa, ja Seinfeld puolestaan on ollut vahvasti mukana kummankin kirjailijan kirjojen promotoinnissa.

Comedians in Cars Getting Coffee[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2012 alkoi Seinfeldin luoma nettisarja Comedians in Cars Getting Coffee, jossa on vieraillut muun muassa Yhdysvaltain presidentti Barack Obama. Sarja siirtyi vuonna 2017 suoratoistopalvelu Netflixiin. Heinäkuussa 2017 Forbes-lehti kertoi Seinfeldin ansaineen vuoden aikana 69 miljoonaa dollaria, mikä teki hänestä parhaiten ansainneen koomikon maailmassa. Vuotta aiemmin hän oli ollut listalla toisena.[3][4]

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seinfeld alkoi tapailla nykyistä puolisoaan Jessica Sklaria vuonna 1998, vaikka Sklar oli vasta hiljattain mennyt naimisiin Eric Nederlanderin kanssa. Sklarin ja Nederlanderin avioliitto kariutui nopeasti. Seinfeld ja Sklar menivät naimisiin joulupäivänä 1999. Heillä on kolme lasta, tytär Sascha (s. 2000) sekä pojat Julian Kal (s. 2003) ja Shepherd Kellen (s. 2005).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Alison Leigh Cowan: Seinfeld's Back Story, About Something City Room. Viitattu 10.11.2017. (englanniksi)
  2. Alison Leigh Cowan: Seinfeld's Back Story, About Something City Room. Viitattu 10.11.2017. (englanniksi)
  3. Obama to appear on Seinfield's Comedians in Cars Getting Coffee The Independent. 22.12.2015. Viitattu 29.7.2017. (englanniksi)
  4. The World's Highest-Paid Comedians 2017: Jerry Seinfeld Returns To The Top Spot Forbes. Viitattu 28.7.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Jerry Seinfeld.