Eilat

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Eilat
(אֵילַת)
Vaakuna
Vaakuna

Eilat

Koordinaatit: 29°33′N, 34°57′E

Valtio Israel
Hallintoalue Eteläinen
Perustettu 1951
Hallinto
 – Pormestari Meir Yitzhak Halevi
Väkiluku (2010) 47 800


Eilat on kaupunki Israelin eteläisessä kärjessä Punaisenmeren Akabanlahden rannalla. Kaupungissa on 47 800 asukasta ja sen pääelinkeino on turismi. Eilatin läheisyydessä sijaitsee Jordanian satamakaupunki Aqaba ja Egyptin Taba. Eilat on kuulunut arvonlisäverottomaan alueeseen vuodesta 1985. Aurinko paistaa alueella 360 päivänä vuodessa.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aluetta on nimitetty aikaisemmin Esjon-Geberiksi. Raamatussa alue mainitaan neljännessä Mooseksen kirjassa paikkana, jonka poikki israelilaiset pakenivat Egyptin orjuudesta. Kaupungin pohjoispuolella sijaitsevat kuningas Salomonin kuparikaivokset Timnassa.

Israelin itsenäisyyssodassa 1949 juutalaiset valtasivat operaatio Uvdahhin osana Eilatin 10. maaliskuuta 1949, kun pieni joukko israelilaissotilaita saapui alueelle ja nosti Israelin lipun salkoon Um-Rash-Rashissa. Lipunnostamisesta kertova patsas on Eilatin keskustassa.

Egyptiläiset sulkivat Tiraninsalmen liikenteen Israelin itsenäisyyssodan jälkeen. Eilatista tuli satamakaupunki 1956, kun Tiraninsalmi avattiin Israelin meriliikenteelle. Egyptin 1967 suorittamasta Tiraninsalmen saarrosta aiheutui kuuden päivän sota, koska Israel piti sitä itseensä kohdistuneena sotatoimena.

Eilatin rantaa ja hotelleja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Discovering the World of the Bible, LaMar C. Berrett, (Cedar Fort 1996), s. 204.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]