Raëlilaisuus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Raëlismin tunnukset ennen ja jälkeen vuoden 1991.

Raëlilaisuus on Ranskasta lähtöisin oleva ufouskonto, jonka on perustanut Raël, aikaisemmalta nimeltään Claude Vorilhon.

Raëlilaisuuden keskeisin ajatus on, että ainakin osa yliluonnollisista uskomuksista on peräisin muinaisten ihmisten kohtaamisista avaruusolentojen kanssa – alkukantaiset ihmiset eivät ymmärtäneet mistä oli kysymys, ja siksi he nimesivät nämä jumaliksi. Raëlistit eivät siksi usko yliluonnollisiin jumaliin.

Raëlilaisuudelle on tyypillistä tulkita erittäin vapaasti erilaisia uskonnollisia tekstejä, etenkin Raamattua ja Qumranin kirjakääröjä. Esimerkiksi raëlistien nimitys ulkoavaruuden olennoille on elohim, joka on hepreankielen sana jumalalle. He keskittävät paljon huomiota siihen, että elohim loppuu monikkoa tarkoittavaan "im":iin. Raëlisteista tämä kääntyy muotoon "niihin, jotka tulevat taivaista".

Tämän naisen vuodetta koristaa raëlismin symboli.

Vorilhon väittää saaneensa tietonsa kohtaamisissa avaruusolentojen kanssa. Ensimmäisen kohtaamisen hän väittää tapahtuneen 13. joulukuuta 1973.

Raëlistien kosmologiassa kaikkeus on äärettömän vanha ja äärettömän suuri. Raëlistit kiistävät evoluutioteorian ja sanovat, että maa ja tämän eliöstö on elohimien kädenjälkeä. Elohimit taas on tuottanut näitä varhaisempi yliälykäs laji. Raëlisteista elämä ja kaikkeus on ollut ikuisesti olemassa niin ajassa kuin avaruudessa ja että jokainen "sukupolvi" kehittyy tietylle kehitystasolle, jolloin heidät katsotaan "valmiiksi" ottamaan vastaan teknologiset salaisuudet, jotka koskevat heidän suunnitteluaan.

Vaikka raëlistien elohim ei ole millään lailla yliluonnollinen, esiintyy se silti sangen jumalankaltaisena. Raëlistien "suuri teknologia" yksinkertaisesti paikkaa sen mikä muualla on laitettu "kaikkivaltiuden" ja "ihmeiden" piiriin.

Raëlismi ja tiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raëlismin kannattajia osoittamassa mieltään Etelä-Korean Raëlille antamaa saapumiskieltoa vastaan.

Raëlistit kannattavat kreationismia ja käyttävät muutoin paljon samoja todisteluja kuin esimerkiksi älykkään suunnittelun kannattajat. Ainut ero on, että heidän argumenteissaan käsite "Jumala" ja "Suunnittelija" on korvattu erilaisilla määritteillä, joiden sisältö on "avaruusolento". Raëlistien virallinen kanta kreationismiin on, että he ovat "älykkään suunnittelun teoria ateisteille". "Älykkään suunnittelun" liike ei kuitenkaan ole hyväksynyt raëlistien näkemystä. Kizmiller vs. Dover -oikeudenkäynnissä "älykästä suunnittelua" edustaneet Michael Behe ja Minnich myönsivät, että heidän henkilökohtainen näkemyksensä on, että "älykäs suunnittelija" on nimenomaan Jumala ja että muita vakavasti otettavia vaihtoehtoja ei ole esitetty. He myöntävät, että joskus on ehdotettu, että "älykäs suunnittelija" voisi olla avaruusolento tai aikamatkustava solubiologi tai jokin muu naturalistinen suunnittelija, mutta että nämä ajatukset eivät ole vakavasti otettavia edes näiden näkemysten esittäjien taholta.[1]

Toisaalta "älykkään suunnittelun" eräs pääväittämistä on, että "älykäs suunnittelu" ei ole uskonnollinen teoria, koska sen piirissä ei kerrota mikä suunnittelija on ja miten tämä on toiminut, vaan nämä jätetään yksilön ratkaistavaksi tämän oman todellisuuskäsityksen sekä filosofian ja teologian ratkaistavaksi. Tältä kulmalta katsottaessa raëlismi on eräs tapa tulkita "älykkään suunnittelun" teoriaa.

Raëlistit saivat näkyvyyttä julkisuudessa, kun raëlistien omistamaksi väitetty yhtiö Clonaid esitti, että he olisivat onnistuneet ihmisen kloonamisessa. Clonaid kuitenkin kieltäytyi antamasta klooneja geenitesteihin, koska he halusivat "suojella kloonattujen yksityisyyttä". Näin kloonaamisväitteen todenmukaisuutta ei päästy varmistamaan. Myös Clonaidin yhteys raëlismiin oli epävarmaa.

Raëlistit eivät ole keskittyneet tieteen kehittämiseen, vaan odottavat että elohimit tulevat kertomaan vastaukset kaikkiin ongelmiin. Uskonnon kannattajat kuitenkin kannattavat ihmiskloonausta, koska sitä pidetään ensimmäisenä askeleena matkalla kohti ihmisten kuolemattomuutta, jonka Raël mainitsee perimmäiseksi tavoitteekseen.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]