Berenike I

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ptolemaios I:n ja Berenike I:n kuvat rahassa.

Berenike I (m.kreik. Βερενίκη, Berenikē, lat. Berenice; s. noin 340 eaa.) oli Egyptin kuningatar ja Ptolemaios I:n vaimo. Bereniken äiti oli Antigone, ja hänen isänsä oli luultavasti Lagus. Berenike oli Ptolemaioksen aikaisemman vaimon Eurydiken sukulainen.

Ennen avioliittoaan Ptolemaioksen kanssa Berenike oli ollut naimisissa makedonialaisen aatelismiehen Filippoksen kanssa. Filippoksen kanssa Berenike sai kolme lasta, Magaksen (josta tuli Kyrenen kuningas), Antigonen (Pyrrhoksen vaimo) ja luultavasti Theoksenan (Syrakusan kuninkaan Agathokleen vaimo). Jäätyään leskeksi Berenike matkusti Egyptiin Eurydiken seuralaiseksi, jonka hän lopulta syrjäytti Ptolemaioksen vaimona.

Berenike avioitui Ptolemaioksen kanssa noin vuonna 317 eaa., ja he saivat kolme lasta, Ptolemaios II:n, josta tuli isänsä seuraaja, Arsinoe II:n ja Filoteran. Ptolemaios II ja Arsinoe menivät egyptiläisen tavan mukaan naimisiin, vaikka olivat täyssisarukset.

Berenike kuoli vuosien 281 eaa. – 271 eaa. välisenä aikana.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. *Marjorie Lightman, Benjamin Lightman: A to Z of ancient Greek and Roman women. Infobase Publishing, 2007. ISBN 9780816067107.
  Edeltäjä:
Eurydike I
Egyptin kuningatar
Ptolemaioksen hallitsijasuku
Seuraaja:
Arsinoe I