Juutalaissiirtokunta

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Juutalaissiirtokunta (hepreaksi ‏התנחלות‎, hitnakhlut) on Israelin perustama juutalaisten asuinalue Palestiinassa. Siirtokuntia on nykyään Länsirannalla ja Golanin kukkuloilla.

Kiista juutalaissiirtokunnista asutustoimintaa kannattavien juutalaisten ja sitä vastustavien palestiinalaisten sekä juutalaisten välillä liittyy käsitykseen Israelin valtion lopullisista rajoista ja mahdollisesta Palestiinan itsenäisyydestä Israelin rinnalla. Erityisen ongelmallinen kysymys juutalaissiirtokunnista on ollut Gazan kaistalla. Siellä Israel yritti panna toimeen rauhansuunnitelmaa, joka kariutui. Edistääkseen neuvotteluja Israelin hallitus pakkoevakuoi Gazan kaistan juutalaissiirtokunnat niiden asukkaiden vastustuksesta huolimatta.

Jotkut siirtokunnista, kuten Ariel, Ma'ale Adumim ja Modi'in Illit ovat kooltaan pieniä kaupunkeja, jotkut taas muutaman kymmenen asukkaan telttakyliä.

Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto, kansainvälinen tuomioistuin, Euroopan unioni sekä ihmisoikeusjärjestöt Amnesty International ja Human Rights Watch pitävät siirtokuntia kansainvälisen oikeuden vastaisina.

Tämä Aasian maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.