Juutalaissiirtokunta

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Itamarin juutalaissiirtokunta Samariassa, Israelin miehittämällä Länsirannalla.

Juutalaissiirtokunta (hepreaksi ‏התנחלות‎, hitnakhlut) on Israelin perustama juutalaisten asuinalue Palestiinassa. Israel miehitti Palestiinan 1967. Siirtokuntia on nykyään Länsirannalla ja Golanin kukkuloilla. Israelilaiset ovat perustaneet tai laajentaneet lähes koko ajan siirtokuntiaan. Niissä asuu yli 400000 ihmistä. Länsirannalla on sekä Israelin hyväksymiä että laittomia siitokuntia. Useimmat ulkomaat vastustavat Israelin juutalaissiirtokuntia. Mm YK:n turvaneuvosto on tuominnut kaikki Israelin siirtokunnat laittomina. Siirtokunnat ovat rauhan este israelilaisten ja palestiinalaisten välillä.

Siirtokuntien synty[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Israel miehitti kuuden päivän sodassa Jordanialta Länsirannan, Egyptiltä Gazan kaistan ja Syyrialta Golanin kukkulat. Monet israelilaiset ja maahan saapuneet juutalaiset alkoivat perustaa miehitetyille alueille siirtokuntia. Itä-Jerusalemiin saapui isarelilaisia. Alussa siirtokuntalaisoa saapui vain harvoin, mutta 90-luvulla suuria määriä.

Jotkut siirtokunnista, kuten Ariel, Ma'ale Adumim ja Modi'in Illit ovat kooltaan pieniä kaupunkeja, jotkut taas muutaman kymmenen asukkaan telttakyliä. Israelin hyväksymien siirtokuntien lisäksi on monia pieniä laittomia siirtokuntia.

Siirtokuntien ylläpidon syitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Israel perusti siirtokuntia mm koska arabeja paenneet juutalaiset palasivat kotiin miehitetyille alueille. Maa rakensi Länsirannalle varoituslinnakkeita arabien hyökkäyksen varalta. Jotkut uskonnolliset israelilaiset näkevät siirtokunnat osana Jumalan suunnitelmasta, joka on juutalaisten maahanpaluu. Mm vuoden 2012 Levyn raportti katsoo, ettei Israel miehitä Länsirantaa vaan otti Jordanialta sen aiemmin miehittämän maan. Länsirannan miehittämistä ja asuttamista perustellaan myös historialla ja/tai Raamatun profetialla juutalaisten paluusta. Käytännöllinen syy siirtokunnille on pula maasta ja asunnoista. Siirtokunnissa on halpoja asuntoja ja israelilaisyritykset saavat halpaa työvoimaa[1]. Toisaalta israelilaisyritys saattaa maksaa palestiinalaiselle enemmän kuin palestiinalaisyritys. Siirtokunnilla voi rangaista arabeja ja niitä voi käyttää valttikorttina neuvotteluissa palestiinalaisten kanssa. Siirtokunnat saattavat kytkeytyä mys Israelin sisäpolitiikkaan. Siirtokuntia on vaikea purkaa ilman laajan protestoinnin pelkoa Israelissa.

Siirtokuntien vastustus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Israelissa siirtokuntia vastustavat ne, jotka haluaisivat rinnakkaiset Israelin ja Palestiinan valtiot. Useat palestiinalaiset vastustavat Israelin siirtokuntia, koska ne haittaavat ja estävät elinkelpoisen palestiinalaisvaltion syntyä[2]. Niiden perustaminen ja laajentaminen vie maata ja resursseja mm pois palestiinalaisilta. Siirtokunnat ovat mm vallanneet palestiinalaislta lähteitä, jotka ovat elintärkeitä kuivassa ilmastossa[3].

Juutalaisten ja palestiinalaisten välit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monet palestiinalaiset ovat olleet rakentamassa Israelin siirtokuntia. Sekä palestiinalaiset että israelilaiset ääriainekset ovat hyökänneet vastapuolen siviilejä vastaan ja/tai tuhonneet näiden omaisuutta. Tämä aiheutti mm. kesällä 2015 alkaneen[4] koston kierteen, joka kärjistyi puukkoiskuiksi puolin ja toisin.

Yleisemmin Israelin siirtokunnat ovat huomattava este palestiinalaisten ja israelilaisten väliselle rauhalle.

Israelin taktiikka Länsirannalla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Israelin siirtokuntien väestömäärät käyrinä. Länsirannan juutalaisasutus kasvaa jatkuvasti, Itä-Jerusalemin juutalaisten määrän kasvu on pysähdyksissä.

Monien tarkkailijoiden mielestä Israel pyrkii ottamaan palestiinalaisten maat itselleen[5] etenemällä askel askeleelta. Valtio maksaa erilaisia tukiaisia ja verohelpotuksia Länsirannan israelilaisille. Israel on jatkanut siirtokuntiensa rakentamista Länsirannalla[6][7], vaikka sen poliitikot ovat puhuneet siirtokuntien purkamisesta[8].

Gazan hylätyt siirtokunnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Israel yritti panna Gazan kaistalla toimeen rauhansuunnitelmaa, joka kariutui. Edistääkseen neuvotteluja Israelin hallitus pakkoevakuoi Gazan kaistan juutalaissiirtokunnat niiden asukkaiden vastustuksesta huolimatta.

Siirtokunnat laittomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Givat Assafin pieni juutalaissiirtokunta on Israelinkin lakien mukaan luvaton.

Juutalaissiirtokuntien vastustus on lisääntynyt ajan mukana ulkomailla.

Israel itse pitää useimpia siirtokuntiaan laillisina, mutta virallisesti tuomitsee spontaanin pienten siirtokuntien perustamisen. Mutta korkeimman oikeuden tuomarin Edmund Levyn vuonna 2012 julkaisema raportti suositteli myös laittomien siirtokuntien laillistamista. Vuonna 2914 väitettiin hallituksen salaa toteuttavan Levyn raporttia.

Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto, kansainvälinen tuomioistuin, Euroopan unioni sekä ihmisoikeusjärjestöt Amnesty International ja Human Rights Watch pitävät siirtokuntia kansainvälisen oikeuden vastaisina.

YK:n turvallisusuneuvosto tuomitsi Israelin siirtokunnat vuoden 1979 päätösleuselmissa 449 ja 452. Vuonna 1980 YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmassa hekotetiin valtioida kieltäytymään yhteistoiminnasta Israelin siirtokuntatoimissa[9].

Yhdysvaltain Barack Obaman hallitusta alkoi 2000-luvun loppupuolella entistä näkyvämmin huolettaa Israelin siirtokuntien kasvattaminen[10], mutta maan rebublikaanit tukivat monesti siirtokuntia[11]. Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry tuomitsi vuonna 2013 Israelin siirtokunnat ja siirtokuntien laajantamisen[12] laittomiksi.

Boikotteja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansainvälinen BDS-järjestö ajaa ostoboikotteja niille yrityksille, jotka toimivat Länsirannalla. Eu rajasi siirtokunnat 16.7 2013 yhteistyöhankkeidensa ulkopuolelle[13]. Eu ehdotti marraskuussa 2015 siirtokunnista tulevien hyödykkeiden merkitsemistä niin, että mahdollinen ostaja voi halutessaan sitä boikotoida[14]. Tätä on väläytelty Suomessakin mm Kirkon ulkomaanavun piirissä[15]. Boikottien vastustajat katsovat boikottien haittaavan eniten palestiinalaisia, koska näitä on paljon töissä siirtokuntien israelilaisissa yrityksissä[16].


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä Aasian maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.