Siinainvuori

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Siinainvuori
Mount Sinai Egypt.jpg

Siinainvuoren huippu

Sijainti
Vuoristo
Sinai mountain range (d)View and modify data on Wikidata
Korkeus merenpinnasta
2 285 m [1]
Prominenssi
332 mView and modify data on Wikidata
Koordinaatit

Siinainvuori (arabiaksi طور سيناء‎ Ṭūr Sīnāʼ  tai جبل موسى Jabal Mūsá, kirjaimellisesti Mooseksen vuori) on vuori Siinailla, Egyptissä. Joidenkin kristittyjen, islamilaisten ja juutalaisten käsityksen mukaan Mooses vastaanotti Kymmenen käskyä Siinainvuorella. Vanhan juutalaisen tradition ja Paavalin mukaan todellinen Raamatussa tarkoitettu Siinainvuori sijaitsee kuitenkin Arabiassa. (Gal. 4:25)[2] Nykyinen Siinainvuori sijaitsee Siinain niemimaalla (katso karttaa).

Siinainvuoren sijainti

.

Juutalaisessa perinteessä ja toisessa Mooseksen kirjassa, sekä kristittyjen Uudessa Testamentissa Raamatun Siinainvuoren katsotaan sijaitsevan Arabiassa, tarkemmin sanottuna Midianilaisten maassa, eli Arabian niemimaan pohjoisosassa. (Exodus 02:15, 03:01)(1. Kun. 11:18)(Gal. 4:25) Siinain niemimaalla sijaitsevaa "Siinainvuorta" on virheellisesti alettu luulemaankenen mukaan? Raamatun Siinainvuoreksi, koska Arabian niemimaan ja Siinain niemimaan nimet ovat vaihtaneet paikkaa joskus ennen ajanlaskumme alkua. Myöskään "Kaislameressä" ei ole kaisloja, joten sen nimi on merkitty karttoihin virheellisesti jostakin ajankohdasta lähtien. On esitettykenen mukaan? että vanhan juutalaisen tradition mukaisesti Raamatun tarkoittama Siinain vuori olisi Jabal al Lawz (arabiaksi: جبل اللوز‎), joka sijaitsee Saudi-Arabiassa arabian niemimaan pohjoisosassa. Tälle väitteelle on esitetty myös vastaväitteitä, mutta ne eivät ole johdonmukaisesti perusteltuja. (Gal. 4:25)[3] Vuoren juurella sijaitsee Pyhän Katariinan luostari.

Jos Raamatun Siinainvuori sijoitettaisiin nykyiselle Siinain niemimaalla, niin myöskään Toisessa Mooseksen kirjassa mainittua Punaisenmeren pohjaa myöten kulkemista ei voitaisi mitenkään johdonmukaisesti sovittaa tällaiseen teoriaan. Mutta jos Raamatun Siinainvuori sijoitetaan Paavalin (Gal. 4:25) ja vanhan juutalaisen tradition mukaisesti Arabian niemimaalle, niin silloin voidaan johdonmukaisesti sijoittaa Toisen Mooseksen kirjan israelilaisten pakoreitti kulkemaan Akabanlahden poikki. (katso karttaa)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sinai Geology allsinai.info. Viitattu 7.1.2013.
  2. Institute for Biblical & Scientific Studies: Biblical Archaeology: Mt. Sinai 2013. Institute for Biblical & Scientific Studies. Viitattu 24. syyskuuta 2013.
  3. Institute for Biblical & Scientific Studies: Biblical Archaeology: Mt. Sinai 2013. Institute for Biblical & Scientific Studies. Viitattu 24. syyskuuta 2013.

Mt. Sinai] 2013. Institute for Biblical & Scientific Studies. Viitattu 24. syyskuuta 2013.

  • Käännös suomeksi
    Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
    Alkuperäinen artikkeli: en:Mount Sinai
Tämä vuoriin, vuoristoihin tai muihin maankohoumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.