Etniset uskonnot

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Etniset uskonnot tarkoittavat eri yhteisöjen ja kansojen alkuperäisiä uskontoja. Termi korvaa aikaisemmin käytetyt termit kirjoituksettomien kulttuurien uskonnot, primitiiviset uskonnot ja varhaiskantaiset uskonnot.

Etniset uskonnot eroavat universaaleista uskonnoista siten, että etniset uskonnot rajoittuvat tietyn kansan tai kulttuurin keskuuteen, kun taas universaalit uskonnot ovat avoimia syntyperästä ja kulttuurista riippumatta.

Nykyajan maailmanuskonnoista esimerkiksi šintolaisuus on etninen kirjoitukseton uskonto. Kirjauskonnoista hindulaisuus ja juutalaisuus ovat myös etnisiä uskontoja. Samoin esimerkiksi suomalainen muinaisusko oli etninen uskonto. Waaqa on varhainen monoteistinen etninen uskonto ja perinteinen nimi Jumalalle Afrikan Sarvessa asuvien kuusilaisia kieliä puhuvien kansojen keskuudessa.[1] Jesidit vaikuttavat niin ikään harjoittavan omaa etnistä uskontoaan, johon ei voi edes teoriassa kääntyä, vaan siihen on synnyttävä[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mohamed Diriye Abdullahi, Culture and Customs of Somalia, (Greenwood Publishing Group: 2001), p.65.
  2. Sherwood, Harriet: World's largest Yazidi temple under construction in Armenia the Guardian. 25.6.2016. Viitattu 4.5.2018. (englanniksi)
Tämä uskontoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.