Kirjat Shmona

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kirjat Shmona
קִרְיַת שְׁמוֹנָה, קריית שמונה
PikiWiki Israel 18201 kiryat shmona.jpg
Vaakuna
Vaakuna

Kirjat Shmona

Koordinaatit: 33°12′27″N, 35°34′11″E

Valtio Israel
Hallintoalue Pohjoinen hallintoalue
Perustettu Toukokuussa 1949
Kaupungiksi 1975
Hallinto
 – Pormestari Nissim Malka
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 9.96 km2 km²
Väkiluku (2007) 23 100
Kirjat Shmona 2006, Hermon-vuori taustalla.

Kirjat Shoma (hepreaksi:קִרְיַת שְׁמוֹנָה‎,) on kaupunki Pohjois-Israelissa. Kaupungin nimi tarkoittaa Kahdeksan kaupunkia muistoksi niistä, jotka puolustivat 1920 Haifaa. Kaupungin väliluku on noin 22 000 (2004).

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 1974 terrori-isku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjat Shmonassa tapahtui vuonna 1974 terrori-isku. 11. huhtikuuta vuonna 1974 Palestiinan vapautuksen kansanrintanma -niminen terroristijärjestö tunkeutui kaupungissa sijaitsevaan vuokrataloon surmaten 16 ihmistä. Partio johon kuului kolme terroristia oli aiemmin toisella paikkakunnalla surmannut kaksi israelilaista sotilasta. Terroristit, kaksi syyrialaista ja yksi irakilainen olivat saapuneet Israeliin Libanonin puolelta ja tunkeutuneet Metullan ja Misgav Aminin kylien väliseltä alueelta. Heidän onnistui karistaa kannoiltaan takaa-ajavat israelilaiset partiot ja päästä Kirjat Shamonaan jossa he miehittivät vuokratalon. Terroristit avasivat tulen poliisipartiota vastaan ja toteuttivat verilöylyn jonka kohteina olivat talon vuokralaiset jotka surmattiin käsikranaatein ja automaattiasein. Kaksi lasta, viisi naista ja kolme siivilimiestä saivat surmansa. Kolme lasta, jotka olivat kätkeytyneet talon porttikäytävään pelastuivat.

Kirjat Shmanonan verilöyly nostatti Israelissa katkeruuden ja vihan tunteita. Pääministeri Golda Meir syytti Libanonia, että se oli tehnyt tihutyön mahdolliseksi.lähde? Libanonin viranomaiset torjuivat arvostelun. Mielensoituiksia esiintyi Israelissa. Mielenosoitukset olivat kohdistuneet Libanonia sekä Palestiinan vapautusjärjestöä ja hallitusta vastaan joka ei mielenosoittajien mukaan ollut piitannut turvallisuusjärjestelyistä. Palestiinan vapautuksen keskuskomitean johtaja Abdul Abbas väitti että tekijät tulivat Israelin eivätkä Libanonin puolelta.lähde?

13. huhtikuuta Israelin armeijan kommandot suorittivat hyökkäyksen Libanonin puolelle olevaan rajakylään. Samaan aikaan Israelin ilmavoimat hyökkäsivät Hermonin vuorilla syyrialaisten kohteisiin. Kommando-iskun aikana räjäytettiin 24 taloa ja otettiin 13 vankia. Israelin puolustusministeri Moshe Dayan ilmoitti että vangeiksi otettua 13 henkilöä kuulusteltaisiin ja rangaistaisiin jos heidän havaittaisiin syyllistyneen Kirjat Shmonan veritekoihin.lähde?

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Aasian maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.