Psykosomatiikka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Psykosomatiikka on lääketieteellinen ja psykologinen käsite henkisen ja ruumiillisen hyvinvoinnin välisestä yhteydestä. Henkiset sairaudet kuten masennus ja normaalit tunnereaktiot kuten ahdistus voivat aiheuttaa psykosomaattisia fyysisiä oireita.

Historian aikana on ollut useita psykosomaattisia teorioita, kuten refleksiteoria ja neurastenia, jotka ovat osoittautuneet vääriksi. Myös allergiaa, astmaa ja epilepsiaa[1] luultiin aiemmin psykosomaattisiksi sairauksiksi, koska niiden fysiologisia perusteita ei tuolloin ymmärretty. Impotenssia pidettiin niin ikään psykosomaattisena sairautena, mutta sittemmin on saatu selville, että se voi johtua esimerkiksi somaattisista sairauksista, alkoholin ja tupakkatuotteiden käytöstä, hormonitoiminnan häiriöistä tai lääkityksestä.

Pitkään elänyt teoria siitä, että psykologiset tekijät kuten stressi tai myönteinen elämänasenne lisäisivät syöpäriskiä tai edesauttaisivat syövästä parantumista on osoittautunut vailla tieteellistä pohjaa olevaksi[2].

Psykosomatiikkaa on myös se, että fyysiset oireet ja sairaudet vaikuttavat psyykkiseen tilaanlähde?.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Anu Rissanen: TYÖTÄ, SOKKEJA, LÄÄKKEITÄ. Siilinjärven piirimielisairaala ja potilaiden hoitomuodot vuosina 1926-1959. Liite 2. Sivu 116. https://jyx.jyu.fi/dspace/bitstream/handle/123456789/37823/URN:NBN:fi:jyu-201205131643.pdf?sequence=1
  2. Mikko Puttone: Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä. Helsingin Sanomat 24./25.4.2017. http://www.hs.fi/tiede/art-2000005183593.html

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hyyppä, M. (1997), Tunteet ja oireet. Uusin psykosomatiikka. Kirjayhtymä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.