Samarialaiset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Samarialaisia Gerizim-vuorella vuonna 2006.

Samarialaiset on juutalainen lahko, joka omaksui pyhäksi kirjakseen ainoastaan pentateukin eikä hyväksynyt muita juutalaisia kirjoituksia. Samarialaiset ovat Babylonin vankeudesta 538 eaa. jälkeen palanneiden juutalaisten ja juutalaisten poissaolon aikaan alueelle Assyrian laita-alueilta siirtyneiden tai siirrettyjen alueen asukkaiden jälkeläisiä.[1] Vanhalla ajalla heidän asuttamansa alue, Samaria, sijaitsi Juudean ja Galilean välissä ja ulottui Välimerestä Jordaniin.

Samarialaisia estettiin rakentamasta temppeliään Jerusalemiin ja heillä oli temppeli Gerizim-vuorella[1]. Temppelin hävitti makkabealainen kuningas Johannes Hyrkanos 128 eaa. Roomalaisaikana samarialaiset menestyivät, mutta sen jälkeen heidän asemansa huononi: vuonna 529 keisari Justinianus sulki kaikki heidän synagogansa. Samarialaisia on nykyään jäljellä eri arvioiden mukaan 500–700 henkeä. He asuvat Israelissa (Holon) ja sen miehittämällä Länsirannan alueella (Nablus).lähde?

Uuden testamentin kertomuksiin kuuluu laupias samarialainen, joka juutalaisten ylenkatsomana sekakansan edustajana oli ihmisenä parempi auttaja kuin juutalaisen papiston pappi ja leeviläinen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Raamatun salaisuudet, s. 206. Helsinki: Valitut Palat, 1994. ISBN 951-584-063-5.
Tämä uskontoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.