Indo-Gangesin tasanko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Indo-Gangesin tasangon kartta
Osa Indo-Gangesin tasangosta

Indo-Gangesin tasanko (engl. Indo-Gangetic Plain, myös Gangetic Plain; North Indian Plain, ’Pohjois-Intian tasanko’) on laaja ja hedelmällinen tasanko Intian niemimaan pohjois- ja keskiosissa. Siihen kuuluu Brahmaputran, Gangesin ja Induksen jokilaaksot; tasanko on muodostunut pääosin näiden suurjokien ja niiden sivuhaarojen alueelle kuljettamasta maa-aineksesta. Tasangon itäosassa sataa vähän tai on kuivuutta talvikaudella, mutta kesäsateet ovat niin runsaat, että laajat alueet muuttuvat suoksi tai mataliksi järviksi.[1]

Tasankoa rajaa pohjoispuolella jyrkästi kohoava Himalajan vuoristo, josta saa alkunsa lukuisat alueen joet. Sieltä on peräisin myös hedelmällinen lietemaa, jonka joet kuljettavat ympäri aluetta. Etelässä tasankoa reunustaa Vindhya- ja Satpuravuoristot sekä Chota Nagpurin ylänkö. Länsipuolella kohoaa Iranin ylänkö. Hallinnollisesti tasanko sijaitsee Intian pohjoisessa ja itäisessä osassa, Pakistanin itäisessä, tiheimmin asutussa osassa, Nepalin eteläisessä osassa ja käytännöllisesti katsoen koko Bangladeshin alueella.

Hedelmällisen maaperän johdosta maanviljely on tuottavaa alueella, jonka johdosta alueen asukastiheys on suuri.[1] Alueella asuu noin seitsemäsosa maapallon väestöstä. Suurimpia kaupunkeja ovat Ludhiana, Amritsar, Chandigarh, Delhi, Jaipur, Kanpur, Lucknow, Allahabad, Varanasi, Patna, Kolkata, Guwahati, Dhaka, Lahore, Faisalabad, Rawalpindi, Islamabad, Multan, Hyderabad ja Karachi.

  1. a b Indo-Gangetic Plain. Plain, Asia Encyclopædia Britannica. britannica.com. Viitattu 31.7.2015. (englanniksi)
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Indo-Gangetic Plain