Kaukasia

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Satelliittikuva Kaukasiasta

Kaukasia on alue Aasian ja Euroopan rajalla, Mustanmeren ja Kaspianmeren välillä. Pohjoisessa alue rajoittuu Manytšin laaksoon ja etelässä Turkkiin ja Iraniin. Kaukasia jakautuu kahteen osaan, Etelä-Kaukasiaan ja Pohjois-Kaukasiaan. Kaukasiassa virtaavia suuria jokia ovat etelässä Rioni ja Kura, ja pohjoisessa Kuban sekä Terek.

Nimensä Kaukasia on saanut Kaukasus-vuoristosta. Alueen maat ja kansat ovat varsin erilaisia uskonnoiltaan ja kieliltään, mikä on johtanut moniin konflikteihin. Alueella puhutaankin yli 40 erilaista kieltä; katso kaukasialaiset kielet.

Alueen valtiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaukasian poliittinen jako 2008
Eräs näkemys Kaukasian väestön etnis-kielitieteellisestä jaosta 2009

Etelä-Kaukasia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pohjois-Kaukasia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1918 alueelle perustettiin Transkaukasian federaatio, joka kuitenkin nopeasti hajosi jäsenvaltioiden keskinäisten kiistojen vuoksi. Neuvostoliittoon liitettiin 1922 Transkaukasian sosialistinen federatiivinen neuvostotasavalta, josta vuonna 1936 muodostettiin Armenian, Azerbaidžanin ja Georgian sosialistiset neuvostotasavallat. Neuvostoliiton hajotessa 1991 Tšetšenia julistautui itsenäiseksi Venäjästä, mutta se liitettiin takaisin Venäjään toisen Tšetšenian sodan jälkeen. Armenia ja Azerbaidžan kiistelevät Vuoristo-Karabahin alueesta, joka on Armenian miehittämä Azerbaidžanin osa, jossa asuu lähinnä armeeneja.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]