Ptolemaios Keraunos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ptolemaios Keraunos ("Salama") (? – 279 eaa.) oli Makedonian kuningas 281279 eaa. Hän oli Egyptin faarao Ptolemaios I:n ja tämän kolmannen vaimon Eurydiken, Antipatroksen tyttären, poika.

Isä suunnitteli aluksi, että Keraunos olisi hänen seuraajansa. Hän alkoi pian kuitenkin suosia toista poikaansa (Ptolemaios II), jonka hän sai neljännen vaimonsa Bereniken kanssa. Ptolemaios II:a tuli Ptolemaios I:n kanssahallitsija ja kruununperillinen vuonna 282 eaa. Ptolemaios Keraunos lähti Egyptistä Traakian kuninkaan Lysimakhoksen luokse. Lysimakhos oli naimisissa Keraunoksen siskopuolen Arsinoen kanssa ja Lysimakhoksen poika Agathokles oli naimisissa Keraunoksen siskon Lysandran kanssa. Arsinoe juonitteli Agathoklesta vastaan ja lopulta Lysimakhos antoi teloittaa oman poikansa. Peloissaan Lysandra pakeni Persian kuningas Seleukoksen luokse. Keraunos seurasi hänen mukanaan.

Seleukos käytti heti tilannetta hyväkseen ja aloitti sodan Lysimakhosta vastaan. Lysimakhoksen tappion jälkeen Korupedionin taistelussa vuonna 281 eaa. Seleukos aikoi vallata Traakian ja Makedonian. Kun armeija oli ylittänyt Hellespontin, Ptolemaios Keraunos murhasi Seleukoksen syyskuussa 281 eaa. ja valtasi itse Traakian sekä Makedonian. Sotilaat tunnustivat hänet kuninkaaksi. Antipatroksen lapsenlapsena Ptolemaioksen oli helppo vaatia itselleen Makedonian kruunua.

Noustuaan valtaistuimelle Ptolemaios meni naimisiin siskopuolensa Arsinoen kanssa, mutta antoi pian murhata Arsinoen ja Lysimakhoksen lapset. Arsinoe pakeni Egyptiin, veljensä Ptolemaios II:n luokse.

Vuonna 279 eaa. Makedoniaan hyökkäsivät keltit ja Ptolemaios Keraunos kuoli taistelussa heitä vastaan. Hänen veljestään Meleagroksesta tuli uusi kuningas, mutta hänkään ei saanut taltutettua villejä kelttejä.

Edeltäjä:
Lysimakhos
Makedonian kuningas Seuraaja:
Meleagros