Koordinaatit: 31.097°N, 34.652°E

Haluza

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Rakennuksen rauniot Haluzassa.

Haluza on rauniokaupunki Negevin autiomaan pohjoisosassa, Israelissa. Se oli aikoinaan merkittävä kaupunki nabatealaisten rakennuttamalla suitsuketiellä, jolla kuljetettiin olibaanihartsia ja mirhamia. Haluza kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon yhdessä kolmen muun suitsukeen reitillä sijainneen kaupungin kanssa.

2000 vuoden ajan Haluza oli merkittävä kaupunki kauppareitillä. Se oli suurin kaupunki Petran ja Gazan välillä ja se oli nabatelaisten Negeven pääkaupunki 500 vuoden ajan, kunnes se hylättiin 700-luvulla. Viimeisinä vuosina kaupunki toimi myös kristittyjen pyhiinvaeltajien pysähdyspaikkana matkalla Siinailta Jerusalemiin. [1]

Nabatealaiset toivat rakennuskiven Haluzaan 5–6 kilometrin päästä. Kaupungissa käytettiin ainutlaatuista arkkitehtuuria. Rakennukset tehtiin kerroksista ja kaarista, joiden tarkoituksena eristää kuumalta ja kylmältä sekä estää kosteutta. [1]

Haluzaa reunustavat liikkuvat hiekkadyynit, jotka ovat peittäneet osan kaupungin jäännöksistä. Kaupungista on kuitenkin kaivettu esiin mm. teitä, teatteri, kaksi kirkkoa ja torni. [2] Tunnetuin rakennuksista on itäinen kirkko, joka on isokokoinen katedraali [1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Elusa nabataea.net. Viitattu 1. joulukuuta 2007. (englanniksi)
  2. ICOMOS: Advisory Body Evaluation (pdf) (s. 2) Unesco World Heritage Center. 4/2005. United Nations. Viitattu 1. joulukuuta 2007. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.