Teemasivu:Kristinusko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Teemasivu: Teemasivujen etusivu | Kaikki teemasivut
Palaa uskontojen teemasivulle

Kristinuskon teemasivu

Tervetuloa kristinuskon teemasivulle! Kristinusko on monoteistinen uskonto ja kannattajamäärältään maailman suurin uskonto. Sillä on nykyisin noin 2,4 miljardia kannattajaa. Juutalaisuuden ja islamin tavoin kristinusko on abrahamilainen uskonto.

Lue lisää...


Jeesus: syntymäkertomuksetristiinnaulitseminenylösnousemus
Perustukset: kirkko
Uskontunnustukset: apostolinenAthanasioksen uskontunnustusNikaian uskontunnustusAugsburgin tunnustus
Teologia: Jumalakolminaisuuskastekatolisuuskristologialähetystyöpelastus
Historia ja perinne: MariaapostoliPietariPaavalikirkkoisäalkuseurakuntaKonstantinus SuuriAugustinususkonpuhdistusLuther
Raamattu: kirjathenkilötaikajanakaanonVanha testamentti
Uusi testamentti

Miten voit auttaa[muokkaa wikitekstiä]

Voit auttaa luomalla artikkeleita puuttuvista aiheista.

hurskausSefanjan ilmestys

Tiesitkö, että...[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelipoiminta[muokkaa wikitekstiä]

Vanha Pietarinkirkko toimi pitkään lännen kristillisyyden yhtenä tärkeimmistä kirkoista. Sittemmin sen paikalle on rakennettu uusi Rooman Pietarinkirkko.
Vanha Pietarinkirkko toimi pitkään lännen kristillisyyden yhtenä tärkeimmistä kirkoista. Sittemmin sen paikalle on rakennettu uusi Rooman Pietarinkirkko.

Katolisen kirkon historia eli katolisen kirkon ympärille rakentuva historia ulottuu liki kahden tuhannen vuoden taakse alkukirkon aikoihin. Seuraavina vuosisatoina kristikunnassa käytännössä vallitsi jonkinasteinen jako idän ja lännen kristillisyyden välillä, mutta vasta 1054 kristityt jakaantuivat katolilaisiin ja idän ortodokseihin.

Katolinen kirkko on historiansa aikana ollut voimakas mahtitekijä varsinkin Euroopassa. Sen historiaan liittyy läheisesti myös paaviuden historia, ja voimakkaiden paavien johtamana kirkko on historiansa aikana osallistunut tai ollut aloittajana useissa merkittävissä tapahtumissa. Esimerkiksi ristiretket, inkvisitio ja uskonpuhdistus liittyvät läheisesti katoliseen kirkkoon.

Nykypäivänä katolinen kirkko on kristillisistä kirkkokunnista suurin. Sen yli miljardi kannattajaa muodostaa lähes seitsemäntoista prosenttia koko maailman väkiluvusta. Katolisella kirkolla on yhä maailmanlaajuisesti huomattavaa moraalista valtaa.

Jatka lukemista...