Akko

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Akko
(Akka, عكّا‎)
עַכּוֹ

Akko

Koordinaatit: 32°55′40″N, 35°04′54″E

Valtio Israel
Hallintoalue Pohjoinen
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 13,5 km²
Väkiluku (2009) 46 300
 – Tiheys 3 430 as./km²


עכו מבט מדרום.jpg

Akko (Akka, aiemmin Antiokia Ptolemais) oli yksi keskeisiä ristiretkeläisten tukikohtia ristiretkikaudella. Ristiretkeläiset kutsuivat kaupunkia Saint-Jean d'Acreksi tai vain Acreksi. Se sijaitsee nykyisen Israelin alueella läntisessä Galileassa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Temppeliherrojen linnoitus Akkossa.

Akko mainitaan jo Vanhassa testamentissa: Muinaiset kreikkalaiset kutsuivat sitä Antiokia Ptolemaiokseksi. Aleksanteri Suuri valtasi kaupungin 300-luvulla eaa. Hänen jälkeensä sitä hallitsivat mm. egyptiläiset, juutalaiset ja syyrialaiset. Arabit valloittivat sen 638 ja pitivät sitä hallussaan liki viisisataa vuotta kunnes ristiretkeläiset valtasivat sen ensimmäisellä ristiretkellä vuonna 1104. Ristiretkeläisille Akko oli Palestiinan tärkein satama. Arabit saivat kaupungin uudelleen haltuunsa, kunnes Rikhard Leijonamieli valtasi sen piirityksen jälkeen kolmannella ristiretkellä vuonna 1191. Silloin siitä tuli Jerusalemin kuningaskunnan jäänteiden pääkaupunki. Kaupunki oli ristiretkeläisten viimeinen tukikohta Palestiinassa, ja se siirtyi mamelukeille 1291 verisen piirityksen jälkeen. Ottomaanit valtasivat kaupungin 1517 minkä jälkeen kaupunki menetti merkityksensä ja raunioitui vähitellen.

1940-luvulla brittihallinto piti Akkon vanhassa kaupungissa vankilaa, missä toimeenpantiin palestiinalaisten ja juutalaisten kuolemantuomiot hirttämällä aseellisesta toiminnastaan. Tästä kertoo vankilan museo. Populaarikulttuurissa Akkon vankila on esitetty elokuvassa Exodus ja itse kaupunki esiintyy mm. videopelissä Assassin's Creed.

Nykyään kaupunki kuuluu UNESCO:n maailmanperintökohteisiin.[1] Siellä on 1200-luvulla rakennettu tunneli joka johtaa Temppeliherrojen linnoitukseen. 1990-luvulta alkaen kaupungissa on tehty laajoja arkeologisia kaivauksia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Old City of Acre UNESCO. Viitattu 22.9.2007.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.