Raëlilaisuus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Raëlismin tunnukset ennen ja jälkeen vuoden 1991.

Raëlilaisuus on Ranskasta lähtöisin oleva ufouskonto, jonka on perustanut Raël, aikaisemmalta nimeltään Claude Vorilhon.

Raëlilaisuuden keskeisin ajatus on, että ainakin osa yliluonnollisista uskomuksista on peräisin muinaisten ihmisten kohtaamisista avaruusolentojen kanssa – alkukantaiset ihmiset eivät ymmärtäneet mistä oli kysymys, ja siksi he nimesivät nämä jumaliksi. Raëlistit eivät siksi usko yliluonnollisiin jumaliin.

Raëlilaisuudelle on tyypillistä tulkita erittäin vapaasti erilaisia uskonnollisia tekstejä, etenkin Raamattua ja Qumranin kirjakääröjä. Esimerkiksi raëlistien nimitys ulkoavaruuden olennoille on elohim, joka on hepreankielen sana jumalalle. He keskittävät paljon huomiota siihen, että elohim loppuu monikkoa tarkoittavaan päätteeseen. Raëlisteista sana kääntyy muotoon ”niihin, jotka tulevat taivaista”.

Kuvan naisen vuodetta koristaa raëlismin symboli.

Vorilhon väittää saaneensa tietonsa kohtaamisissa avaruusolentojen kanssa. Ensimmäisen kohtaamisen hän väittää tapahtuneen vuonna 1973.

Raëlistien maailmankuvassa kaikkeus on äärettömän vanha ja äärettömän suuri. Raëlistit kiistävät evoluutioteorian ja sanovat, että maa ja tämän eliöstö on elohimien kädenjälkeä. Elohimit taas on tuottanut näitä varhaisempi yliälykäs laji. Raëlisteista elämä ja kaikkeus on ollut ikuisesti olemassa niin ajassa kuin avaruudessa ja että jokainen ”sukupolvi” kehittyy tietylle kehitystasolle, jolloin heidät katsotaan ”valmiiksi” ottamaan vastaan teknologiset salaisuudet, jotka koskevat heidän suunnitteluaan.

Vaikka raëlistien elohim ei ole yliluonnollinen, esiintyy se silti sangen jumalankaltaisena. Raëlistien ”suuri teknologia” korvaa sen mikä muissa uskonnoissa on ollut jumalvoimien ja ihmeiden piirissä.

Raëlismi ja tiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raëlismin kannattajia osoittamassa mieltään Etelä-Korean raëlilaisille antamaa saapumiskieltoa vastaan.

Raëlistit kannattavat kreationismia ja käyttävät muutoin paljon samoja todisteluja kuin esimerkiksi älykkään suunnittelun kannattajat. Ainut ero on, että heidän argumenteissaan käsite ”Jumala” ja ”Suunnittelija” on korvattu erilaisilla määritteillä, joiden sisältö on ”avaruusolento”. Raëlistien virallinen kanta kreationismiin on, että he ovat ”älykkään suunnittelun teoria ateisteille”. Älykkään suunnittelun liike ei kuitenkaan ole hyväksynyt raëlistien näkemystä. Kitzmiller v. Dover Area School District -oikeudenkäynnissä älykästä suunnittelua edustaneet Michael Behe ja Scott Minnich myönsivät, että heidän henkilökohtainen näkemyksensä on, että ”älykäs suunnittelija” on nimenomaan Jumala ja että muita vakavasti otettavia vaihtoehtoja ei ole esitetty. He myöntävät, että joskus on ehdotettu, että ”älykäs suunnittelija” voisi olla avaruusolento tai aikamatkustava solubiologi tai jokin muu luonnollinen suunnittelija, mutta että nämä ajatukset eivät ole vakavasti otettavia edes näiden näkemysten esittäjien taholta.[1]

Toisaalta älykkään suunnittelun eräs pääväittämistä on, että älykäs suunnittelu ei ole uskonnollinen väite, koska sen piirissä ei kerrota mikä suunnittelija on ja miten tämä on toiminut, vaan nämä jätetään yksilön ratkaistavaksi. Täten raëlismi olisi eräs tapa tulkita ”älykkään suunnittelun” teoriaa.

Raëlistit saivat näkyvyyttä julkisuudessa, kun raëlistien omistamaksi väitetty yhtiö Clonaid esitti, että he olisivat onnistuneet ihmisen kloonamisessa. Clonaid kuitenkin kieltäytyi kloonien geenitesteistä, koska he halusivat ”suojella kloonattujen yksityisyyttä”. Näin kloonaamisväitteen todenmukaisuutta ei päästy varmistamaan.

Arvostelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ranskan parlamentti luokitteli raëlilaisuuden vaaralliseksi lahkoksi vuonna 1995.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]