Jumalankuva

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nicolas Poussinin maalaus Kultaisen vasikan palvonta.

Jumalankuva eli idoli on jumalaa esittävä kuva tai patsas, jota palvotaan tai jonka kautta jumalaa palvotaan.

Pohjoisten kansojen puujumalat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toteemipaalun alaosa

Puujumala on eri pakanallisten- ja luonnonuskontojen jumalien kuva, joka on tehty puusta. Pohjoisilla havumetsäalueilla ja ilmastoltaan lauhkealla vyöhykkeellä Euroopassa, Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa oli käytössä samantapaisia puisia jumalankuvia, jotka on kaiverrettu puupaaluihin tai -pölkkyihin. Muun muassa muinaisilla skandinaaveilla oli puinen Thor-ukko sisällä talon nurkassa. Suomen sukukielisiltä kansoilta ja slaavilaisilta tiedetään pyhiin lehtoihin pystytettyjä puujumalia. Euroopan puujumalia muistuttavat Pohjois-Amerikan toteemipaalut. Niin toteemipaaluissa kuin eräissä eurooppalaisissa puujumalissa on esimerkiksi kuvattu päitä päällekkäin.

Myös monilla eteläisemmillä luonnonkansoilla oli puisia jumalten kuvia, mutta usein ne olivat liikuteltavia esineitä siinä, missä pohjoisten havumetsävyöhykkeiden tyypilliset puujumalat oli kiinnitetty pysyvästi maahan tai lattiaan.

Kiviset ja metalliset jumalankuvat ja -patsaat ovat säilyneet paljon puisia paremmin. Tämän vuoksi niitä tunnetaan nykyisin paljon enemmän.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]