Indus

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Indus
Indusjoki lähellä Skardua Pakistanissa
Indusjoki lähellä Skardua Pakistanissa
Alkulähde Kailas
Laskupaikka Arabianmeri
Maat Kiina, Intia ja Pakistan
Pituus noin 3000 km
Alkulähteen korkeus 6000 m

Indus on joki Etelä-Aasiassa. Se saa alkunsa noin 6 000 metrin korkeudesta Kailasvuorelta Tiibetin puolelta Himalajaa ja virtaa Intian kautta Pakistaniin, jossa se laskee Arabianmereen Karachin kaupungin kaakkoispuolella. Joelle kertyy pituutta laskentatavasta riippuen 2 900–3 200 km ja sen suisto on 7 800 km²:n laajuinen. Joen valuma-alue kattaa 1,16 miljoonaa neliökilometriä.[1] Maailman jokien vertailussa Indus on 21. pisin. Vuorovesi-ilmiö aiheuttaa joessa ylävirtaa kohti vyöryviä aaltoja. Induksen sivujokia ovat mm. Kabul ja Jhelum.

Indus-kulttuuri, joka kukoisti n. 2500–1500 eaa. pääosin nykyisen Pakistanin alueella, kuuluu vanhan maailman neljän suuren kulttuurin joukkoon Egyptin, Mesopotamian ja Kiinan ohella. Joen sanskritinkielinen nimi 'Sindhu' on persialaisten ja kreikkalaisten kautta kulkeutunut eurooppalaisiin kieliin Indus-muodossa ja se on antanut nimen myös Intialle.[2]

Indusjoessa elää induksendelfiinejä (Platanista minor), jotka ovat läheistä sukua gangesindelfiinille.

Indus- ja Gangesjoen alue on hedelmällistä Indo-Gangesin tasankoa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Indusjoki saa alkunsa Kiinasta.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Indus.
Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.