Siinai

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä artikkeli käsittelee aluetta Egyptissä. Sanan muita merkityksiä luetellaan täsmennyssivulla.
Siinain niemimaa oikealla.

Siinai on Egyptiin kuuluva alue Lähi-idässä Välimeren kaakkoisrannikon ja Punaisenmeren pohjoispään välissä. Sen muodostavat maakannas, joka yhdistää Aasian ja Afrikan, sekä tältä kannakselta etelään työntyvä Punaisenmeren lahtien, Suezin- ja Akabanlahtien välissä oleva kolmionmuotoinen Siinain niemimaa. Lännessä Siinai rajoittuu Suezin kanavaan ja idässä Egyptin ja Israelin väliseen rajaan. Siinai on nykyään osa Egyptiä, mutta se kuuluu maantieteellisesti Aasiaan.[1]

Siinai on pääosin aavikkoa, mutta sen itä- ja pohjoisrannikolla on asutusta. Pohjoisessa on autio kalkkikivitasanko, et-Tihin erämaa, jota reunustaa etelässä kalkkikivivuoristo puolikuun muotoisena kaarena. Etelämpänä on hiekkakivivyöhyke, jossa vaihtelevat matalat vuoret, ahtaat laaksot ja leveät tasangot. Tällä hiekkakivialueella on arvokkaita mineraaleja (kuparimalmia ja turkooseja), joita käytettiin jo noin vuonna 3000 eaa. Alueelta on löydetty öljyä ja mangaania. Siellä kohoaa Siinain vuoristo, nykyiseltä nimeltään Tor Sina.

Siinainvuori on 2 285 metriä korkea ja sen juurella sijaitsee Pyhän Katariinan luostari. Vuoren eteläpuolella on niemimaan ja Egyptin korkein kohta, 2 639 metriä korkea Katariinan vuori. Lounaassa sijaitsee kolmas vuori, Um Somarin vuori, joka on 2 584 metriä korkea.

Hallinnollinen jako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Egyptin kuvernoraatit

Hallinnolliseti suurin osa Siinain alueesta kuuluu kahteen kuvernoraatit. Pohjois-Siinain kuvernoraatti (Šamal Sina’) käsittää pääosan maakannaksen, Etelä-Siinain kuvernoraatti (Janub Sina’) taas siitä etelään työntyvän varsinaisen Siinain niemimaan. Pienempiä osia Siinain kannaksesta kuuluu myös Al-Suwaisin (Suezin), Al-Isma’iliyyan (Ismailian) ja Bur Sa’idin (Port-Saidin) kuvernoraatteihin, joihin kuuluu alueita Suezin kanavan molemmilta puolilta.[2]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Egyptin ja Israelin rajavyöhykettä lähellä Eilatia.

Siinai on aina ollut tärkeä kauppareitti Aasian ja Afrikan välillä. Myös monet armeijat ovat liikkuneet sitä kumpaankin suuntaan. Arabit ja juutalaiset ovat kiistelleet Siinaista Israelin perustamisen jälkeen. Israel miehitti alueen kuuden päivän sodassa vuonna 1967, mutta palautti sen Egyptille 1982.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Suuri maailmantieto. Maantieteen hakuteos. Helsinki: Valitut Palat, 1993. ISBN 951-584-002-3.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sinai Peninsula Encyclopædia Britannica. Viitattu 14.11.2016.
  2. Egypt Administrative Divisions (Kartta Egyptin kuvernoraateista) University of Texas. Viitattu 23.5.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siinain sijainti Egyptissä (yläoikealla).
Näkymä Siinainvuorelta.