Sikhiläisyys

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Osa artikkelisarjaa

Sikhiläisyys

Khanda.svg
Gurut

Guru Nanak Dev
Guru Angad Dev
Guru Amar Das
Guru Ram Das
Guru Arjan Dev
Guru Har Gobind
Guru Har Rai
Guru Har Krishan
Guru Tegh Bahadur
Guru Gobind Singh
Guru Granth Sahib

Filosofit
Nām Japō
Kirat Karō
Vaṇḍ Chakkō
Caṛdī Kalā
Guru Maneyo Granth
Tekstit ja palvontamenot
Guru Granth Sahib
Adi Granth
Dasam Granth
Sarbloh Granth
Uskomukset ja tavat
Sikh Rehat Maryada
Ardās
Kirtan
Dasvand
Amrit Sanskar
Langar
Simran
Historia ja kulttuuri
Kalenteri · Juhlapäivät

Avioliitto
Eskatologia

Katso myös

Sikhiläisyys Intiassa

 n  k  m 

Sikhiläisyys eli sikhismi on 1500-luvulla alkunsa saanut intialainen uskonto. Sana sikh merkitsee oppilasta. Sikhi uskoo yhteen jumalaan ja kymmenen gurun opetuksiin, jotka on kerrottu sikhien pyhässä kirjassa Guru Granth Sahibissa. Sikhismillä on noin 30 miljoonaa kannattajaa, ja se on viidenneksi suurin uskonto maailmassa.

Kymmenen gurua[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sikhiläisyyden perusti hinduperheeseen syntynyt Guru Nānak (1469–1538). Hän arvosteli islamia ja hindulaisuutta sekä vastusti kastijärjestelmää. Hänen seuraajansa kutsuivat häntä guruksi, opettajaksi. Ennen kuolemaansa Nanak valitsi uuden gurun seuraamaan häntä ja johtamaan sikhejä. Tämä perinne jatkui siihen asti, kunnes kymmenes ja viimeinen guru Guru Gobind Singh (1666–1708) katkaisi perinteen ja nimesi ennen kuolemaansa gurujen edustajaksi hymnien kokoelman Guru Granth Sahibin.[1]

Sikhiläisyyden kymmenen gurua 1800-luvun lopulta peräisin olevassa maalauksessa. Joukossa ovat myös Guru Nanakin muusikkotoverit Bhai Mardana ja Bhai Bala.

Sikhien kymmenen gurua ovat:

 1. Guru Nanak Dev (1469–1539)
 2. Guru Angad Dev (1504–1552)
 3. Guru Amar Das (1479–1574)
 4. Guru Ram Das (1534–1581)
 5. Guru Arjan Dev (1563–1606)
 6. Guru Hargobind (1595–1644)
 7. Guru Har Rai (1630–1661)
 8. Guru Har Krishan (1656–1664)
 9. Guru Tegh Bahadur (1621–1675)
 10. Guru Gobind Singh (1666–1708)

Pyhä kirja Sri Guru Granth Sahib[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyhä kirja Sri Guru Granth Sahib on sikheille yhdestoista ja elävä opettaja.[2] Kirjassa on kirjoituksia sikhiguruilta sekä hindu- ja muslimipyhimyksiltä. Suuri osa kirjoituksista kertoo palvovasta rakkaudesta Jumalaan. Niissä kuvaillaan myös ihmisen kietoutumista maallisten harhojen kahleisiin sekä vapautuksen saavuttamista Jumalan armon kautta.

Sri Guru Granth Sahibin kieli on enimmäkseen vanhaa pandžabia, mutta siinä on myös runsaasti vaikutteita ja sanastoa hindistä, sanskritista sekä persiasta.

Filosofia ja opetukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harmandir Sahib (Kultainen temppeli) Amritsarissa Intiassa on sikhien hengellinen ja kulttuurinen keskus.

Sikhiläisyys on yhden jumalan uskonto. Jumala on persoonaton ja ilman tiettyä aineellista muotoa. Persoonattomuudesta huolimatta Gurut korostivat läheistä ja rakastavaa suhdetta Jumalaan. Jumalaa kuvaillaan kirjoituksissa muun muassa Todelliseksi Guruksi, Äidiksi, Isäksi, Rakkaaksi, Puolisoksi ja Ystäväksi. Sikhiläisyys hylkää kuvien palvonnan, taikauskon, pyhiinvaellukset sekä merkityksettömät rituaalit turhuuksina, jotka eivät vie meitä lähemmäksi Jumalaa ja lopullista pelastusta.[3] Sikhiläisyydessä uskotaan oppiin sielunvaelluksesta.

Kaikkien ihmisten tasa-arvo on tärkeällä sijalla sikhiläisyydessä. Gurut tuomitsivat kastijärjestelmän ja naisten alistetun aseman senaikaisessa yhteiskunnassa. Kaikkien ihmisten yhteenkuuluvuutta korostamaan perustettiin langar, yhteisöllinen ateria, jota tarjoillaan sikhitemppeleissä, gurdwaroissa, ja johon kaikki saavat osallistua uskonnosta riippumatta. Gurut hyväksyivät ajatuksen, että Jumalan luokse on monta tietä, eikä sikhiläisyyttä saisi pitää ainoana oikeana uskontona tai toisia uskontoja parempana. Tämä tulee esiin muun muassa siinä, että sikhien pyhään kirjaan on sisällytetty myös muiden uskontojen edustajien kirjallista tuotantoa.

Gurut korostivat taistelua oikeudenmukaisuuden puolesta, ja osa heistä kuoli marttyyreinä vastustaessaan muslimihallitsijoiden harjoittamaa sortoa. Sikhiläisyyteen kuuluukin erittäin vahva soturiperinne.

Sikhiläisyydessä arvostetaan käytännönläheistä elämää. Eristäytyminen yhteiskunnasta ei ole suotavaa uskonnolliselle ihmiselle. Ihanteellisen sikhin tulisi tehdä ahkerasti työtä, jakaa osa tuloistaan köyhille tai muuhun hyväntekeväisyyteen sekä muistaa Jumalaa joka hetki.[4]

Uskonnonharjoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Guru Gobind Singh loi Khalsa-veljeskunnan. Khalsa merkitsee puhdasta. Khalsaksi tullaan ottamalla kaste. Kastetta kutsutaan nimellä amrit, joka tarkoittaa kuolemattomuuden nektaria.

Kirpan, sikhien perinteinen tikari.

Khalsojen kuuluu kantaa yllään "viittä K:ta”, joilla on tietty symbolinen merkitys:[5]

 • Kesh: leikkaamattomat hiukset muistuttavat alistumisesta Jumalan tahtoon. Koskee myös muita ihokarvoja.
 • Kanga: puinen kampa muistuttaa puhtaudesta ja sitä käytetään pitkien hiusten kampaamiseen.
 • Kaccha: puuvillaiset alushousut symboloivat itsekuria.
 • Kara: metallinen rannerengas muistuttaa hyvien tekojen tekemisestä. Se on myös toiminut käden suojana taisteluissa. Se kuvastaa myös yhteyttä Jumalaan.
 • Kirpan: tikari symboloi taistelua totuuden ja oikeudenmukaisuuden puolesta sekä muistuttaa sikhiä heikompien suojelusta.

Kasteessa naiset saavat sukunimen Kaur, joka merkitsee prinsessaa. Miesten sukunimeksi tulee Singh, leijona. Tosin sikhiperheisiin syntyneet lapset saavat nämä nimet jo syntyessään. Käytännössä vain osa sikheistä päättää ottaa kasteen. Myös kastamattomat sikhit kuitenkin yleensä kantavat esimerkiksi kara-rannerengasta ja usein myös jättävät hiuksensa koskemattomiksi. Sikhi-miehet pukeutuvat turbaaniin, ja naiset voivat halutessaan peittää päänsä huivilla tai turbaanilla. Gurdwarassa kaikkien vierailijoiden on verhottava päänsä kunnioituksesta Sri Guru Granth Sahibia kohtaan.

Harjoittavien sikhien tulisi herätä varhain aamulla mietiskelemään sekä lukea päivittäin tietyt rukoukset.[3] Rukouksista tunnetuin on Guru Nanakin luoma Japji Sahib.

Tupakointi, alkoholi sekä muiden huumaavien aineiden käyttö on kiellettyä sikheille. Myös islamilaisella tavalla teurastetun halal-lihan syöminen on kiellettyä, koska kyseinen teurastustapa tuottaa eläimelle turhaa kipua. Muutoin lihansyönti ei ole selkeästi tuomittua sikhiläisyydessä. Kuitenkin monet sikhit ovat kasvissyöjiä ja gurdwaroissa tarjoillaan ainoastaan kasvisruokaa.

Sikhiläisyydessä ei ole pappeja. Uskonnollisissa kokoontumisissa luetaan Sri Guru Granth Sahibia tai muita gurujen kirjoituksia sekä soitetaan ja lauletaan uskonnollisia lauluja, jotka nämäkin ovat useimmiten Guru Granth Sahibista.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sikhejä on maailmassa noin 24 miljoonaa, näistä 19 miljoonaa Intiassa.[6] Intiassa suurin osa sikheistä elää Punjabin osavaltiossa. Suuria määriä sikhejä on myös Isossa-Britanniassa, Kanadassa ja Yhdysvalloissa sekä Malesiassa ja Singaporessa. Valtaosa sikheistä on intialaistaustaisia, mutta länsimaisten käännynnäisten määrä on ollut kasvussa viime vuosina. Eniten käännynnäisiä on Yhdysvalloissa.

Vuonna 2004 Manmohan Singhistä tuli Intian ensimmäinen sikhipääministeri.[7]

Suomessa on yksi gurdwara. Se sijaitsee Helsingin Sörnäisissä.

Sikhiläisten lukumäärä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eniten sikhiläisiä suhteessa maan koko väestöön[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Intia 2,3 %
 2. Kanada 0,9 %[8]
 3. Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta 1,2 %[9][10]
 4. Malesian lippu Malesia 0,5 %[11]
 5. Fidži 0,3 %[12]
 6. Singaporen lippu Singapore 0,3 %[13][14]
 7. Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat 0,2 %[15][16]
 8. Uuden-Seelannin lippu Uusi-Seelanti 0,2 %[17]
 9. Australian lippu Australia 0,1 %[18][19]
 10. Italia 0,1 %[20]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Ketola, Kimmo: Uskonnot Suomessa, s. 316–318. Kirkon tutkimuskeskus, 2008. ISBN 978-951-693-287-6.
 2. Duggal, K. S.: Sikh Gurus, Their Lives & Teachings. New Delhi: Vikas Publishing House, 1989. ISBN 0-89389-106-1. (englanniksi)
 3. a b Rehat Maryada Shiromani Gurdwara Parbandhak Committee. (englanniksi)
 4. Hirvi, Laura: Identities in Practice. A Trans-Atlantic Ethnography of Sikhs in Finland and California. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2013. (englanniksi)
 5. Sikhism West Suffolk Hospital. (englanniksi)
 6. Worldwide Adherents of All Religions by Six Continental Areas, Mid-2002 Encyclopaedia Britannica.
 7. BBC News
 8. http://www40.statcan.gc.ca/l01/cst01/demo30a-eng.htm
 9. http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/8535141.stm
 10. http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/wales/south_east/3015089.stm
 11. apnaorg.com/articles/ishtiaq8
 12. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook//geos/fj.html
 13. worksingapore.com/articles/live_7.php
 14. focussingapore.com/information_singapore/singapore_religions/sikhism.htm
 15. hinducurrents.com/entity/profile/california
 16. ena.org/media/news/documents/capps2010crstatement.pdf
 17. http://www.thearda.com/internationalData/countries/Country_163_2.asp
 18. http://web.archive.org/web/20050619070219/www.apmab.gov.au/guide/religious2/religious_guide.pdf
 19. http://www.censusdata.abs.gov.au/ABSNavigation/prenav/ViewData?action=404&documentproductno=0&documenttype=Details&order=1&tabname=Details&areacode=0&issue=2006&producttype=Census%20Tables&javascript=true&textversion=false&navmapdisplayed=true&breadcrumb=POTLD&&collection=Census&period=2006&productlabel=Religious%20Affiliation%20(full%20classification%20list)%20by%20Sex&producttype=Census%20Tables&method=Place%20of%20Usual%20Residence&topic=Religion&
 20. http://www.nriinternet.com/EUROPE/ITALY/2004/111604Gurdwara.htm

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Portal Uskontojen teemasivu

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Sikhiläisyys.