Nichiren

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Nichiren (jap. 日蓮) (16. helmikuuta 122213. lokakuuta 1282) oli buddhalainen munkki 1200-luvun Japanissa. Hän on nichiren-buddhalaisuuden perustaja. Nichireniin suhtauduttiin ristiriitaisesti hänen elinaikanaan, ja hänet pidätettiin ja tuomittiin kuolemaan. Vuonna 1271 annetun armahduksen jälkeen hän asettui asumaan Sadon saarelle. Vuonna 1274 hän perusti Yamanashiin Minobun vuorelle temppelin, joka on edelleen nichiren-buddhismin keskeisimpiä paikkoja.

Nichiren vietti ikävuotensa 16:sta 32:een opiskellen useissa japanilaisissa temppeleissä, ja päätyi siihen, että korkein totuus on Lootus-sutrassa. Vuoden 1260 paikkeilla useita nuoria miehiä oli liittynyt Nichirenin kannattajiksi, ja he levittivät Nichiren-buddhalaisuutta ja kritisoivat hallitsevia buddhalaisuuden suuntauksia. Heitä pidettiin yhteiskunnallisesti epäluotettavina ja vainottiin, ja vuonna 1271 Nichiren määrättiin arestiin. [1]

Nykyisin Nichiren-buddhalaisuus on useiden koulukuntien kokonaisuus, johon kuuluu myös ns. uususkontoja, kuten Sōka Gakkai.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Senchu Murano: Excerpts from the Manual of Nichiren Buddhism:Chapter V. Biography of Nichiren 1997. Nichiren Buddhist International Center. Arkistoitu 24.3.2008. Viitattu 13.2.2008.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä uskontoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.