Nichiren-buddhalaisuus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nichirenia esittävävä patsas

Nichiren-buddhalaisuus (jap. 日蓮仏教, Nichiren Bukkyō) on japanilaisen munkki Nichirenin mukaan nimetty buddhalaisuuden suuntaus, joka sai alkunsa 1200-luvulla.[1] Nykyisin Nichiren-buddhalaisuus on useiden koulukuntien kokonaisuus, johon kuuluu myös ns. uususkontoja, kuten Sōka Gakkai, Reiyūkai ja Risshō Kōsei Kai. Vuonna 2001 Nichiren-buddhalaisia laskettiin olevan noin 17 miljoonaa. Lukuun eivät sisälly Sōka Gakkain jäsenet.[2] Nichiren-buddhalaisuus on Japanin suurin buddhalaisuuden suuntaus.[3]

Nichiren-buddhalaisuuden eri muodoilla on ollut huomattava vaikutus Japanin historiaan ja yhteiskuntaan. Nichiren-buddhalaisuudelle on tunnusomaista Lootus-sutran merkityksen korostaminen.[4] Nichiren-buddhalaisuus opettaa, että jokaisessa ihmisessä on buddhaluonto ja täten mahdollisuus valaistumiseen jo tässä elämässä. Varsinkin Japanissa on toisinaan väitetty Nichiren-buddhalaisuuden poikkeavan muista buddhalaisista koulukunnista myös siinä suhteessa, että osa Nichiren-buddhalaisista koulukunnista suhtautuu hyvin kielteisesti buddhalaisuuden muiden haarojen opetuksiin ja hyväksyy ns. sisälähetystyön eli muiden buddhalaisten käännyttämisen Nichiren-buddhalaisuuteen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. What is Nichiren Buddhism? Buddhism for Beginners. Viitattu 4.8.2021. (englanniksi)
  2. Palosaari, S., Yamada M: Japanin buddhalaisuuden historiaa shinshufin.info. Arkistoitu 20.5.2008. Viitattu 13.2.2008.
  3. Nichiren Buddhism | Buddhism Encyclopedia Britannica. Viitattu 4.8.2021. (englanniksi)
  4. Nichiren Buddhism www.bbc.co.uk. 2005. Viitattu 4.8.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä uskontoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.