Sikhivaltio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee historiallista kuningaskuntaa. Nykyajan sikhiseparatistien tavoittelema valtio tunnetaan nimellä Khalistan.
Sikhivaltio
Sarkar-i Khalsa
ਸਿੱਖ ਖਾਲਸਾ ਰਾਜ
1801–1849

Sikh Empire flag.jpg
Sikhivaltion lippu

Sikh Empire tri-lingual.jpg
Sikhivaltion alue 1839

Valtiomuoto monarkia
Hallitsija maharadža
Pääkaupunki Lahore
Uskonnot sikhiläisyys ja islam
Edeltäjä hajanaisten pikkuvaltioiden liitto
Seuraaja Brittiläinen Intia

Sikhivaltio oli sikhien hallitsema valtakunta Intiassa vuosina 1801–1849. Sen perusti Punjabin Maharaja Randžit Singh löyhän sikhiliiton pohjalta. Se ulottui Khyberin solasta Himachal Pradeshiin ja Kashmirista Indus-joelle asti.[1] Suurin osa Sikhivaltion alueesta oli Punjabia. Valtion väestöstä vain 10 % oli sikhejä, hinduja oli yhtä paljon ja muslimeita 80 %.

Sikhien kuudes guru Har Gobind (1595–1644) kokosi oman armeijan, ja taisteli suurmogulien joukkoja vastaan. Sikheistä alkoi muodostua yhteisö. Kymmenes guru Gobind Singh (1666–1708) perusti puolisotilaallisen khalsayhteisön.[2] Khalsat saivat valtaa jo 1700-luvun puolella, kun Suurmogulien valtakunta romahti, ja afgaanit hyökkäilivät Punjabin alueelle. 1700-luvun puolella joukko sikhiparoneita hallitsi omia pikkuvaltioitaan löyhässä valtioliitossa keskenään. Vasta Randžit Singh kokosi heidät yhdeksi valtioksi, joka sitten hallitsi kuolemaansa asti, vuoteen 1839. Randžit Singhin kuoltua britit kokosivat voimansa ja alistivat sikhit valtaansa 1845–1846 ensimmäisessä ja 1848–1849 toisessa sikhisodassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Victoria and Albert museum (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. Uskonnot.fi (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Sikhivaltio.