Jesidit

Wikipedia
(Ohjattu sivulta Jesidismi)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Perinteiseen asuun pukeutunut jesidimies.

Jesidit eli dasnilaiset ovat Irakissa ja muilla kurdialueilla Sindžarin vuoristossa asuva'[1] etnis-uskonnollinen ryhmä. Jesidiläisyyden eli jesidismin harjoittajia on eri arvioiden mukaan 70 000-500 000[2] lähinnä Irakin, Syyrian ja Kaukasuksen alueella, eniten Irakissa. Uskonnon harjoittajat ovat kurdeja. Jesidismi on etninen uskonto, johon ei ole mahdollista kääntyä tai josta ei jesidien oman käsityksen mukaan ole mahdollista luopua. Jesidit voivat käydä kauppaa ja harjoittaa sosiaalista kanssakäymistä muiden uskontojen edustajien kanssa, mutta esimerkiksi seurustelu tai avioliitto yhteisön ulkopuolelle ei tule kysymykseen.

Jesidismi on yhdistelmä zarathustralaisuutta, manikealaisuutta, juutalaisuutta, kristinuskoa ja islamia. Jesidit uskovat Jumalaan, joka on heille vain luoja eikä vaikuta enää maailmassa.[1] Jumalan sijasta uskonnon keskushahmo on yleisesti riikinkukkona kuvattu enkeli Melek Ta'us. Jesidit eivät usko persoonalliseen pahaan, syntiin tai helvettiin. Islamin piirissä ”riikinkukkoenkeli” rinnastetaan usein Saatanaan, minkä vuoksi muslimit suhtautuvat jesideihin joskus epäluuloisesti.

Jesidien merkittävin pyhimys on šeikki Adi, joka on haudattu Tigriin itäpuolelle Mosulin pohjoispuolelle, ja sinne tehdään pyhiinvaelluksia.[1]

Kurdien diasporan vuoksi jesidismi on levinnyt myös länsimaihin. Saksalainen europarlamentaarikko Feleknas Uca on jesidi.

Pyhiä kirjoja jesideillä on kaksi, Kitêba Cilwe ja Mishefa Reş. Pyhäpäivänään jesidit pitävät keskiviikkoa.

Osan Irakista vuonna 2014 vallannut Isis-järjestö vainoaa jesidejä.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Otavan Iso Tietosanakirja osa 3, palsta 1575
  2. Who, What, Why: Who are the Yazidis? Magazine Monitor. BBC. Viitattu 2.4.2015. (englanniksi)
  3. Yle, uutiset, 7.8.2014
    Koskinen, Martti: Etninen puhdistus uhkaa. Helsingin Sanomat 8.8.2014, s. A 21.
    Irak: Ainakin 500 jesidiä löydetty joukkohaudoista, osa haudattu elävinä Helsingin sanomat. Viitattu 10.8.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]