Rahat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rahat
Näkymä kaupunkiin.
Näkymä kaupunkiin.
Logo
Logo

Rahat

Koordinaatit: 31°23′33″N, 34°45′16″E

Valtio Israel
Hallintoalue Eteläinen
Väkiluku (2017) 66 791
Rahat on kaupunki Israelissa Eteläisellä hallintoalueella Negevin autiomaassa. Kaupungin asukkaat ovat arabivähemmistöön kuuluvia beduiineja ja Rahat perustettiin 1970-luvulla osana pyrkimystä asettaa puolipaimentolaisuutta harjoittaneet beduiinit aloilleen. Beduiineille perustettiin useita eri kaupunkeja, joista Rahat on suurin. Rahatin asukasluku oli vuoden 2017 lopussa 66 791.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piikkiviulua soittava beduiini.

Puolipaimentolaisuutta harjoittaneet beduiinit ovat asuttaneet perinteisesti alueita Negevin autiomaassa. Ennen Israelin itsenäisyyssotaa vuonna 1948 alueella asui kymmeniätuhansia beduiineja, mutta monet päätyivät sodan seurauksena pakolaisiksi. Jäljelle jääneet beduiinit asutettiin Israelin arabeja koskeneiden sotalakien mukaisesti Beerseban, Dimonan ja Aradin väliselle alueelle vuonna 1951 ja he menettivät maansa tämän alueen ulkopuolella. Monet beduiinit asuivat teltoissa tai hökkeleissä, kunnes valtio alkoi asuttaa heitä kiinteisiin asumuksiin 1970- ja 1980-luvuilla. Tätä tarkoitusta varten perustettiin Rahat ja kuusi muuta kaupunkia.[1] Rahat perustettiin 1970-luvulla[2] ja kaupunki siitä tehtiin vuonna 1994.[3] Kysymys maan omistuksesta on edelleen pinnalla oleva aihe ja jännitteiden aiheuttaja. Rahatin ympärillä on beduiinikyliä, joiden laillisuutta Israel ei tunnusta ja joiden asukkaita on pyritty siirtämään muualle. Kaupungissa onkin ollut esimerkiksi poliisin vastaisia mellakoita.[4]

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rahatin asukasluku vuoden 2017 lopussa oli 66 791.[5] Rahat on Israelin perustamista beduiinikaupungeista suurin. Yhteensä Israelin beduiineja on yli 200 000 ja heidän väestönkasvunsa on ollut hyvin nopeaa. Beduiinien eri klaanit asuttavat pääosin omia kortteleitaan. Osa kaupungin beduiineista polveutuu beduiinien aikanaan ottamista afrikkalaistaustaisista orjista ja he muodostavat edelleen oman luokkansa monesti omissa kortteleissaan. Paikalliset ovat keskimääräistä köyhempiä, huonommin koulutettuja ja heidän elinajanodotteensa on lyhyempi kuin israelilaisten keskimäärin.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bedouins in the State of Israel Knesset - The State of Israel. Viitattu 28.7.2018. (englanniksi)
  2. a b Isabel Kershner: Israelis Play Tourists in a Bedouin Town in the Negev The New York Times. Viitattu 28.7.2018. (englanniksi)
  3. Yosef Ben-David: Minority Communities in Israel: The Bedouin Jewish Virtual Library. American-Israeli Cooperative Enterprise. Viitattu 28.7.2018. (englanniksi)
  4. Is Rahat the Ferguson of Israel? The Times of Israel. Viitattu 28.7.2018. (englanniksi)
  5. List of localities, in Alphabetical order (pdf) Central Bureau of Statistics. Viitattu 16.5.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]