Mantra

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Om-tavun kirjoitusasu hindin kielessä
Ganesha Atharva Sheersha -rukous

Mantra on useimmiten sanskritinkielinen uskonnollinen tavu tai runo. Mantran toistamista joko ääneen tai hiljaa mielessä käytetään hengellisenä harjoituksena. Mantrat syntyivät varhaisessa hindulaisuudessa ja myöhemmin niiden käytön omaksuivat myös buddhalaiset, jainalaiset ja sikhiläiset.

Sanskritin sana mantra koostuu juuresta man- "ajatella" (myös sanassa manas, "mieli") ja päätteestä -tra (sanasta trayate, vapautua), joten käännös sanalle voisi olla "mielen vapauttaminen aineen kahleista".

Ehkä tunnetuin mantroista on Om-tavu, joka veda-kirjoitusten mukaan tarkoittaa kaikkeutta tai kaiken alkulähdettä, brahmania. Se koostuu oikeastaan äänteistä A, U ja M.

Eri hindulaisuuden suuntauksilla on eri käsityksiä mitä om tarkoittaa, mutta useimmiten sillä sanotaan tarkoitettavan eri pyhiä kolminaisuuksia. Veda-tekstien valossa aum tai om tarkoittaa A - Korkein Totuus tai Jumala, U - Jumalan sisäinen rakkaus-energia sekä myös muut energiat ja M - elävät olennot.

Veda-kirjoituksissa sanotaan myös että maailmankaikkeuden syntyessä kuului myös äänne OM. OM -tavu lausutaan oikeaoppisesti [aum].

Toinen hyvin tunnettu mantra on Hare Krishna -mantra. Se koostuu Jumalan nimistä Hare, Krishna ja Rama. Tämä mantra auttaa veda-kirjoitusten mukaan ihmistä poistamaan himon, vihan, ahneuden, kateuden, harhan ja hulluuden sydämestä sekä herättämään eloon uinuvan Jumalan rakkauden sydämessä. Hindulaisuudessa on myös paljon muita mantroja kuten "om namo bhagavate vasudevaya", suomennettuna "kumarran nöyrästi Vasudevaa, kaikkien rikkauksien tyyssijaa", ja "vaishnavanam yatha sambhu" "Herra Shiva on Vishnun paras palvelija".

Buddhalaisista mantroista tunnetuimpia on Om mani padme hum. Joidenkin buddhalaisten mantrojen äänneasu on muuttunut uskonnon levitessä kielialueelta toiselle.

Tämä uskontoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.