Jordan

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Jordanjokea Lähi-idässä, muista merkityksistä katso täsmennyssivu.
Jordan
Jordanjokea lähellä Bnot Ya'akov -siltaa
Jordanjokea lähellä Bnot Ya'akov -siltaa
Alkulähde Genesaretinjärvi
Laskupaikka Kuollutmeri
Maat Jordania ja Israelin lippu Israel
Pituus 251 km
Jordan kartalla

Jordan (hepreaksi: נהר הירדן, Nehar haYarden, arabiaksi: نهر الأردن, Nahr al-Urdun) on joki Israelin ja Jordanian rajalla.

Pääosin pitkin Isoa hautavajoamaa juokseva Jordanjoki saa alkunsa pohjoisessa Libanonin vuoristossa ja päättyy etelässä Kuolleeseenmereen. Matkalla se virtaa Genesaretinjärven läpi. Noin 300 kilometrin matkalla Libanonin vuoristosta Kuolleeseenmereen joki laskee yhteensä yli 700 metriä.

Genesaretinjärvestä Jordanjoki laskee Jordaninlaaksoon. Joen pohjoisemmat rannat ovat hedelmällisempiä ja niillä viljellään pääosin vihanneksia, tosin keinokastelun avulla. Vaikka Jordan paisuu talven sadekauden aikana, tavallisesti joki on kapea ja niukkavetinen. Jordaninlaakson eteläisemmissä osissa, Kuolleenmeren eteläpuolella maasto on karuhkoa puoliaavikkoa.

Tällä hetkellä kolme neljäsosaa vedestä, joka luonnollisesti virtaisi Jordania pitkin Kuolleeseenmereen, menee Israeliin ja Jordaniaan täyttämään maiden juoma- ja keinokasteluveden tarvetta. Tästä syystä meren pinta on neljässäkymmenessä vuodessa laskenut noin kymmenen metriä, mikä on herättänyt ajatuksen Kuolleenmeren yhdistämisestä joko Välimereen kanaalin ja pumppujärjestelmän välityksellä tai Punaiseenmereen tunnelin avulla.lähde?

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]