Vindhya

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vuoristo sijaitsee Intian keskiosassa.
Kuva Vindhyan vuoristosta

Vindhya (sanskritiksi विन्‍ध्य) on Intian keskiosissa sijaitseva vuoristo, joka jakaa Intian kahteen osaan. Vuoriston pohjoispuolelle jäävät Induksen sekä Gangesin tasangot ja eteläpuolelle Deccanin ylänkö. Noin 970 kilometriä pitkä vuoristo nousee Gujaratin osavaltiosta ja ulottuu Uttar Pradeshin osavaltioon Gangesin rantakaupunkiin Mirzapuriin. Pääosa vuoristosta sijaitsee Madhya Pradeshin osavaltiossa.

Vuoriston pohjoisrinteiltä saavat alkunsa monet Gangesin sivujoet, kun taas etelärinteet ovat Narmada-joen piirissä. Pohjoispuolella maasto on huomattavasti kuivempaa kuin etelässä, sillä alue ei saa erityisesti sateita, sillä se jää Vindhya- ja Aravallivuoriston väliin. Vindhyan ylätasangolla ennen Induksen-Gangesin tasankoja sijaitsevat muun muassa miljoonakaupungit Bhopal ja Indore.

Vindhyan nähtävyyksiin kuuluu UNESCOn maailmanperintöluettelon Bhimbetkan kalliosuojat, joissa on runsaasti kalliomaalauksia pienellä alueella.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä vuoriin, vuoristoihin tai muihin maankohoumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.