Transsendenttinen meditaatio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maharishi Mahesh Yogi vuonna 2007.

Transsendenttinen meditaatio on Maharishi Mahesh Yogin rekisteröimä mietiskelytekniikka (tavaramerkki). Maharishi Mahesh Yogi loi 1950-luvun puolessavälissä tekniikan, jossa käytetään tietynlaisia äänteitä, mantroja. Meditaatiomenetelmän juuret ovat Intian muinaisessa veda-kulttuurissa. TM-liikkeen edustajien mukaan kyseessä on rentouttava ja virkistävä henkinen harjoitus, joka säännöllisesti tehtynä parantaa terveyttä, lisää henkistä suorituskykyä ja edistää ihmisenä kasvamista. Skeptikot ovat väittäneet metodia ylihinnoitelluksi ja liikkeen käyttäneen epärehellisiä tai ainakin perättömiä väitteitä markkinoinnissaan.

Aivan liikkeen alkuaikoina sen gurut kertoivat pidemmälle päässeiden harjoittajien oppivan paitsi levitoimaan, myös muuttumaan näkymättömiksi. Jälkimmäisestä tavoitteesta on sittemmin luovuttu ja tämä "joogalento" on muuttunut pomppimiseksi meditaatioasennossa jalat ristissä patjan päällä. Myös suomalaiseen politiikkaan 1990-luvun puolessavälissä pyrkineet niin sanotut joogalentäjät, Luonnonlain puolueen (LLP) jäsenet, edustivat transsendenttisen meditaation leiriä.

Rahaa liike kerää pitkälti Maharishi-yliopiston tarpeisiin. Sille nimensä antanut Maharishi Mahesh Yogi tuli tunnetuksi 1960-luvulla The Beatles -yhtyeen henkisenä neuvonantajana, ja yhtyeen jäsenet matkustivat tuolloin Intiaan. Jälkikäteen John Lennon tosin totesi mietiskelyn olleen ”kuin värjättyä vettä”.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]