Kazakit

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Қазақтар
Қазақ
Kazakit
Väkiluku 14 000 000
Merkittävät asuinalueet
Kazakstan 10 098 600 [1]
Kiina 1 250 000 [2]
Uzbekistanin lippu Uzbekistan 800 000 [3]
Venäjän lippu Venäjä 653 692 [4]
Mongolian lippu Mongolia 182 000 [5]
Kirgisia 38 600 [6]
Afganistanin lippu Afganistan 21 000
Iran 10 000
Ukrainan lippu Ukraina 5 526 [7]
Kielet kazakki, venäjä
Uskonnot sunni-islam
Sukulaiskansat mm. kirgiisit


Kazakit (myös kazahit, qasaqit, kaz. Қазақ [qɑzɑq]) ovat turkkilais-tataarilainen kansa Keski-Aasiassa, pääasiassa Kazakstanissa, sekä ympäröivillä alueilla muun muassa Venäjällä, Mongoliassa ja Kiinassa. Kazakkeja on noin 13 miljoonaa.

Asuinalue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurin osa kazakeista asuu Keski-Aasian pohjoisosassa Kazakstanissa, jonka väestöstä kazakit muodostavat 63 prosenttia. Merkittäviä kazakkivähemmistöjä on myös Sinkiangin autonomisessa provinssissa Kiinassa, Uzbekistanissa, Mongoliassa ja Venäjällä. Venäjän kazakkivähemmistö on keskittynyt Kazakstaniin rajoittuville alueille, kuten Astrahanin, Orenburgin, Saratovin ja Omskin alueilla sekä Kalmukian ja Altain tasavalloissa. Pienempiä kazakkivähemmistöjä on Turkmenistanissa, Kirgisiassa, Tadžikistanissa, Afganistanissa, Ukrainassa, Turkissa ja Iranissa.

Termin alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sana kazakki esiintyy ensi kerran 1200-luvulla turkkilais-arabialaisessa sanakirjassa, jossa se tarkoitti itsenäistä tai vapaata. Sanan todellisesta merkityksestä ei ole päästy yksimielisyyteen. Yhden teorian mukaan se tulee sanasta Ak Kaz, mikä tarkoittaa valkoista joutsenta.

Venäjän kielessä ei käytetty sanaa kazakki ennen kuin 1920-luvun puolivälistä alkaen. Tätä ennen venäläiset kutsuivat sekä kazakkeja että kirgiisejä kirgiiseiksi.

Kieli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurin osa kazakeista puhuu äidinkielenään kazakkia, joka kuuluu turkkilaiseen kieliryhmään.

Kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kazakkien kulttuurissa on vaikutteita venäläisestä ja persialaisesta kulttuurista sekä jonkin verran arabialaisesta kulttuurista. Kazakit on perinteisesti tunnettu vapaudenrakkaudestaan, ratsastustaidostaan ja puolikesyjen kotkien kanssa harrastetusta metsästyksestä.

Heimojärjestelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perinteisesti kazakit ovat tietoisia juuristaan ja omasta heimostaan. Varhemmin jokaisen kazakin oletettiin tietävän oman heimonsa sekä esivanhempien heimot aina seitsemän sukupolvea taaksepäin. Tämä tieto oli myös edellytys naimisiinmenolle, sillä henkilö, joka ei tiennyt omaa heimotaustaansa ei ollut kelvollinen aviopuoliso. Lapset tulivat yleensä kuulumaan isänsä heimoon. Heimojen välisiä avioliittoja suosittiin.

Nyky-Kazakstanissa heimojärjestelmä on virallisesti kielletty ja käytännössä lähes merkityksetön. Varsinkin taloudellisessa ja valtiollisessa elämässä se on häviämässä pois. Se on kuitenkin edelleen olemassa ja kulttuurielämässä sillä on joskus aika suurikin merkitys. On varsin tavallista, että kazakit tavatessaan tiedustelevat toistensa heimoja. Heimojen välit eivät ole vihamieliset, ja vaikka kazakit katsovatkin kuuluvansa johonkin tiettyyn heimoon, pitävät he silti kaikkia heimoja yhtenä kansallisuutena.

Huomioitavaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kazakkeja ei pidä sekoittaa kasakoihin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Итоги переписи населения Республики Казахстан 2009 года 4.2.2010. Агентство Республики Казахстан по статистике. Viitattu 16.10.2010. (venäjäksi)
  2. The Kazak Ethnic Group 21.6.2005. Viitattu 16.9.2010. (englanniksi)
  3. Uzbekistan CIA The World Factbook. 19.8.2010. CIA. Viitattu 16.9.2010. (englanniksi)
  4. 2002 All-Russia Population Census (4.2. National composition for regions of the Russian Federation) Federal State Statistics Service. Viitattu 16.9.2010. (englanniksi)
  5. Lewis, M. Paul (ed.): Ethnologue: Languages of the World. Sixteenth edition. Dallas, Tex.: SIL International, 2009. Teoksen verkkoversio (viitattu 16.9.2010). (englanniksi)
  6. National Statistical Committee of Kyrgyzstan. 2008 estimation
  7. Ukrainan vuoden 2001 väestönlaskenta