Petah Tikva

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Petah Tikva
פֶּתַח תִּקְוָה
Peta Tikwa.jpg
Vaakuna
Vaakuna

Petah Tikva

Koordinaatit: 32°05′19.78″N, 34°53′10.8″E

Valtio Israel
Hallintoalue Keski-Israelin hallintoalue
Alue
Hallinto
 – Pormestari Jitzhak Ohayon
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 35.8 km²
Väkiluku (2009) 209 600

Petah Tikva (suom. toivon portti) on kaupunki Israelissa. Kaupungissa oli vuonna 2009 yhteensä 209 600 asukasta.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alun perin Petah Tikva oli lähinnä venäläisten juutalaisasukkaiden Jaffaan Palestiinan alueelle vuonna 1878 perustama kibbutsiasutus. Sen taustalla oli varhaisten siionistien ajatus laajentaa juutalaisasutusta. Asettuminen ei ollut helppoa, sillä esimerkiksi suon kuivattaminen epäonnistui, minkä vuoksi asutus piti perustaa uudelleen.

Petah Tikvan perustivat kolme jerusalemilaista: rabbit Joel-Moshe Salomon, David Gutmann ja Jeshua Stampfer. Myöhemmin Petah Tikvaan tuli asukkaita Tel Aviv-Jaffan alueelta, kun Osmanien valtakunta karkotti ensimmäisessä maailmansodassa brittiläisiä vastaan taistelemasta kieltäytyneitä juutalaisia.

Kansainliiton myöntämä brittien mandaattihallinto myönsi 1921 Petah Tikvalle oikeuden paikallisneuvostoon, jolloin siitä tuli kuntatasoinen hallinnollinen yksikkö, ja 1937 mandaattihallinto myönsi sille kaupungin oikeudet.

Kaupunki liittyy myös Israelin itsenäisyystaisteluun siten, että siellä oli 1930-luvulla Haganahin päämaja.

Nimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Petah Tikvan ensimmäinen perhe oli Jerusalemista ja nimi ”Toivon portti” on peräisin Raamatusta Hoosean kirjan toisen luvun 17. jakeesta: ”Siellä minä annan hänelle viinitarhoja, minä muutan Akorinlaakson toivon portiksi. Siellä hän vastaa kutsuuni kuin nuoruutensa päivinä, kuin silloin, kun hän lähti Egyptistä.”

Koska Petah Tikva oli maatalouteen perustuvan siionistisen asutusliikkeen ensimmäinen paikka, kutsutaan kaupunkia myös ”kaupunkien äidiksi”. Seuraava siionistien perustama kaupunki oli Rishon LeZion vuonna 1882.

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Israelin tilastotoimiston mukaan kaupungissa oli 176 400 asukasta vuonna 2004 ja ennakkoarvion mukaan 179 400 vuoden 2005 lopussa, ja vuonna 2009 yhteensä 209 600 asukasta. Kaupungin väkiluku kasvaa jatkuvasti.

Kaupungissa on runsaasti Neuvostoliitosta Israeliin 1990-luvulla saapuneita siirtolaisia. Muita Saaronin (Hasharonin) tasangolla olevia ensimmäisen alijan aikaisia kaupunkeja ovat Rehovot ja Gedera.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Aasian maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.