Ptolemaios II

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ptolemaios II vanhaan kolikkoon kuvattuna
Tämä artikkeli käsittelee faaraota, Kleopatra VII:n ja Marcus Antoniuksen pojasta, katso Ptolemaios Filadelfos

Ptolemaios II Filadelfos (m.kreik. Πτολεμαῖος Φιλάδελφος, 309246 eaa.) oli Egyptin faarao 281–246 eaa. Hänen isänsä oli suvun kantaisä, Ptolemaios I. Hänestä tuli isänsä ja äitinsä, Bereniken, kanssahallitsija vuonna 281 eaa. Vuonna 285 eaa. Ptolemaios I luopui vallasta ja Ptolemaios II:a tuli yksinvaltias.

Kun Ptolemaios II:a tuli faarao lähti hänen vanhempi velipuolensa Ptolemaios Keraunoksesta Egyptistä ja päätyi lopulta Makedonian kuninkaaksi.

Ptolemaios II soti Kyrenen kuningasta, Magasta vastaan vuonna 274 eaa. Magas oli Ptolemaioksen velipuoli äitinsä kautta ja oli ollut Kyrenen maaherrana ennen kuin oli riistäytynyt Egyptin vallasta ja kruunauttanut itsensä kuninkaaksi. Myös seleukidien Antiokhos I yritti vallata Syyrian samoihin aikoihin. Sodan jälkeen Egypti hallitsi itäisen Välimeren rantoja, aina Kykladeille asti. Antiokhos II:a vastaan käydyn sodan aikana Egypti menetti alueita Vähän-Aasian etelärannikolta. Sota loppui rauhansopimukseen jonka mukaan Ptolemaios antoi tyttärensä Bereniken Antiokhos II:n vaimoksi.

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ptolemaioksen ensimmäinen vaimo oli Lysimakhoksen tytär Arsinoe I. Erottuaan hänestä, luultavasti poliittisista syistä, Ptolemaios meni egyptiläisen tavan mukaan naimisiin siskonsa Arsinoe II:n kanssa, vaikka se kreikkalaisen tavan mukaan ei ollut sallittua. Arsinoe II oli myös Lysimakhoksen leski.

Edeltäjä:
Ptolemaios I
Egyptin faarao
Ptolemaioksen hallitsijasuku
Seuraaja:
Ptolemaios III
Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.