Kurmandži
Siirry navigaatioon
Siirry hakuun
Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä, joten tiedot kannattaa tarkistaa muista tietolähteistä. Voit lisätä artikkeliin tarkistettavissa olevia lähteitä ja merkitä ne ohjeen mukaan. |
Kurmandži tai kurmancî on yksi kurdin kielen kahdesta päämurteesta.[1] Kurmandžia puhutaan Pohjois-Syyriassa, Itä-Turkissa, Länsi-Iranissa ja Pohjois-Irakissa. Kurmandži on puhutuin kurdin kielen murre ja sitä puhuu arviolta noin 80% kurdeista. Kurmandži on myös jesidien kieli, jolla on kirjoitettu jesidien pyhät kirjat Kitab al-Jilwa eli Paljastusten kirja ja Mashafrash eli Musta kirjoitus sekä muut uskonkappaleet.
Toinen on soranî (سۆرانی), joka eroaa kurmandžista puhuttuna vähän, mutta kirjoitettuna paljon, sillä kurmandžia kirjoitetaan latinalaisilla aakkosilla ja soranîa arabialaisilla aakkosilla. Suomessa kurmancia puhuu pääosin Turkista muuttaneita kurdeja ja jedisejä.
Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
- ↑ Kyumars Sheykh Esmaili: Sorani Kurdish versus Kurmanji Kurdish: An Empirical Comparison Nanyang Technological University.
Kurmancinkielinen Wikipedia, vapaa tietosanakirja