Skientologia

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Skientologien rakennus Los Angelesissa.

Skientologia (engl. scientology, latinan verbistä scire 'tietää, ymmärtää' ja kreikan kielen sanasta logos 'oppi' – siis "tietämisen oppi") on uskomusten ja oppien järjestelmä, joka perustuu yhdysvaltalaisen tieteiskirjailijan L. Ron Hubbardin ajatuksiin. Hubbard perusti skientologian 1950-luvun alussa. Skientologian oppien näkyvin harjoittaja ja sen tavaramerkkien yksinoikeudellinen käyttäjä on yhdysvaltalainen Church of Scientology (suom. skientologiakirkko). Kirkon oman virallisen määritelmän mukaan skientologia on "käytäntöön sovellettu uskonnollinen filosofia". Skientologit uskovat ihmisen olevan kuolematon henkiolento, thetan ("tetaani"), jolla on rajattomat kyvyt[1]. Skientologit pyrkivät palautumaan henkiolennoiksi eli irtautumaan ajan, materian, tilan ja energian kahleista ja näin pelastumaan. Skientologiaan liittyy muun muassa oppi hengen suhteesta itseensä, sosiaaliseen ympäristöön, maailmankaikkeuksiin ja hengen käsittelyä. Hengen palauttaminen korkeampaan tilaan tapahtuu auditoinneissa, istunnoissa. Skientologit uskovat oppiensa parantavan sitä harjoittavan ihmisen elämää lisäämällä henkisiä kykyjä ja näin takaavan tien onneen.

Skientologien maailmanlaajuisesta lukumäärästä ei ole varmuutta, eikä skientologiakirkko pidä lukua jäsenmäärästään. Tuorein tieto Yhdysvalloista[2] on vuodelta 2001, ja sen mukaan itsensä skientologiksi laskee 55 000 amerikkalaista. Skientologiakirkko ei vaadi jäseniään eroamaan uskonnollisista yhdyskunnista, sillä skientologia on kirkon mukaan yhteensopiva kaikkien uskontojen kanssa. Suomessa skientologia oli julkisuudessa erityisesti 1980- ja 1990-luvuilla. Skientologiakirkko on anonut Suomessa rekisteröidyn uskonnollisen yhdys­kunnan asemaa, mutta sitä ei ole myönnetty.[3][4] Suomen Scientologia-yhdistys ry perustettiin 1980 ja rekisteröitiin 3. maaliskuuta 1983. Jäseniä oli 120 vuonna 2011.[5]

Skientologiaa ovat tuoneet esiin siihen uskovat julkisuuden henkilöt, kuten näyttelijät Tom Cruise, John Travolta, Juliette Lewis, Bart Simpsonin ääni Nancy Cartwright, laulaja-ääninäyttelijä Isaac Hayes, muusikko Beck Hansen sekä jazzpianisti Chick Corea.

Skientologia on kautta koko historiansa ollut laajan kritiikin ja väittelyjen kohde[6], muun muassa koska sitä monesti pidetään ulkopuolisten parissa kaupallisena kulttina, joka myy pelastumiseen tarvittavaa salattua tietoa kalliilla hinnalla, ja suhtautuu jyrkän vastustavasti kritiikkiin.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Skientologia pohjautuu dianetiikkaan, itsekasvatusoppiin, jonka L. Ron Hubbard esitteli vuonna 1950 teoksessaan Dianetics: The Modern Science of Mental Health (suom. Dianetiikka – nykyajan tiede mielenterveydestä). Dianetiikka pyrkii korvaamaan psykiatrian ja psykologian tarjoamat vakiintuneet näkemykset mielenterveydestä ja sen hoidosta. Dianeettinen hoito ja itsensä kehittäminen perustuu kahdenkeskisiin istuntoihin, "auditointeihin". Niiden tarkoitus on paikantaa ja parantaa ihmismielessä piileviä haitallisia muistijälkiä, "engrammeja". Istuntojen apuna käytetään usein valheenpaljastuslaitteen kaltaista "E-mittaria".

Opiskeluja jatkamalla skientologin luvataan saavan kyvyt, jotka vapauttavat hänet inhimillisestä kuolevaisuudesta. Skientologiassa edistyvä etenee "siltaa kohti totaalista vapautta"[7]. Skientologian mukaan ihminen on kuolematon sieluolento, jolla on ollut aikaisempia elämiä. Skientologit uskovat polveutuvansa 75 miljoonaa vuotta sitten maapallolle lentokoneen tapaisilla aluksilla saapuneesta theta-kansasta. [8] Hubbard sanoi yhdistäneensä uskontoon monen uskonnollisen ajattelijan ajatuksia. Tieteellisenä itseään pitävän skientologian esoteerinen[9] oppi muistuttaakin olemukseltaan hieman gnostilaisuutta[9] ja joitain itämaisia uskontoja[6] Hubbard oli tutustunut itämaisiin uskomuksiin, ja pohjasi uskonnon muun muassa hinayana-buddhalaisuuteen sekä Vedaan[10]. Hubbard puhui liikkeen perustamisvaiheessa muun muassa dharmasta. Skientologiassa on uskonnon lisäksi myös eräänlaista psykologiaa ja terveysajattelua. Näin skientologiassa yhdystyvät jotkut idän uskontojen piirteet kuten sielunvaellus joihinkin läntisiin ajatuksiin.

Skientologit kutsuvat skientologian opetus- ja hoitomenetelmiä "techiksi", "tekniikaksi".

Skientologiakirkko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Skientologien auditoinneissa käytetään ns. E-mittaria, joka on galvanometriä muistuttava laite.

Tieteiskirjailija L. Ron Hubbard perusti skientologiakirkon Yhdysvalloissa 1954[11]. Liikkeen ensimmäinen kirkko avattiin Los Angelesissa Kaliforniassa 18. helmikuuta 1954.[12] Sen päämaja siirtyi 1959 Sussexissa Englannissa sijaitsevaan Saint Hillin kartanoon. Vuonna 1966 Hubbard ilmoitti jättävänsä kirkon johdon. Aluksi Hubbard muutti Rhodesiaan, sitten merille Apollo-laivalla. Todellisuudessa hän jatkoi sen johtajana aina 1980-luvun alkuun asti. Hubbard perusti muun muassa Sea Orgin, joka kuitenkin rantautui maalleselvennä 1970-luvulla. Sea Org eli Meriorganisaatio valvoo Hubbardin opetuksen oikeaoppista toteuttamista ja tulee paikalleselvennä selvittämään ongelmatilanteetselvennä . Organisaatio toimii laivoilla, koska niille eivät voi poliisi tai tiedustelupalvelut tehdä yllätysiskuja.lähde? Kun Hubbard kuoli erakkona 1986, johtoaseman otti 26-vuotias David Miscavige, ja hän jatkaa tehtävässä edelleen. Skientologiakirkkoa johdetaan nykyään Kalifornian Gold Basesta. Merkittävin koulutuskeskus on Floridassa sijaitseva Fort Harrison Hotel.lähde?

Skientologiakirkko on herättänyt voimakasta arvostelua kaupallisuutensa ja yksilönvapauksia rajoittavien pyrkimystensä vuoksi, ja ne ovat vahingoittaneet skientologian mainetta uskonnollisena yhteisönä. Monissa maissa, myös Suomessa, skientologiakirkolta onkin evätty toiminta uskonnollisena järjestönä, kun sen toimintatapojen on katsottu kuuluvan pikemminkin liikemaailmaan. Yhdysvalloissa skientologit vakiinnuttivat asemansa uskontona ja hyväntekeväisyysjärjestönä vasta pitkän kiistan jälkeen vuonna 1993[9], jolloin kirkko sai verovapauden takaisin. Saksassa skientologiakirkko on luokiteltu yhdeksi liittovaltion turvallisuusvirasto Bundesamt für Verfassungsschutzin tärkeimmistä tarkkailun kohteista. Myös Ranskassa yhteisöön on suhtauduttu torjuen[9].

Australia, Espanja, Taiwan, Thaimaa ja Yhdysvallat ovat ainoita maita, jossa skientologia on virallisesti tunnustettu uskonnollinen yhteisö. Skientologiakirkko värvää aggressiivisesti uusia jäseniä, jotka kartuttavat sen varoja. Sen talous perustuu jäsenten "lahjoituksiin", jotka ovat sidoksissa kirkon tarjoamiin kursseihin ja kirjoihin.

Skientologien psykiatrianvastainen mielenosoitus Edinburghissa kesäkuussa 2005. Mielenosoittajan kantaman kyltin mukaan "psykiatria tappaa".

Skientologien yleisin käännytyskeino on ilmainen persoonallisuusanalyysi joko henkilökohtaisesti tai vaikkapa Internetissä, kuten skientologiakirkon kotisivuilla. Siitä eteenpäin kurssien ja aineistojen hinta nousee tasaisesti jopa tuhansiin euroihin.

Skientologia kertoo harjoittavansa hyväntekeväisyyttä. Esimerkiksi Narconon-ohjelman väitetään vieroittavan huumeriippuvaisia ja Criminonin kuntouttavan ja sopeuttavan vankeja yhteiskuntaan. Kirkko on myös osoittanut kiinnostusta koulutusta ja terveydenhuoltoa kohtaan, mikä on herättänyt kiivasta keskustelua. Skientologiakirkko suhtautuu jyrkän kielteisesti mielenterveystyön ammattilaisiin, kuten psykiatreihin ja psykologeihin.

Skientologiakirkko levittää sanomaansa yleisön keskuuteen muun muassa opetusjärjestelmällä nimeltä Applied Scholastics. Sen ujuttaminen julkisiin kouluihin on nostattanut Yhdysvalloissa vastalauseita.[13]

Taistelu uskosta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Skientologian opetusmateriaalin leviäminen Internetiin siitä eronneiden jäsenten ja julkisten oikeudenkäyntien myötä on horjuttanut skientologiakirkon uskottavuutta ja taloudellista perustaa. Kirkko on vastannut haastamalla ihmisiä tekijän­oikeus­rikkomuksista oikeuteen, ja sen on väitetty[14] vaativan siitä syystä muun muassa skientologiaa arvostelevan Operation Clambake -sivuston[15] poistoa Googlesta.

Skientologiakirkosta on eronnut itsenäinen Free Zone -liike. Sen perusti 1980-luvun alussa joukko kirkosta eronneita skientologeja. He ajautuivat valta- ja oppitaisteluun kirkon uuden johdon kanssa ja syyttivät sitä rahastuksesta ja skientologian oppien vääristelystä. Ryhmä perusti oman yhteisönsä, L. Ron Hubbardin mukaan nimetyn Ron's Org -järjestön.

Kirkko ja siitä eronneet skientologian harjoittajat syyttävät kumpikin toisiaan vääräuskoisuudesta ja väärinkäytöksistä. Skientologiakirkko on tavaramerkkirikkomuksiin vetoamalla yrittänyt estää Free Zone -järjestöjä harjoittamasta tai markkinoimasta skientologiaa. Freezonelaiset puolustavat kuitenkin oikeuttaan harjoittaa Hubbardin oppeja siteeraamalla häntä itseään:

"Dianetiikka ei ole koskaan minkään lainsäädännön alainen, sillä yksikään laki ei voi estää ihmistä istuutumasta ja kertomasta toiselle ihmiselle huoliaan, ja jos joku haluaa monopolisoida dianetiikan, voi olla varma, että hän tekee sen syistä, joilla ei ole mitään tekemistä dianetiikan vaan voitontavoittelun kanssa." (Dianetics: The Modern Science of Mental Health, 1950.)

Free Zone -liike on sittemmin levinnyt hajalleen ympäri maailmaa, eikä eri järjestöillä ole yhtä yhteistä kattojärjestöä tai kirkkoa, vaan kukin noudattaa omia linjauksiaan.

Skientologia Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Skientologia levisi Suomeen lähinnä Ruotsin kautta. Skientologiakirkko aloitti lähetystyön Suomessa vuonna 1978[16]. Suomen Skientologia-yhdistys on perustettu 1980. 3. maaliskuuta 1983 rekisteröity yhdistys ei ole saanut rekisteröidyn uskonnollisen yhdyskunnan asemaa. Yhdistyksellä on dianetiikkakeskukset Helsingissä ja Lahdessa[17][18].[19]

Vuonna 1991 yhdistyksessä toimi noin 50–60 henkilöä ja vuonna 2008 jäseniä oli 83. Skientologian kanssa läheisissä tekemisissä on Suomessa ollut noin 1000 henkilöä, josta voi päätellä monen jättäytyneen järjestöstä pois. Entiset suomalaiset jäsenet ovat syyttäneet liikettä painostuksesta[20][21] ja manipuloivista taktiikoista[22][21][23][24]. Suomen skientologit saivat vuonna 1991 Skepsiksen Huuhaa-palkinnon "tieteen kaapuun verhoutuvan scientologian ja dianetiikan dogmeihin perustuvien tekstien ja kurssien markkinoinnista harhaanjohtavin keinoin"[25][26][27]

Suomessakin skientologeilla on ollut ulkoisesti skientologeihin liittymättömiä yrityksiä, avoimia työpaikkoja ja muuta peitetoimintaa[28]. Skientologit perustivat muun muassa konsulttiyrityksiä, jotka tarjosivat yritysten henkilökunnan rekrytoinnissa käytettävää testiä, joka oli tässä tapauksessa skientologien OCA. Skientologit myös perustivat pöytälaatikkofirmoja pelkästään lainojen saantia varten, koska tarvitsivat rahoitusta kurssimaksuihinsa. Skientologien U-Man ajautui 80-luvun lopulla talousvaikeuksiin, ja yleisemmin skientologit perustivat uusia peitefirmoja, kun aiempien yhteydet skientologiaan paljastuivat.

1990-luvulla kolme presidentin turvamiestä erotettiin tehtävistään skientologiayhteyksien takia[29].

Suomessakin skiento­logiaa on moitittu kirkon palvelujen kalleudesta ja nostettu oikeusjuttuja skientologeja vastaan[30]

Skientologien kurssit maksoivat Suomessa 90-luvulla noin 300–100 000 markkaa[31].

Suomessakin keskusrikospoliisi on tutkinut[32] syksystä 1991 alkaen joitain skientologiaan eri tavoin liittyneitä tapauksia.

Monet skientologiavelat ovat päätyneet pankkien luottotappioiksi[33]. Täällä noin 400:lla liikkeen entisellä jäsenellä on noin miljoonan markan skientologiasta johtuvat velat[34] ja meilläkin on tullut esille skientologien ristiintakauksia[35], jossa skientologit takaavat toistensa velkoja niin, ettei pankki saa heiltä rahojaan takaisin. Vuoden 1991 lopulla ristiintakausrenkaissa noin 100 henkilöä takasi toistensa lainoja noin miljoonan markan arvosta. Suomessa on ajoittain käyty oikeutta tapauksissa, joissa skientologien on oikeudessa katsottu pettäneen takaajaa[36] järjestämällä näille lainansa takuun, vaikka itse olivat käytännössä maksukyvyttömiä. Näissä tapauksissa takaajat joutuivatkin maksumiehiksi "muodollisuuden takia" taatuissa lainoissa[37][38].

Espoon käräjäoikeus vapautti erään skientologiassa 1980-luvun lopulla mukana olleen henkilön 150 000 markan[39] (noin 37 000 euron) velkatakauksesta. Kyseinen henkilö oli maksanut liikkeelle erilaisista kursseista ja palveluista yhteensä 650 000 markkaa (yli 160 000 euroa) ja joutunut lisäksi takaamaan toisten jäsenten lainoja yhteensä 500 000 markan (yli 125 000 euron) edestä. Hän oli kertonut oikeudelle joutuneensa liikkeen taholta painostetuksi henkilökohtaisten kotikäyntien ja puhelinterrorin muodossa käytännössä ympäri vuorokauden. [40] Skientologit olivat luvanneet kyseiselle henkilölle suuria ansioita ja yliluonnollisia kykyjä[39]. Takauksesta vapauttaminen oli maailmankin mitassa ennakkotapauksen luonteinen[39]. Skientologien silloisen tiedottajan mukaan tapaus ei liittynyt skientologien toimintaan yleisemmin, eikä näin ollen vaikuttanut skientologian tulevaisuuteen Suomessa[39].

Suomen ensimmäisessä skientologia-oikeudenkäynnissä kantaja vaati puoli miljoonaa ja lisäksi korot takaisin, ja todistajan mukaan skientologit painostivat muun muassa soittelemalla yöllä ja lupasivat sopivien kurssien jälkeen 30 000 mk kuukausitulot[41].

Vuonna 1991 pankit huolestuivat skientologien aiheuttamista luottotappioista, koska oikeuslaitokset ottivat skientologien takausjutuissa linjan, jonka mukaan takaaja vapautettiin aina vastuusta, koska tätä oli painostettu[41]. Vuonna 1991 skientologien lainat ja ristiintakaukset käsittivät yli 100 miljoonaa markkaa, josta yksin 40 miljoonaa markkaa Osuuspankin lainarahaa oli virrannut Yhdysvaltoihin[41].

Skientologit ovat täälläkin painostaneet liikkeen vastustajia laittomin keinoin. Vuonna 1998 skientologeihin liittyvän Suomen CCHR:n silloinen tiedottaja ja puheenjohtaja joutuivat herjausta koskevan oikeudenkäynnin hävittyään maksamaan vahingonkorvauksia psykologi Sointu Talvitielle, joka oli auttanut skientologian takia talous- ja mielenterveysongelmista kärsineitä[42], ja antanut kielteisiä lausuntoja skientologeista julkisuudessa. Skientologit olivat häirinneet Talvitietä muun muassa häirikkösoitoin ja perättömin kanteluin[43].

Vuonna 2004 tuomittiin Helsingin käräjä­oikeudessa seitsemän petoksista ja kätkemisrikoksista. Kyseessä oli Omega Management ja Vega Management -nimisistä verkostomarkkinoinnin periaatteella toimivista yhtiöistä, jotka keräsivät sijoitusneuvonnalla rahoja lasten ja vanhusten auttamisen nimissä. Syytetyt veloissa olevat skientologit pyörittivät tätä toimintaa, koska pyrkivät hankkimaan rahoja kurssimaksuihin ylemmille tasoille päästäkseen[44].

Suomen skientologien Nastolaan aiottu Narconon-toiminta luhistui "rahankeräyskuluihin" 1990-luvulla[45].

2. lokakuuta 1998 Helsingissä annetun päätöksen perusteella skientologia on Suomessa jäänyt uskonnollisten yhdyskuntien rekisterin ulkopuolelle sillä perusteella, että yhdistyksen tarkoitus ei ole laissa määritelty julkinen uskonnonharjoitus.[46]. Opetusministeriö kysyi lisäselvitystä yhdistyksen uskonnollisesta toiminnasta yhdistyksen silloiselta tiedottajalta Susan Toivoselta ja tämän avustajalta Jussi Savoselta. Huolimatta lupauksesta yhdistys ei antanut lisäselvitystä[47]. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun opetusministeriö kieltäytyi myöntämästä rekisteröidyn uskonnollisen yhdyskunnan asemaa sitä hakeneelle järjestölle[48][49]. Suomessa skientologia hiipui pitkälle 1990- ja 2000-lukujen edetessä, joka on näkynyt muun muassa peitefirmojen liiketoiminnan vähenemisenä.

Maaliskuussa 2008 muun muassa skientologiakirkon lopettamiseen tähtäävä maailmanlaajuinen Anonymous-liike järjesti 50 aktivistin voimin[50] marssin Lahden kauppatorilta dianetiikkakeskukselle[51], johon sisällä olevat skientologit reagoivat pelokkaasti, koska eivät tienneet mitä ryhmä aikoi. Dianetiikkakeskuksen ovet oli sinä päivänä lukittu, ja mielenosoitusta valvonut poliisi oli kieltänyt mielenosoittajia menemästä sisään. Mielenosoitus sujui rauhallisesti ja poliisi lähti kesken kaiken pois[52].

Etelä-Saimaan artikkelissa 25.5.2008 mainittiin skientologien peiteyrityksiä, jotka olivat kaikki riskiryhmässä rahaongelmien takia.

Ilta-Sanomien haastattelema Kirkon lähetystyön keskuksen uskontokasvatussihteeri Pekka Y. Hiltunen pitää skientologian Suomessa saavuttaman vähäisen kannatuksen syynä paitsi liikkeelle koitunutta kielteistä julkisuutta sen jäsenten talousongelmien vuoksi, myös sitä, että ääriuskonnollisuus – kuten ääriliikkeet yleensäkin – koetaan Suomessa negatiivisena: "Skientologiaa ei Suomessa saatu salonkikelpoiseksi milloinkaan." Hiltusen mukaan suomalaiset sitoutuvat löyhästi uskontoon, kun taas skientologia vaatii kannattajiltaan voimakasta sitoutumista. Suomen Scientologia-yhdistyksen edustajat eivät heinäkuussa 2012 vastanneet Ilta-Sanomien yhteydenottopyyntöihin. [53]

Kritiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Scientologiakirkon Sea Orgin ex-jäsen Gerald "Gerry" Armstrong on kirkon näkyvä arvostelija.
Pääartikkeli: Skientologian kritiikki

Skientologia on 1900-luvulla syntyneistä uususkonnoista näkyvimpiä, ja se on kerännyt mediahuomiota ja kriitikoita luultavasti enemmän kuin moni muu uususkonto. Liike tunnetaan maailmalla laajalti monista ongelmistaan. Usein skientologiaa sanotaan lahkoksi tai kultiksi[54][55][56][57][58][59][60][61], minkä skientologit kiistävät[62][63]. Kriitikoiden mukaan skientologiakultti kääntyy sisäänpäin ja asettuu muuta maailmaa vastaan[64]. Skientologian maailmalle vieraus, salailutaipumus ja opillinen jäykkyys sekä pyrkimys rahastaa uskolla luovat kriitikoiden mielestä useimmat siihen liittyvistä ongelmista.

Kriitikot mainitsevat yleensä korkeat kurssimaksut[65][66][67], syytteet taloudellisista väärinkäytöksistä[68][69], liikkeen tekemät peitetyt[70], joskus laittomat[42][71] vastatoimet arvostelua ja paljastuksia vastaan[61][72][73][74] sekä vaihto­ehto­lääke­tietelliset hoitomenetelmät sekä vangitsemiseen verrattavat ihmisoikeuksien loukkaukset[61][75]. Jotkut liikkeen jäsenistä ovat joutuneet tekemään 16-tuntisia työpäiviä palkalla, joka on pienempi kuin perustoimeentulo Suomessa. Liikettä on muutenkin syytetty työvoiman hyväksikäytöstä.

Liikettä on joskus kritisoitu muun muassa autoritaariseksi ja joissain tapauksissa mielenterveydelle hyvin haitalliseksi[76][61]. Samoin monien muiden mukaan skientologien uskonnolliset ja tieteelliset[77] väitteet ovat hyvin kiistanalaisia[78].

Skientologian vastustajat saattavat turhaan liioitella skientologiakirkon valtaa kaikkiin jäseniinsä tai vaikkapa väittää liikettä hyvin hengenvaaralliseksi[79], vaikka suurin osa liikkeen kanssa tekemisissä on yksittäistapauksista riippumatta terveenä ja hengissä.

Skientologia herättänyt erittäin vahvaa vastustusta maailmalla, koska rahanahneena pidetyn[80][81][82] liikkeen tai joidenkin sen jäsenten katsotaan useasti tahallaan petkuttavan ja käyttävän hyväkseen ihmisiä[61][83][84][85], ja vain pienen ydinryhmän hyötyvän siitä. Skientologia pyrkii eristämään joitain kannattajiaan ulkomaailmasta[86]. Skientologia on ajanut monia kannattajiaan vakaviin talousvaikeuksiin[42][87], koska normaalituloisen ihmisen on edetäkseen skientologina pakko ottaa pankkivelkaa. Eräiden arvioiden mukaan OT VIII-tasolle pääseminen maksoi vuoden 2011 paikkeilla noin 300 000–400 000 dollaria[88].

Skientologian arvostelijoidenkin mielestä skientologiaa ja dianetiikkaa myyvä uskonnollisfilosofinen liikeyritys lupaa monia hyviä asioita: älyn[89][61], muistin[90] ja muun sellaisen hyvän kasvua[91], muttei heidän mielestään näitä tapahdu[92] vaan jäsenen liikkeeseen uhraama aika ja rahat menevät yleensä hukkaan[61]. Niinpä skientologian vastustajat sanovat, että maksut ovat korkeita, hyödyt kyseenalaisia. Liikkeessä mukana olevat sanovat silti monesti rahojen runsaan kulutuksen olleen heille hyödyksi[93][42].

Liikkeestä eroavan skientologin taloudellinen vararikko ja petetyksi tulemisen tunne ajaa yleensä ihmisen henkiseen kriisiin. Niinpä liikkeeseen pettyneet ovat joskus tehneet itsemurhan[94][95]. Liike on myös ainakin välillisesti aiheuttanut avioeroja[96][97]. Heinäkuussa 2012 väitettiin skientologien olleen ainakin osin syynä Tom Cruisen avioeroon[98] [99][100][101][102][103][104][105], joidenkin lehtitietojen mukaan Katie Holmes ei olisi halunnut lastaan skientologien koulutukseen[106][107].

Monet yksittäisten paikallisten skientologiakirkkojen jäsenten toimintaan pettyneet ovat nostaneet näitä vastaan oikeusjuttuja, ja muun muassa Ranskassa 2000-luvun lopulla petetyiksi tulleet yrittivät kaataa koko kirkon toiminnan maassa[108], mutta vain yksittäisiä kannattajia tuomittiin. Skientologia on välillisesti aiheuttanut murhiakin, Yhdysvalloissa OT VII-tason skientologi William Fowler murhasi yrityksestään eronneen Thomas Ciancion, joka erosi yrityksestä, koska ei hyväksynyt sitä, että Fowler lahjoitti 250 000 dollaria firman rahaa skientologeille[109].

Ne jotka vastustavat koko skientologiaa, pitävät liikkeen opillista pohjaa hämäränä, koska skientologian loi nykyaikana aiemmin muun muassa tieteis­kirjailijana toiminut Hubbard. Hubbardin katsotaan ei-skientologien parissa valehdelleen monia asioita itsestään, hän muun muassa haki filosofian tohtorin arvonsa tyypillisestä tohtorinarvoja myyvästä amerikkalaisesta yliopistosta[110]. Liikkeen vastustajat ja tutkijat sanovat, että Hubbard olisi muuttanut dianetiikan uskonnoksi, jotta hän saisi torjutuksi dianetiikkaan kohdistetun kritiikin ja verohelpotuksia[111].

Skientologien virallinen propaganda saattaa olla joskus valheellista, muun muassa väite miljoonista jäsenistä[61][112] Yhdysvalloissa. Hubbardin mielestä valehtelu oli keino ohjata ihmisiä[113]. Kriitikot katsovat muutenkin skientologien markkinoivan ajatuksiaan harhaanjohtavin keinoin[114]. Esimerkiksi skientologian Oxford Capasity Analysis -persoonallisuustesti ei liity kuuluisaan huippuyliopistoon lainkaan.

Skientologien oppi perustuu henkisen kehityksen tasoihin[115] ja siten salattuun tietoon. Kaikkea tietoa ei voi paljastaa kerralla, koska se katkaisisi pelastumisen tien. Niinpä skientologia on tyypillinen esoteerinen uskonto, jossa pyritään kohti korkeampaa tietoisuutta. Mutta nykyään skientologien katsotaan salaavan aloittelijoilta asioita, jotka ovat monen ulkopuolisen tiedossa, koska skientologien salaista aineistoa on vuotanut jo 1970-luvulla julkisuuteen[116][117][118] tosin monissa maissa tekijänoikeuslakien vastaisesti internetissä[119][120]. Esimerkiksi myytti Xenusta[121] on laajalti tiedossa, vaikka skientologit eivät suoraan myönnä tätä. Skientologit sanovat usein julkisuudessa esitetyn OT-aineiston olevan vain sen irvikuva.

Skientologin tulee välttää heitä arvostelevien entheta-tekstien lukemista, koska se haittaa kehitystä. Joidenkin kriitikoiden mielestä tämäkin on osa liikkeen harjoittamaa aivopesua.

Ihmiskunnan hyvää edistävä[122] henkinen kehitys ei näytä aina vievän haluttuun lopputulokseen. Moni skientologien kursseille ryhtyvä ei ole muutaman vuoden kuluttua enää liikkeen kursseilla[123] eikä clear-tilan saavuttaminenkaan takaa pysymistä skientologeissa kuin yleensä korkeintaan muutaman vuoden[124]. Kaiken lisäksi monet aktiiviset skientologit eivät ole edes cleareja.

Skientologeista on eronnut hyvinkin korkea-arvoisia jäseniä muun muassa Paul Haggis[125] ja Amy Scobee[126] [127], jotka ovat puhuneet julkisuudessa muun muassa kriitikoiden peitetystä häirinnästä. Amy Scobeen erottua kirkosta lehtiin vuosi jostain tietoja hänen seksielämästään[128][129] ennen avioliittoaan[130]. Liikkeen perustajan Ron Hubbardin poika arvosteli Hubbardia ankarasti, ja liikkeen johtajan veljentytär Jenna Miscavige Hill jätti kirkon 2005 ja perusti parin muun kanssa sivuston exscientologykids.com. 2000-luvulla korkeissa asemissa ollut Mike Rinder erosi skientologiakirkosta itsenäiseksi skientologiksi, samoin kuin aiemmin Mark "Marty" Rathbun. Jotkut eronneet ovat väittäneet muun muassa että liikkeen johtajalla Miscavigella olisi usein tapana nöyryyttää henkilökuntaansa[131]. Jo vuonna 1987 liikkeestä loikannut Vicki Aznaran kutsui skientologiakirkkoa mafiamaiseksi[132]. Liikkeestä eronneiden vastustus on nostanut liikkeeseen jääneissä vihaa, koska heidän mielestään liikkeen jättäjät ovat epäpuhtaita. Mutta läheskään kaikki skientologiakirkon toimia arvostelevat eivät kritisoi dianetiikkaa ja skientologiaa sinänsä, ainoastaan joitain kirkon menneitä ja nykyisiä toimintatapoja. Myös skientologian vastustajat eivät yleensä väitä, että kaikki skientologiassa olisi huonoa, vain kritisoivat joitain epäkohtina pitämiään asioita[133].

Skientologiaa vastaan on järjestetty monia mielenosoituksia maailmalla.

Skientologit ovat olleet alusta asti napit vastakkain virallisen lääke­tieteen kanssa[134][135], ja saattavat uskontoonsa vedoten kieltäytyä asiallisina pidetyistä lääketieteellisistä hoidoista[136]. Tunnetuin esimerkki lienee psyykenongelmaisen Lisa MacPhersonin kuolema keuhkoveritulppaan. Skientologit kutsuvat erilaisia epäilijöitään ja vastustajiaan nimellä SP, "estävä henkilö" tai vapaammin "torjuja". Näitä ovat muun muassa psykiatrit, psykologit ja lehtimiehet. Skientologien piirissä oleva skientologiaa epäilevä on "ongelmatapaus" eli PTS, joka pyritään eristämään muista erottamiskäytännön (Disconnection) mukaisesti.

Skientologien mielestä ulkomaailma pitää puhdistaa pahasta ja rikoksesta, ja näin ollen uskovat pelastavansa maailman.

Skientologit katsovat usein ulkomaailman vainoavan heidän uskontoaan[42][108][137] ja esittävän heistä perättömiä väitteitä[138][139] ja joskus verranneet itseensä kohdistunutta vastustustusta juutalais­vainoihin[140][141] ja fasismiin. Yleensä länsimainen käsitys ei kuitenkaan pidä uskontojen yksittäisten uskonnollisten jäsenten toimien arvostelua niiden vainoamisena, vaan vapaana mielipiteen ilmaisuna. Lisäksi skientologien vastustajat, muun muassa Anonyymit yleensä ajattelevat, että skientologit ovat omalla toiminnallaan muun muassa ihmisten taloudellisella hyväksikäytöllä hankkineet huonon maineensa monien ihmisten parissa.

Skientologit ovat yleensä pyrkineet vaientamaan itseensä kohdistuvan asiallisen ja asiattoman arvostelun julkisuudessa vastustajiaan musta­maalaamalla[42][61] muun muassa oikeusjutuin[61][42] ja medialokakampanjoilla[61][142][143]. Jos mahdollista, skientologit pyrkivät vaikuttamaan julkisuudessa skientologiaa käsitteleviin mediassa esitettyihin ohjelmiin, artikkeleihin jne. Peitetysti skientologit ovat kostaneet kritiikin ja paljastukset joskus hyvinkin aggressiivisella häirinnällä[61][42][144] muun muassa internetissä[145][146] ja joskus jopa laittomin keinoin[61][42]. Niinpä skientologien katsotaan usein pyrkivän rajoittamaan perusvapauksiin kuuluvaa sananvapautta[61][147] ja Saksassa liikkeen on väitetty uhkaavan avointa demokraattista järjestelmää[148]. Kun julkisuuteen on vuodatettu liikesalaisuuksin suojattua OT-tason materiaalia, skientologit ovat vastanneet oikeusjutuin[149] vaikka ovat toisaalta jostain syystä väittäneet ettei vuonna 1994 internetiin vuotanut materiaali olisi aitoa[150]. Skientologit keräävät auditoinneissa liikkeen jäsenistä arkaluonteisiakin tietoja. Skientologit voivat uhata julkistavansa eroaikeissa olevalle näitä tietoja. Eronneesta he voivat julkistaa näitä tietoja. Tällä on merkitystä varsinkin silloin, kun paljastusten kohde on tunnettu julkisuuden henkilö. Näin skientologit vangitsevat ihmisiä liikkeeseensä.[151][152]

Skientologit eivät aina muutenkaan pidä siitä että heidän asioistaan kerrotaan laajalti, he ovat yrittäneet myös vetää muun muassa Tom Cruisen puheen internetistä[153]. Toisaalta skientologeja vastaan on joskus hyökätty lain vastaisin keinoin niin kuin internetissä toiminut nuorien Anonymous-ryhmä vuonna 2008[154][155].

Skientologit ovat joskus soveltaneet "hyökkää hyökkääjää vastaan"-taktiikkaansa myös rikkomalla järjestelmällisesti lakia. Skientologiakriittisen kirjan julkaissut lehtimies ja kirjailija Paulette Cooper joutui 1970-luvulla skientologien häirinnän ja rikosten lavastamisyritysten kohteeksi[156].

70-luvussa Hubbardille selvisi, että viranomaisilla oli paljon todistusaineistoa kirkkoa vastaan mm veroasioista. Tämä uhkasi liikkeen olemassaoloa. Niinpä liike alkoi soluttaa jäseniään poliisiin ja muihin viranomaisjärjestöihin. [157]. Skientologit murtautuivat heitä koskevia asiakirjoja varastaakseen [158]"Operation Snow Whitessä" Yhdysvaltain hallituksen virastoihin. Laaja hanke tietenkin paljastui 1977, kun skientologien itsensä vangitsema operaatioon osallistunut Michael Meisner paljasti skientologien toimet poliisille. Niinpä vuonna 1977 FBI teki tuloksellisen vastaiskun. Nyt monet liikkeen johtohahmot joutuivat vuosiksi vankilaan. Myös Hubbardin vaimo Mary Sue Hubbard istui neljä vuotta vankilassa. Niinpä skientologeille on tullut huono maine tästäkin asiasta. Mutta Hubbardin mielestä muun muassa FBI, CIA ja muu maailma vainosivat häntä[159]. Osin tämä johtui siitä, että liittovaltio peruutti vuonna 1966 pitkäksi aikaa kirkon osittaisen verovapauden osin sen takia, että kirkko tavoitteli taloudellista hyötyä[160]. Ehkä tämä selittääkin, että Hubbard laati 1967 jopa vastustajan tappamiseen oikeuttavan[161][162][163] "Reilun pelin", jonka tosin virallisesti peruutti seuraavana vuonna. Viimeisinä elinvuosinaan Hubbard epäili monia vanhoja kirkon jäseniä estäviksi henkilöiksi, katkaisi suhteensa vaimoonsakin ja luotti vain nuoriin apulaisiinsa[164], joista yksi oli liikkeen myöhempi johtaja David Miscavige.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • L. Ron Hubbard: Scientologia: Perusasiat ajatuksesta. 1978 ISBN 87-7336-022-8
 • L. Ron Hubbard: Dianetiikka.
 • Scientology , Edited by James R. Lewis, Oxford University Press 2009, ISBN 978-0195331493
 • What is scientology? : the comprehensive reference on the world's fastest growing religion, California Bridge Pub. 1992, ISBN 978-0884046332
 • Inside Scientology: The Story of America's Most Secretive Religion, Janet Reitman,Houghton Mifflin Harcourt 2011, ISBN 978-0618883028
 • Blown for good : behind the iron curtain of scientology, BFG Books Inc 2010, Morgan Headley, ISBN 978-0982502228
 • What Is Wrong With Scientology?: Healing through Understanding, Mark 'Marty' Rathbun, CreateSpace Independent Publishing Platform 2012, ISBN 978-1477453469
 • My Billion Year Contract: Memoir of a Former Scientologist, Nancy Many, CNM Publishing 2009, ISBN 978-0578039220
 • Scientology : abuse at the top, Amy Scobee, Scobee Publishing 2010, ISBN 978-0692008010
 • Maailmanhistorian huonoimmat keksinnöt ja ihmiset niiden takana, Eric Chaline, Schildts Kustannus 2010, ISBN 9789515019981

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Ketola, Kimmo: Uskonnot Suomessa, Kirkon tutkimuskeskuksen julkaisuja 102, 2008. ISBN 978-951-693-287-6.
 • Lauerma, Hannu: Usko, toivo ja huijaus: Rohkaisusta johdattelun kautta psykoterroriin. Helsinki: Duodecim, 2006. ISBN 951-656-201-9.
 • Harri Heino, Mihin Suomi tänään uskoo. WSOY, 1997. ISBN 951-0-21197-4.
 • Hugh B. Urban: The Church of Scientology - A History of a New Religion. Princeton: Princeton University Press, 2011. ISBN 978-0-691-14608-9.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. THE RELIGION OF SCIENTOLOGY: A DESCRIPTION
 2. Section 1 - Population U.S. Census Bureau, Statistical Abstract of the United States. 2004–2005. Viitattu 22.04.2018.
 3. http://www.helsinki.fi/~huuskone/Scn/opm-hylk.html
 4. Skientologit peruuttivat uskontohakemuksensa MTV3 Uutiset Kotimaa 30.11.2000 20:37
 5. Suomen Scientologia-yhdistys ry Uskonnot Suomessa. 24.07.2015. Viitattu 22.04.2018.
 6. a b Tietojätti, Gummerus 2001, ISBN 951-20-5913-4, s 103
 7. Ketola 2008, s 239
 8. Sappell, Joel & Welkos, Robert W.: The Scientology Story http://www.cs.cmu.edu. 24-29.6.1990. Viitattu 22.04.2018.
 9. a b c d Ketola 2008, s. 240.
 10. Urban 2011, s 218
 11. Ketola 2008, s. 238.
 12. Tieteen kuvalehti Historia 14/2014, s.74
 13. http://www.studytech.org/asi.php
 14. http://www.operatingthetan.com/google/ahl.txt
 15. Operation Clambake -sivusto
 16. Ketola 2008, s. 241
 17. Lahden Dianetiikka-keskus
 18. Tervetuloa Lahden Dianetiikka®-keskukseen.
 19. Uskonnot.fi
 20. HS 3.12.1999 s A9, HS 12.5. 1994
 21. a b Ilta-Sanomat 14-15.7. 2012, s 38-39
 22. Ketola 2008, s 241
 23. A-Studion raportti, skientologia, 8.3.1992
 24. Yhdenillan pysäkki 29.1.1994
 25. Huuhaa- ja Sokrates-palkinnot
 26. Vapaa ajattelija 47(1992): 1, 14-15
 27. HS 3.12.1991, s A5
 28. HS Kuukausiliite 24/91, 30.11.1991, artikkeli "Kulttiusko piiloutuu konsultin pukuun" s 38-42, muun muassa s 38, s 39, s 40,
 29. Usko, toivo ja huijaus - rohkaisusta johdattelun kautta psykoterroriin, Hannu Lauerma, 2. painos 2007, Duodecim 2007, Gummerus Kirjapaino Oy Jyväskylä 2007, ISBN 978-951-656-201-1, s 105, alkup lähde Iltalehti 9.1.1990
 30. Heino 1997, s 318
 31. HS 23.12.1999 s. A9
 32. HS 12.5.1994
 33. Helsingin sanomat 3.12.1991
 34. kientologia voi viedä luottotiedot Iltalehti kotimaan uutiset Sunnuntai 25.5.2008
 35. SCIENTOLOGIA Synkretistisiä uskontoja ja uususkontoja Suomessa, Jyrki Rossin tosiviralliset kotisivut
 36. Lainan takaaminen OmaRaha, 10 03 2011, P. Bateman
 37. Helsingin Sanomat 23.12. 1999, HS 12.5. 1994
 38. Espoon käräjäoikeus pöytäkirja 55, 3. OSASTO/JP 11.5.1994 S 92/1538, 6. käsittely , Allekirjoitus JUHA PAIMELA, käräjätuomari
 39. a b c d HS 12.5.1994, Pankit yrittävät suojautua scientologeilta, s. A5
 40. "Menetin kodin ja perintörahat." Ilta-Sanomat 14.7.2012, s. 39.
 41. a b c HS 3.12.1991, s. A5
 42. a b c d e f g h i Kim Finn: Skientologian salaisuudet (html) City-lehti. numero 9, 1997. City-lehti. Viitattu 2.9.2012. suomi
 43. [1] ja Etelä-Saimaan artikkeli 25.5. 2008
 44. Lauerma 2007, s 105
 45. <Skientologia-aiheisia uutisia Suomalainen ex-skientologi Etelä-Saimaan haastattelussamaanantai, 8. syyskuuta 2008
 46. Skientologia ei ole virallinen uskontokunta Suomessa
 47. Päätös Suomen Scientologiakirkko -nimisen uskonnollisen yhdyskunnan jättämisestä merkitsemättä uskonnollisten uskonnollisten yhdyskuntien rekisteriin. nro 85/901/94 2.10.1998
 48. Helsingin Sanomat 23.12.1998, Ministeriö ei kelpuuttanut skientologien kirkkoa : uskonnolliseksi yhdyskunnaksi pääsy evättiin ensi kertaa
 49. Tampereen Vapaa-ajattelijat ry: Skientologia - "Uskonto" lakimiesten makuun
 50. Lahdessa marssittiin skientologeja vastaan Etelä-suomen sanomat 15.3.2008
 51. Skientologiaa vastaan osoitettiin mieltä Lahdessa Helsingin Sanomat , kotimaa 15.3.2008
 52. Scientology protest: Lahti, Finland March 15th 2008
 53. Lassi Lapintie: Tällaista on skientologia Suomessa. Ilta-Sanomat 14.7.2012, s. 38–39.
 54. Urban 2011, s 118
 55. KULTTIEN VIEMÄT MTV3 Fakta 18.9 alkaen 2011, 2 osaa, How To Spot A Cult, Sunnuntaisin klo 23:45-00:25
 56. Paholaisen asianajaja - opaskirja skeptikolle, Heta Häyry Hannu Karttunen Matti Virtanen, Ursan julkaisuja 38, ISSN 0357-7937, Ursa Helsinki 1989, ISBN 951-9269-48-7, s. 303
 57. Is Scientology a Cult? Evaluating Dangerous Cults, Founder: L. Ron Hubbard
 58. Church of Scientology
 59. Scientology: Inside the Cult
 60. Uskonto, lahko, kultti... mitä ne ovat?
 61. a b c d e f g h i j k l m n Skientologia - vaarallinen kultti leviää, Valitut palat 1981 syyskuu, Vuosikerta 37, numero 9, Eugene H Methvin, artikkeli s 41-49,
 62. IS SCIENTOLOGY A CULT?
 63. Lontoon poliisi kieltää sanan "kultti" käytön mielenosoituksissa
 64. Helsingin Sanomat kuukausiliite 24/1991, 30.11.119, artikkeli s. 38-, s 38
 65. Urban 2011, s 135
 66. Wikipedia sulki skientologit ulos sivuiltaan Helsingin Sanomat Uutiset 29.5.2009
 67. Valitut palat lokakuu 1991, Vuosikerta 47, 10/1991 kansiteksti "Scientologia vie pieniltä ihmisiltä isot rahat", Artikkelinimi Scientologia soluttautuu yhteiskuntaan uskonnoksi naamioitunut liiketoiminta kerää pieniltä ihmisltä suuret rahat, s 9-15, lyhennelmä Timen artikkelista 8?.5.1991 jonka kirj Richard Behar
 68. Methvin 1981, Valitut palat 9/1981, s 41-49
 69. Encyclopedia Britannica 1993, Micropedia 10, s 533
 70. Perifria 2/96yleisönosastokirjoitus 2/96 Vastaus kirjoitukseen numerossa 1/96
 71. Scientology: Anatomy of a Frightening Cult Reader's Digest, May 1980, Eugene H. Methvin
 72. Skientologia-aiheisia uutisia: Suomalainen ex-skientologi Etelä-Saimaan haastattelussa 06.12.2011
 73. Skientologien salaliitto Historia-lehti, Kalika Bro-Jørgensen, 31.01.2011
 74. The Three Types of Myths another look at scientology, 07/08/2008
 75. SCIENTOLOGY SURVIVORS SPEAK OUT Shy David's Scientology Page.
 76. Factum 2006, WSOY 2005, 951-35-6645-5, s 360
 77. Paholaisen asianajaja - opaskirja skeptikolle, Heta Häyry Hannu Karttunen Matti Virtanen, Ursan julkaisuja 38, ISSN 0357-7937, Ursa Helsinki 1989, ISBN 951-9269-48-7, s. 266
 78. Ensyklopedia Britannica, Micropaedia 10, 15 th edition, Encyclopaedia Britannica Inc 1993, ISBN 0-85229-571-5, congress catalog card number 91-75907, kohta Scientologia, s 533
 79. Another look at scientology Bernie@bernie.cncfamily.com
 80. Urban 2011, s 130, s 132, s 133
 81. The Money Machine INSIDE SCIENTOLOGY, 2009, Tampa Bay Times
 82. The prophet and profits of Scientology FORBES 400/OCTOBER 27, 1986 L. Ron Hubbard, one of the most bizarre entrepreneurs on record, proved cult religion can be big business. Now he's declared dead, and the question is, did he take $200 million with him?, Richard Behar
 83. Skientologia voi viedä luottotiedot Etelä-Saimaa 24.5.2008
 84. Skientologit tuomittiin huijauksesta Ranskassa, toiminta jatkuu SK 27.10.2009
 85. Ykkösdokumentti: Skientologian salat Yle Dokumentit Ykkösdokumentti tiistaina 24.08.2010. alkup dokumentti tuotanto: ABC Australia, 2010.
 86. Holmes pelkäsi Cruisen sulkevan Surin vuosikausiksi oppilaivaan - selvinnyt kertoo Iltalehti 3.7.2012
 87. Skientologia voi viedä luottotiedot Iltalehti uutiset Sunnuntai 25.5.2008 klo 10.34
 88. Urban 2011, s 136
 89. Heino 1997, s 313
 90. Heino 1997, s 313
 91. DIANETIIKKA
 92. Scientologia ja dianetiikka
 93. Uusien uskontojen käsikirja, Christopher Partridge, Kirjapaja Oy Helsinki 2006, ISBN 951-607-327-1, s. 387
 94. SCIENTOLOGIA Synkretistisiä uskontoja ja uususkontoja Suomessa, Jyrki Rossin viralliset kotisvut
 95. Valitut palat lokakuu 1991, syyskuu 1981
 96. Skientologia ajoi Jennifer Lopezin avioeroon Stara 15.08.2011
 97. TMZ: Salamyhkäinen kultti syynä Cruisen ja Holmesin eroon Ilta-Sanomat Uutiset 30.6.2012
 98. Rikkoiko uskonlahko Cruisen ja Holmesin liiton? Mtv3 viihdeuutiset 30.06.2012
 99. Katie Holmes: Avioliitto oli ohi jo puoli vuotta sitten Stara Viihdeuutiset, 5.7.2012
 100. Skientologeilla Tom Cruiselle jo uusi vaimoehdokas? Stara Viihdeuutiset, 22.7.2012
 101. Holmesin ja Cruisen eron syy selvisi? MTV3 viihdeuutiset 03.07.2012
 102. Ex-skientologilta järkyttävä väite Tom Cruisesta Mtv3 viihdeuutiset 11.07.2012
 103. Brad Pitt dumppasi tyttöystävänsä skientologian takia ava 19.7.2012
 104. Tom Cruisen ja Katie Holmesin liitossa oli kolmas osapuoli Ilta-Sanomat 4.7.2012
 105. Hurja lehtiväite: Cruisen ja Holmesin liitto ei ollut kahden kauppa MTV3 Viihdeuutiset
 106. Holmes pelkäsi Cruisen sulkevan Surin vuosikausiksi oppilaivaan - selvinnyt kertoo Ilta-Sanomat 3.7.2012
 107. Skientologijohtajan sukulainen: Holmesilla syytäkin pelätä Surin takia Ilta-Sanomat 5.7.2012
 108. a b Skientologit käräjille Ranskassa Yle - Uutiset. 26.5.2009. Viitattu 22.04.2018.
 109. William Fowler tuomittiin harkitusta murhasta Paholaisen asiananjaja 27.2.11
 110. Mihin Suomi tänään uskoo, Harri Heino, WSOY 1997, ISBN 951-0-21197-4, s 313
 111. Heino 1997, s 314
 112. Encyclopedia Britannica 1993, Micropedia 10, s 533
 113. Lying as Religious Rite Scriptural Basis, Scientology Racism, 23 February 2008
 114. Skepsis, huuhaa-palkinto 1991
 115. Heino 1997, s 315
 116. Scientologia ja dianetiikka
 117. Kuka on Xenu?
 118. Scientology's secret core-story legally on the internet Three Dutch Courts ruled that the following document can be published freely. , Thank you Scientology, for proving that this $400.000 costing core-secret really is yours.
 119. 26.5.2004 SUOMI24 keskustelupalsta !
 120. Huuskonen OT1-3 mielipidekirjoitus, keskusteluryhmästä arkistoitua tekstiä
 121. Heino 1997, s 315, s 316
 122. Heino 1997, s 312
 123. Susan Toivonen - Scientology Service Completions The Truth About Scientology
 124. Do Clears Stay Involved?
 125. Juho Kahilainen: Outo skientologia: Maapallon ongelmat alkoivat ilkeästä Xenusta, lapset värvätään miljardeiksi vuosiksi (html) Ilta-Sanomat. 2.7.2012. Viitattu 1.9.2012. suomi
 126. Scobee Publishing Scientology - Abuse At The Top!
 127. Skientologit tarkkailivat South Parkin tekijöitä Iltalehti uutiset Keskiviikko 26.10.2011
 128. Bazley, Lewis (28 September 2010). "The Secrets of Scientology are frightening and numerous". Metro. Retrieved 28 September 2010.
 129. John Sweeney revisits the Church of Scientology. BBC Panorama. BBC. 26 September 2010. Retrieved 28 September 2010.
 130. 'Secrets of Scientology': Journalist John Sweeney Revisits Scientology Catholic online Randy Sly 10/6/2010
 131. Inside the Cult. The Big Story, ITV 1995.
 132. Valitut palat 10/1001, s 10
 133. UUT Skientologia
 134. Heino 1997, s 313
 135. Urban 2011
 136. Skientologia kielsi Travoltan pojan taudin Uusi Suomi 4.1.2009 11:29
 137. Alkavatko uususkontojen noitavainot?, Helsingin sanomat 1997-02-05
 138. Skientologit raivostuivat tv-elokuvasta Saksassa MTV3 uutiset Ulkomaat 2.03.2010 14:03
 139. HS Kuukausiliite 24/1991, HS 19.6. 1995, City-lehti 9/97
 140. Helsingin sanomat 1997-09-22, Hampurissa nimitettiin scientologiavaltuutettu valvomaan kiisteltyä lahkoa : vertailut natsien juutalaisvainoihin jatkuvat
 141. Skientologit joutumassa suojelupoliisin valvontaan Saksassa : Amerikasta tullut arvostelu on vain tiukentanut linjaa, lahkon vakoilu alkaisi lokakuussa, Helsingin sanomat 1997-06-06
 142. Skientologit raivostuivat tv-elokuvasta Saksassa Skientologit raivostuivat tv-elokuvasta Saksassa MTV Uutiset ulkomaat 12.03.2010 14:03
 143. Skientologit kostavat New Yorkerille parodialehdellä Marmai.fi Parodiat Markkinointi ja Mainonta, 1.9.2011
 144. BBC, et al. (2007). "Scientology and Me: transcript" -- "NAR: "Schizophrenic, bizarre, ... paranoid, ... an organisation that harasses its enemies ... and abuses the trust of its members"
 145. Skientologit yrittävät vaientaa jenkkiblogeja It-viikko Tiistai 6.12.2011 It-viikko, Taloussanomat
 146. Rupert Murdoch: Skientologeissa vaanii pahuus Ilta-Sanomat 2.7.2012
 147. Scientology Critical Information Directory What is Scientology?, First, what is wrong with the Church of Scientology?
 148. Skientologia aiotaan kieltää Saksassa 8. joulukuuta 2007
 149. Huuskonen 26.10.09
 150. Uskonnot rahastusta. Myös Scientologia, Lehdistötiedote, vapaa julkaistavaksi, Skepsis Ry 13.3.2008
 151. Rantala, Riku & Milonoff, Tunna: Tällainen on Tom Cruisen uskonto: skientologia paijaa, koukuttaa ja kiristää Yle Docventures. 13.10.2015. Viitattu 22.04.2018.
 152. Lindgren, Tuuli: Skientologia kohahduttaa: Mistä on kyse? MTV - Hyvinvointi. 8.10.2015. Viitattu 22.04.2018.
 153. Skientologit haluavat Cruise-puheen pois netistä - katso video! 17.01.2008 Ilta-Sanomat Uutiset Ulkomaat
 154. Skientologi-hyökkäys on viemässä nuoren vankilaan Nuorukainen saatiin kiinni hyökkäyksistä, Tietokone 20.10.2008
 155. Hakkerit iskivät skientologien verkkosivuille Uusi Suomi Uutiset Ulkomaat 28.1.2008
 156. Skientologia turvautui rikollisiin keinoihin Historia-lehti His nr. 2/2011 s. 22-25, Skientologien salaliitto, Kalika Bro-Jørgensen
 157. [2]
 158. Kirkko murtautui virastoihin Historia-lehti numero 2/2011 s. 22-25, Skientologien salaliitto, Kalika Bro-Jørgensen
 159. Heino 1997, s 313
 160. Tieteistarinoita ja veronpetoksia Historia-lehti numero 2/2011 s. 22-25, Skientologien salaliitto, Kalika Bro-Jørgensen
 161. Urban, Hugh B. (June 2006). "Fair Game: Secrecy, Security, and the Church of Scientology in Cold War America". Journal of the American Academy of Religion (Oxford University Press) 74 (2): 356–389. doi:10.1093/jaarel/lfj084. ISSN 1477-4585.
 162. Wallis, Roy (1976). The Road to Total Freedom: A Sociological Analysis of Scientology. London: Heinemann Educational Books. pp. 144–145. ISBN 0435829165. OCLC 310565311.
 163. HCOPL 18 October 67 Issue IV, Penalties for Lower Conditions
 164. Hubbard jätti vaimonsa pulaan Historia-lehti numero 2/2011 s. 22-25, Skientologien salaliitto, Kalika Bro-Jørgensen

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Skientologia.

(englanniksi)