Dievturība

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Dievturība on latvialainen uuspakanallinen uskonto, joka pohjautuu osittain latvialaisten alkuperäisiin kristinuskoa edeltäneisiin uskoihin. Uskon nimi on johdettu jumalaa tarkoittavasta sanasta Dievs.

Dievturība luotiin vuosina 1923–1924. Se levisi lähinnä älymystön keskuudessa ja sen tarkoituksena oli uudistaa perinteistä uskoa kristinuskoa edeltäneeltä ajalta. Uskonnollisina teksteinä käytettiin lähinnä kansanperinteestä kertoneita dainoja, joihin liitettiin myös kristinuskoon kuuluvia tapoja. Uskonnon luominen liittyi mielipiteisiin siitä, että Latvian valtauskonto eli luterilaisuus oli perustavanlaatuisesti ulkomainen ja siten vieras latvialaisille. Maailmansotia edeltäneenä aikana liikkeen johtohahmoja olivat Ernests Brastiņš ja Arvēds Brastiņš. Koska uskonnon seuraajat olivat lähinnä älymystöä, sen ympärille muodostui myös paljon kansanperinnettä selittävää kirjallisuutta. Toisen maailmansodan aikana Neuvostoliitto karkotti Siperiaan suurimman osan liikkeen johtohahmoista. Se säilyi neuvostoajan yli länteen paenneiden keskuudessa ja se herätettiin uudelleen henkiin Latvian itsenäistyttyä vuonna 1991.[1]

Dievturīballa oli vuoden 2006 tietojen mukaan yhteensä 649 virallista jäsentä[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Andrejs Plakans: Historical Dictionary of Latvia, s. 78. The Scarecrow Press, 2008. ISBN 978-0-8108-5515-1. (englanniksi)
  2. Reliģisko lietu pārvaldes 2007. gada pārskats (doc) Latvian oikeusministeriö. Viitattu 23.11.2012. (latviaksi)