Idän katoliset kirkot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Idän katoliset kirkot ovat autonomisia paikalliskirkkoja, jotka ovat osa katolista kirkkoa ja ehtoollisyhteydessä Rooman paavin kanssa. Läntisestä eli latinalaisesta kirkosta ne poikkeavat monin tavoin. Opillisesti ne hyväksyvät katolisen kirkon dogmit tosina ilmaisuina läntisellä kielellä, mutta niillä on omat teologiset, hengelliset, kanoniset ja liturgiset perinteensä. Siksi ne muistuttavat monilta osin ortodoksisia kirkkoja esimerkiksi jumalanpalvelusjärjestyksen, kirkkojärjestyksen ja teologisen kielen kannalta. Suurin näistä kirkoista on Ukrainan kreikkalaiskatolinen kirkko.

Latinalaisen riituksen katoliset piispat ovat lännen patriarkan eli paavin välittömiä alaisia, mutta useimmat idän katoliset piispat ovat paavin alaisia epäsuorasti idän katolisten patriarkkojen kautta. Idän katoliset patriarkat hallitsevat Aleksandrian, Antiokian, Anteliasin, Bagdadin, Beirutin ja Damaskoksen patriarkaatteja. Monet idän katoliset kirkot ovat olleet aiemmin osa ortodoksista kirkkoa. Näitä kirkkoja kutsutaan nimellä uniaattikirkot, joskin nimeä pidetään nykyään halventavana.

Luettelo idän katolisista kirkoista sekä niiden kirkollisista asemista ja alueista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maat, joissa on itäkatolisten erityiskirkkojen päämaja (punainen: Bysantin riitti, vihreä: Aleksandrian riitti, keltainen: muut)

Bysanttilaista liturgiaa noudattavat kirkot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Antiokialaista liturgiaa noudattavat kirkot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaldealaista liturgiaa noudattavat kirkot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Armenialaista liturgiaa noudattava kirkko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Armenian katolinen kirkko (patriarkaatti): Libanon, Iran, Irak, Egypti, Syyria, Turkki, Palestiina, Ukraina, Ranska, Kreikka, Latinalainen Amerikka, Argentiina, Romania, Yhdysvallat, Kanada, Itä-Eurooppa

Aleksandrialaista liturgiaa noudattavat kirkot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]